Fodboldkamp er blevet til regnbuekamp

Strid om protest mod ungarsk LGBT+-politik overskygger EM-kamp mellem Tyskland og Ungarn.
En EM-kamp i München i aften har på forhånd flyttet sig langt ud over fodbolden.

Tyskland og Ungarn spiller i aften om en plads i ottendedelsfinalen, men i flere dage har det handlet mere om et stadion i regnbuefarver.

Stridens kerne handler om ny ungarsk lovgivning, som forbyder "portrættering af homoseksualitet" og kønsskifteoperationer over for mindreårige - hvilket i Ungarn betyder alle under 18.

For tyskerne er formålet at vise støtte til homoseksuelle og deres rettigheder ved at oplyse stadion i München i regnbuefarver, men det betragter UEFA som et “ulovligt politisk budskab”.

Orban bliver væk

Den ungarske premierminister, Viktor Orban, skulle efter planen have overværet kampen i München, men det er nu aflyst.

"Om fodboldstadionet i München eller andre europæiske stadions er oplyst i regnbuens farver er ikke en regeringsbeslutning," siger han i en kommentar til det tyske nyhedsbureau dpa, hvor han tilføjer, at regnbuefarver i disse dage er almindelige i gadebilledet i den ungarske hovedstad, Budapest.

"I det kommunistiske Ungarn blev homosexuelle forfulgt. I dag garanterer staten íkke blot homoseksuelles rettigheder, men beskytter dem aktivt," siger han.

Skamfuld beslutning

Mens markeringen i München er blevet afvist af det europæiske fodboldforbund, har resten af Tyskland samlet sig i det, der bliver kaldt en ”proteststorm mod UEFA”.

Münchens borgmester, Dieter Reiter, kaldte UEFA's beslutning "skamfuld" og har i stedet besluttet, at kommunen sørger for, at resten af kommunen lyses op med regnbuens farver.

Også en række tyske klubber vil efter planen lyse deres stadions op i regnbuens farver, når der er EM-fodbold i aften.

Vil beskytte Ungarn

Ifølge det europæiske fodboldforbund UEFA, så er det også de politiske motiver bag markeringen, som er grunden til, at man har afvist oplysningen af Allianz Arena i regnbuens farver.

"UEFA respekterer regnbuen. I dag er UEFA stolte over at bære regnbuens farver. Det er et symbol, der indkapsler vores kerneværdier og står for alt, hvad vi tror på - et mere retfærdigt og ligeværdigt samfund, der tolerer alle uanset baggrund, tro eller køn,” skriver UEFA i en pressemeddelse som bold.dk refererer.

"Nogle folk har fortolket UEFA's beslutning om at afvise Münchens forslag om regnbue-belysning som politisk."

"Tværtimod var anmodningen i første omgang politisk på baggrund af Ungarns tilstedeværelse på stadion til kampen."

"For UEFA er regnbuen ikke et politisk symbol, men et tegn på forpligtelse til et mere mangfoldigt og inkluderende samfund."

UEFA valgte ved samme lejlighed at udsende en version af forbundets logo i en regnbuefarvet version.

Udenrigsminister: Vigtigt at markere

Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kommenterede sagen i et tweet.

"Respekt for grundlæggende rettigheder, mangfoldighed og retten til åbent at være, hvem man er, er grundlæggende europæiske værdier.

Det er vigtigt at markere. Det er ikke politik. Det er medmenneskelig respekt," skriver han.

placeholder

Kampen mellem Tyskland og Ungarn sparkes i gang klokken 21.00.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg er helt sikkert meget gammeldags, derfor holder jeg mig til kun at have sex med kvinder. Jeg ved godt at det er meget mere moderne, at date med ens eget køn. At der kommer flere og flere homoseksuelle, er en naturlig følge af den voldsomme reklame de unge bliver udsat for.
For en generation siden var det helt i orden, at man demonstrerede for homoseksuelles rettigheder. Nu om dage virker det mere som reklame for at få flere emner i folden. Så tiden er måske inde til, at finde andre problemer at kaste sig over.

Jeg er da helt sikker på at Parken i København under 8. delsfinalen skal oplyses med jordemødre.

"Respekt for grundlæggende rettigheder, mangfoldighed og retten til åbent at være, hvem man er, er grundlæggende europæiske værdier.“

Barnets ret til at komme til verden, piger som drenge, også i lille Danmark, hvor manglen på jordemødre i København skriger ud imod de europæiske nationer.

Det er ikke politik! Blot grundlæggende europæiske værdier!

Lad billeder af jordemødre lyse over alle danske fodboldstadions den samme aften!

Et Danmark der viser vejen for retten til en god start på livet! For alle!

Sport og politik skal ikke blandes sammen...

Annonce

Annonce