Annonce

Dystre forudsigelser: Så mange faglærte forlader arbejdsmarkedet  

Det ser ikke godt ud for fremtidens arbejdsmarked, som byder på massiv mangel på faglærte, vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Foto: Netavisen Pio/Emma Inge Hansen
Billedet er genereret med kunstig intelligens i programmet Midjourney
176.000 faglærte forventes at forlade arbejdsmarkedet frem mod 2035.

Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Store årgange når pensionsalderen 

Op mod halvdelen af de personer, der når folkepensionsalderen frem mod 2035 er faglærte.

Konkret er der tale om 44 procent svarende til 211.000 personer.

Af de 211.000 personer er forventningen ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at 176.000 har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet 2035.

Det svarer til 22,5 procent af samtlige faglærte i den danske arbejdsstyrke.

Vi ser ind i en massiv mangel på faglært arbejdskraft

“Vi ser ind i en massiv mangel på faglært arbejdskraft. Den væsentligste årsag er, at vi har nogle store årgange af faglærte, der når pensionsalderen. Samtidig er der ikke nok unge, der vælger at tage en erhvervsfaglig uddannelse," siger Emilie Damm Klarskov, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, ifølge en pressemeddelelse.

Krav til uddannelsespolitik  

Udviklingen stiller krav til uddannelsespolitikken, og at der kommer en bedre balance i, hvor mange unge der vælger en faglært uddannelse, mener Emilie Damm Klarskov.

”Det er vigtigt, at det bliver mere attraktivt i unges øjne at tage en erhvervsuddannelse, og at voksne ufaglærte bliver løftet med uddannelse til faglært niveau,” siger Emilie Damm Klarskov.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det kan faktisk godt bive ret alvorligt.

Luk RUC og KUA. Afskaf SU til ligegyldige humanistvarmestuer. Forøg SU'en til erhvervsuddannelser. Gør lærlingeløn skattefri.

Peter Jensen, så er vi da helt sikker på de gode uddannelser og det gode liv det medfører fremover kun bliver mulig for børn af velhavende og rige familier.

Der er heldigvis nogen der værdsætter det at blive faglært. I morgen d.7 maj uddeler den københavnske håndværkerforening 84 medaljer fordelt på 21 forskellige fag.

Derudover uddeles seks Massmannske medaljer og legater for over 1,2 millioner kroner. Hele seancen overværes som sædvanlig af Dronning Margrethe.

Jeg har en enkelt gang haft den fornøjelse at overvære de unge nyudlærte stolt blive hyldet på Københavns Rådhus. De glemmer det aldrig. Og det gør jeg forøvrigt heller ikke som far til en medaljemodtager

https://hfk.dk/medaljeuddeling/

Billedet viser det danske arbejdsmarked i år 2050, når Arne skal arbejde langt ud over det mulige.

- De videregående uddannelser bliver nu beskrået med ca. 2.700 studiepladser (ca. 11% falder væk.

- Karakkterkravet til gymnasiet sættes op til et gennemsnit på 6.

- HF, HTX, HHX skal ændres. Måske vil de for fremtiden (nye studenter) beskæres i optagelsesmuligheder.

De aktraktive videregående uddannelser, som fører til det bekvemme vellønnede job med særdeles gode arbejdsmarkedspensioner og en høj forventet gennemsnitlige levealder skal nu forbeholdes de velhavende og ressourcestærke.

For hvem skal ellers bygge og vedligeholde elitens bekvemme liv? De skal da ikke selv røre en finger. Så får de jo stress.

Arbejdsmarkedet fungere jo efter princippet om udbud og efterspørgelse. Det er jo derfor en administrende direktør hos f.eks. elforsyningen sidste år kunne gøre krav på 300.000.000 kr. i bonus foruden deres løn på vel 2-3.000.000 kr.

Og da udbuddet bliver mindre blandt håndværkere må det jo så føre til en løn på 1.000.000 kr. + efter 2035 - Eller gælder princippet om udbud og efterspørgelse ikke her?

For at afhjælpe problemet med manglen på faglært arbejdskraft, har regeringen og et flertal i folketinget lige vedtaget at forlænge den tvungne værnepligt fra 4 til 11 måneder for både kvinder og mænd og samtidig har de valgt at fordoble antallet af soldater i hæren til i alt 7.500 mand (kvinder). Det er jo vigtigt at ungdommen får lært hvordan de kan dræbe andre mennesker (fjenden), så skidt med om der er personer nok til at vedligeholde bygninger, infrastruktur og pasning af de gamle på plejehjemmene det er jo vigtigt at "afskrække" en evt. "fjenden", her tænkes nok mest på Rusland, og det skulle jo være en nem opgave.