Det Faglige Hus bygger nyt domicil på Esbjerg Brygge til 350 millioner

Fagforeningens formand, Johnny Nim, betegner byggeriet som ’mit livsværk’
Det Faglige Hus har fremskredne planer om at opføre et helt nyt hovedsæde på Esbjerg Brygge til 350 millioner kroner.

Planen er at opføre et fagforeningsdomicil på 16 etager. Tolv etager med kontorer og fire etager med parkering med plads til 480 biler. Byggeriet vil blive på mellem 22.000 og 24.000 kvadratmeter.

Allerede for godt to år siden købte Det Faglige Hus de første 12.500 kvm. Til brug for byggeriet. Esbjerg Kommunalbestyrelse godkendte i august, at Det Faglige Hus opkøbte yderligere 10.000 kvm.

Det er kun seks år siden, at Det Faglige Hus flyttede ind i sit nuværende nyopførte domicil i det østlige Esbjerg på adressen John Tranums Vej. Et byggeri til 105 millioner kroner.

Vil være Danmarks største fagforening

Det Faglige Hus har gennem de senere år vedvarende haft vokseværk. Oktober 2014 rundede Det Faglige Hus 100.000 medlemmer. Nu har det Faglige Hus 146.000 medlemmer. Målet er – ifølge Johnny Nim –, at Det Faglige Hus bliver Danmarks største faglige organisation:

”Vores medlemstal ligger på næsten 146.000, og vi arbejder os stille og roligt frem mod målet at blive Danmarks største faglige organisation. Med et nyt domicil på Esbjerg Strand bevarer vi også vores rødder her, hvor det hele begyndte. Når medarbejderne kan tage deres nye kontorer i brug ved årsskiftet 2022-2023, er det mit livsværk, der bliver realiseret,” udtalte landsformand Johnny Nim tidligere på året til JyskeVestkysten.

Når medarbejderne kan tage deres nye kontorer i brug ved årsskiftet 2022-2023, er det mit livsværk, der bliver realiseret

På det Faglige Hus’ hjemmeside hedder det nærmere, at det er Det Faglige Hus’ mål, at ”blive Danmarks største fagforening med a-kasse for alle indenfor de næste 10 år.”

Administrerende direktør Brian Elsted Hansen og Johnny Nim fik i august hovedbestyrelsens accept til grundkøbet, og makkerparret har også fået grønt lyst til at fortsætte forundersøgelserne af byggeprojektet, der - som nævnt - vil beløbe sig til over 350 millioner kroner.

Det Faglige Hus har et skitseprojekt liggende klar som Friis & Moltke og Arkitektfirmaet Rudolf Lolk A/S i Esbjerg har udarbejdet.

Når byggeprojektet bliver realiseret vil der være tale om landsdelens største kontorbyggeri.

Johnny Nim har tidligere udtalt til Jydske Vestkysten at domicilbyggeriet til 350 millioner kroner ikke vil betyde, at medlemmerne af Det Faglige Hus skal betale højere kontingent.

Samarbejder med Kristelig Arbejdsgiverforening

Det Faglige Hus forhandler overenskomster med Kristelig Arbejdsgiverforening (KA).

Kristelig Arbejdsgiverforening anerkender ikke kampskridt som lockout og strejke - modsat de traditionelle arbejdsgiverorganisationer, som de traditionelle fagforbund indgår overenskomster med. Af samme grund opfatter KA sig som et alternativ til de traditionelle arbejdsgiverorganisationer som f.eks. Dansk Industri, Dansk Byggeri og HORESTA.

Tidligere forhandlede Kristelig Arbejdsgiverforening overenskomster med Krifa - Kristelig Fagforening. Men det samarbejde ophørte brat 17. september 2017.

Krifa skrev samme dag i en pressemeddelelse om baggrunden for bruddet med KA, at der i flere år forud for bruddet havde "været et anspændt samarbejde med Arbejdsgiverforeningen KA, hvor vi har haft svært ved at blive enige. Vi har forsøgt mange ting for at få samarbejdet til at fungere. Men Krifas repræsentantskab har efter grundige overvejelser med stort flertal konkluderet, at det ikke var muligt at fortsætte."

Konsekvensen var, at enkelte lønmodtagere kom i en situation, som vi ikke fandt acceptabel

Krifa forklarede i pressemeddelelsen, at samarbejdet med KA ophørte, fordi den kristelige arbejdsgiverorganisation ikke i tiltrækkeligt omfang tilgodeså lønmodtagernes interesser:

"(....) Men der var elementer, som vi ikke var tilfredse med. Vi har en fleksibel overenskomst. Det forudsætter, at alle parter er meget ansvarlige, så balancen bliver opretholdt i forhold til de hensyn, som overenskomsten skal tage højde for. Men Arbejdsgiverforeningen KA og vi så meget forskelligt på, hvordan vores roller skulle være i forhold til virksomhederne. Konsekvensen var, at enkelte lønmodtagere kom i en situation, som vi ikke fandt acceptabel."

Efter bruddet mellem Kristelig Arbejdsgiverforening og Krifa begyndte Kristelig Arbejdsgiverforening i stedet at samarbejde med Krifas konkurrent i det gule landskab, Det Faglige Hus.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce