Annonce

Enhedslisten største parti i København

Liste Ø scorer 15 mandater og bliver største parti, mens S taber fem mandater - Mette F.: Det skal og kan vi gøre bedre næste gang
Enhedslisten bliver det markant største parti i København. Partiet går hele fire mandater frem og lander på 15 mandater.  Svarende til 24,6 procent. En fremgang på 6,2 procentpoint.

Socialdemokratiet må lide den tort kun at blive det andet største parti i København. Partiet går fire mandater tilbage og har nu kun ti mandater i den københavnske Borgerrepræsentation. Svarende til 17,3 procent. En tilbagegang på 10,3 procentpoint.

Socialdemokratiet må lide den tort kun at blive det andet største parti i København

Socialdemokratiets spidskandidat, Sophie Hæstorp Andersen, beholder dog - takket være en bred konstituering med alle partier undtagen Nye Borgerlige - overborgmesterposten.

“Det vækker selvfølgelig til eftertanke”

Socialdemokratiet er overordnet tilfreds med resultatet af tirsdagens kommunal- og regionsrådsvalg, men resultatet i København og andre større byer giver dog anledning til panderynker i S-toppen:

“28-29 procent (På landsplan, red.) er stadig et godt resultat,” lyder det således fra Socialdemokratiets politiske ordfører, Jeppe Bruus, men den tilføjelse, at partiet dog lige må nærstudere det københavnske valgresultat nærmere.

Socialdemokratiets formand, statsminister Mette Frederiksen, skriver på Facebook, at Socialdemokratiet har “oplevet en mærkbar tilbagegang” i de store byer:

vi skal - og vi vil - lægge os i selen for at gøre det bedre næste gang

“Det vækker selvfølgelig til eftertanke. Og det skyldes givetvis flere forhold. Men de store byer er vigtige for os i Socialdemokratiet. Det har de altid været. Og vi skal - og vi vil - lægge os i selen for at gøre det bedre næste gang.”

Hun glæder sig over, at Socialdemokratiet igen er blevet Danmarks største parti, men uden direkte at nævne København, understreger hun, at hun er meget opmærksom på S-tabet i de store byer:

“Det ændrer ikke på, at jeg selvfølgelig er meget opmærksom på de steder, vi går tilbage - særligt i byerne - og det tager jeg min del af ansvaret for. På det punkt skal og vil vi gøre det bedre næste gang.”

Den kommende socialdemokratiske overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, skriver på Facebook onsdag formiddag, at hun mener, at “Socialdemokratiet skal være københavnernes foretrukne parti”:

Socialdemokratiet skal være københavnernes foretrukne parti

“En stor tak til alle dem, der satte kryds ved liste A. Vi går tilbage. Socialdemokratiet skal være københavnernes foretrukne parti, så det giver os selvsagt en opgave i den kommende tid.”

placeholder

 

Enhedslisten får to borgmesterposter

Enhedslisten sætter sig med sit kanonvalg - som eneste parti - på to borgmesterposter i København:

Partiets spidskandidat, Line Barfoed, sætter sig på den tunge og prestigefyldte teknik- og miljøborgmesterpost. Mens partiets Karina Vestergaard Madsen bliver socialborgmester. Hun har før prøvet at sidde som borgmester, nemlig da hun vikarierede for partiets daværende teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, under dennes orlov fire måneder i 2019.

Line Barfoed, sætter sig på den tunge og prestigefyldte teknik- og miljøborgmesterpost

I et opslag på Facebook takker Line Barfoed vælgerne for den store opbakning. Hun forklarer hvorfor Enhedslisten ikke kunne sætte sig på overborgmester-posten - selv om Enhedslisten nu er det markant største parti i København:

“Hvis man skal tage overborgmesterposten, så er det ikke nok at blive det største parti, der skal også være et flertal af partierne, der peger på én. Socialdemokratiet ville hellere konstituere sig med de borgerlige partier, end at pege på Enhedslisten,” skriver Line Barfoed og fortsætter:

“I den situation har vi valgt at skaffe mest mulig indflydelse for de mange stemmer vi har fået af københavnerne. Som det eneste parti får vi to borgmesterposter. En rød og en grøn. Karina Vestergård Madsen bliver socialborgmester og jeg bliver Teknik- og Miljøborgmester.”

placeholder

 

Massiv fremgang til De Konservative

De Konservative fik et fantastisk valg i København.

Partiet går hele fem mandater frem. Fra tre til nu otte. Og det betyder, at De Konservative nu kan sætte sig på en af i alt syv borgmesterposter i København. Ny konservativ borgmester for børne- og ungdomsområdet bliver Jakob Næsager.

Derudover fortsætter SF’s Sisse Marie Welling som sundheds- og omsorgsborgmester, og Venstres  Cecilia Lonning-Skovgaard som beskæftigelses- og integrationsborgmester.

Den hidtidige radikale borgmester for socialområdet, Mia Nyegaard, har fravalgt socialområdet til fordel for kultur- og fritidsområdet.

De Radikale fik et meget pænt valg i København og går frem fra fem til syv mandater

De Radikale fik et meget pænt valg i København og går frem fra fem til syv mandater. Modsat fik Dansk Folkeparti - også her - et rigtig skidt valg. Partiet mister to af tre mandater.

Nye Borgerlige kommer for første gang ind i Borgerrepræsentationen med et mandat.

Katastrofevalg til liste Å

Alternativet får et katastrofevalg i København - og mister fire af seks mandater.

Af samme grund må Franciska Rosenkilde, forperson for Alternativet, vinke farvel til sin post som kultur- og fritidsborgmester.  

Liste Å står dermed helt uden borgmesterposter

Partiet har også mistet sin borgmesterpost på Fanø. Liste Å står dermed helt uden borgmesterposter.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Socialdemokratiet skal være københavnernes foretrukne parti”.
Spørgsmålet er om Sophie Hæstorp Andersen er Københavnernes foretrukne overborgmester. Det kunne jo være en del af forklaringen på tilbagegangen for 'S'.
SHA har været en katastrofe som formand for Region Hovedstaden: tænk bare på '1813' og 'Sundhedsplatformen'.
Og nu stikker hun så af og overlader til andre at løse problemerne.
Jeg forstår dem der frygter det værste.

Noget af det må hun nok tage på sin kappe, men udviklingen har altså i lang tid entydigt gået i den retning. Arbejderbefolkningen i Københavns kommune begyndte for længe siden at rykke til Vestegnen og i de senere tider også til det øvrige Sjælland og Lolland-Falster, og ind i de efterhånden dyrere og dyrere ejer- og andelsboliger er i stedet kommet unge studerende via forældrekøbsordningen sammen med højtlønnede akademikere og folk, der har solgt villaen for at rykke ind i de nu så hippe kvarterer.
Det er en helt anden befolkningssammensætning end tidligere med helt andre præferencer og stemmemønstre, og intet tyder på, at det vil ændre sig i nogen overskuelig fremtid.

Når man giver valgret til kommunal- og regionsvalg til enhver flygtning, der har haft et ben i Danmark i 4 år, så må man forvente den slags. Havde Venstre og Socialdemokratiet virkelig troet, at de ville stemme på dem?

Peter, du glemmer hvad enhedslisten vil med "enhver flygtning", og de fik flest stemmer = største parti i Kbh.!!!

Man skal ikke undervurdere københavnernes modstand mod lynetteholmen. Det er allerede blevet gennemskuet, at det ikke er grøn politik, ikke vil give billige boliger og ikke sikrer mod stormflod

Hvis Socialdemokratiet skal opnå et bedre valgresultat næste gang, og der er jo ikke sålænge til, så tror jeg de skal droppe magtarrogancen og magtkynismen. Og så skal der føres en fordelingspolitik, der sikrer de lavere klasser en større del af BNP.
Og så skal der gøres noget virkeligt effektivt ved klimascenariet. Og ikke mere oprustning og krig.

Socialdemokratiet må nok erkende, at udflytning af arbejdspladser og uddannelsespladser til provinsen ikke gavner opbakningen til partiet i København. Det samme er tilfældet mht. ændringen af den kommunale udligningsordning, således at de overføres penge fra København til provinsen.

Det gør jo heller ikke ligefrem livet lettere for københavnerne, at antallet af parkeringspladser i byen beskæres med 40.000, således som socialdemokraterne er gået til valg på.

Når man tænker på, at 'københavnerbashing' eller udtrykt på mere elementært dansk - københavnerhad - i de seneste år har været en de bærende søjler for Socialdemokratiet, er det faktisk ganske flot, at Socialdemokratiet kunne få 17,3 % af stemmerne i København. I denne forbindelses skal man også huske på, at Sophie Hæstrup Andersen var en meget ringe kandidat til overborgmesterposten. Det var hende, der som regionsrådsformand fik indført den katastrofale sundhedsplatform. En fejltagelse, der har kostet henved 3 milliarder kroner, og som har betydet utallige medicineringsfejl og stjålet kolossale mængder tid og opmærksomhed fra patienterne.

Man kan kun håbe, at Socialdemokratiet vil få et endnu ringere resultat ved næste kommunalvalg.

Urbanisering og klimakrise er en farlig cocktail.

Storbyerne tror at problemet løses ved at bygge i højden.

Snart er en egentlig energikrise over os, og Line Barfoed har altid været den fattiges beskytter!

Folket er langt længere i tankegangen end de gængse politikere!

Når vandet stiger i København er det kun dem i kælderetagen og evt. stueetagen der bliver ramt!

Vælgerne forbereder sig på det værste!

Et Venedig i moderne målestok tror vælgerne tilsyneladende ikke på!

Liste Ø er mere troværdigt, thi Line er velbevandret i problemstillingerne!

Venedig blev bygget på erfaring fra alle videnskabsgrene!

Venedig blev grundlagt i det 5. århundrede, og var allerede i det 11. århundrede en stor sømagt og blev i det 14. århundrede den førende italienske bystat. Byen tilhørte Østrig fra 1798 frem til 1866, da den blev en del af kongeriget Italien.
Husene i Venedig er bygget på træpæle, og mange steder ligger husene ikke mere end én meter over dagligt vande. Ganske vist er tidevandet i Middelhavet meget svagere end i fx Atlanterhavet, men specielt ved fuldmåne er risikoen for oversvømmelse stor. Ofte er der flere centimeter vand på Markuspladsen, så man lægger gangbrædder ud – det gælder også i selve Markuskirken. I 1966 stod vandet i én meters højde på Markuspladsen. Hertil kommer, at de gamle pæle, som byen er bygget på, er ved at rådne. Hvert år kommer mere end 12 millioner turister til Venedig, heraf 80% éndagsturister.

Hvilken rolle Line Barfoed får for københavnerne når hun sætter sig på den tunge og prestigefyldte teknik- og miljøborgmesterpost, bliver interessant at iagttage.

Venedig kaldes ofte for Adriaterhavets Dronning. Siden 1177 og så længe republikken bestod, blev der hvert år på Kristi Himmelfartsdag afholdt en ceremoni eller fest, kaldet Sposalizio del Mar ("ægteskabet med havet"). Festens højdepunkt var, når dogen efter at have modtaget patriarkens velsignelse kastede en guldring i havet med disse ord "Vi tager dig til ægte, o hav, som tegn på sandt og varigt herre."

Måske Line Barfoed kan tilføje København den bedste af alle verdener? Også for de fattige! I kælderetagen!