Første overenskomstforlig: Industriens ansatte får mere i lønposen

CO-industri og Dansk Industri indgik søndag en aftale om nye overenskomster for de 230.000 danskere, der arbejder i industrien.
Foto: CO-Industri
Claus Jensen, formand for CO-Industri og Dansk Metal, og Mads Andersen, næstformand for CO-Industri og formand for 3F Industrigruppe
Ni forbund under CO-Industri og Dansk Industri indgik søndag en aftale om nye overenskomster for cirka 230.000 lønmodtagere i industrien.

Der er tale om et såkaldt gennembrudsforlig, der sætter retningen og rammerne for de øvrige overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked. Forliget skal nu til afstemning blandt de berørte lønmodtagere.

Med forliget får de ansatte i industrien - mindst - fire procent mere i lønningsposen over de næste to år, markant mere i indbetaling fra arbejdsgiverne til fritvalgskontoen og mindstelønnen stiger med ni kroner.

vores medlemmer er hårdt ramt af inflationen og de stigende priser

”Det er historisk, at det er lykkedes at få forhandlet så meget hjem fra de centrale forhandlinger. Og det er helt på sin plads, for den danske industri er bomstærk, og vores medlemmer er hårdt ramt af inflationen og de stigende priser,” siger formand for CO-Industri formand for Dansk Metal, Claus Jensen, og fortsætter:

“Alle får mindst fire procent mere med i lønposen, og det kommer vel at mærke oveni de lønstigninger, man aftaler ved forhandlingerne på virksomhederne.” 

Claus Jensen understreger, at forhandlingerne med Dansk Industri har været hårde:

Vi er godt tilfredse med det samlede resultat

”Det er ingen hemmelighed, at det har været svært undervejs at nå til den her aftale. Vi er godt tilfredse med det samlede resultat - vi får nu en klar forbedring af løn- og arbejdsvilkår i industrien.”

Største stigning i mindstelønnen i mands minde

Næstformand i CO-Industri, formand for 3F Industrigruppen, Mads Andersen, glæder sig ikke mindst over, at mindstelønnen har fået et historisk stort nøk opad: 

”Det er den største stigning i mindstelønnen i al den tid, vi har haft industriens overenskomster. Når den får så stort et nøk opad, er det et meget klart signal om, hvor snittet skal lægges, når der skal forhandles løn på virksomhederne.”

Det er den største stigning i mindstelønnen

Mads Andersen glæder sig samtidig over, at tillidsrepræsentanterne med aftalen får udvidet værktøjskassen:

“Samtidig styrker vi rygraden i den danske model, fordi vores tillidsrepræsentanter får udvidet værktøjskassen, når de skal forhandle den endelige løn hjem lokalt. Det betyder, at vi har en klar forventning om, at den tilbageholdenhed, vi har set de seneste år med den lokale løndannelse på virksomhederne, nu bliver stoppet.”

DI: Begge parter tager samfundsansvar

Direktøren hos Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, er om muligt endnu mere tilfreds med overenskomstforliget:

“Det er ganske enkelt enestående, at det selv i så svære tider er lykkedes at nå til enighed om et ansvarligt gennembrudsforlig for det private arbejdsmarked i Danmark. Særlig når der er høj bølgegang i verden omkring os, er det afgørende med så stabile hjemlige rammer som muligt.”

Det er ganske enkelt enestående

Han roser fagbevægelsen - og arbejdsgiversiden - for at tage sit samfundsansvar “dybt alvorligt”:

“Derfor er aftalen først og fremmest et udtryk for, at begge parter tager deres samfundsansvar dybt alvorligt.”

Her sker der forbedringer

De nye overenskomster gælder i to år frem til den 1. marts 2025.

Overenskomsterne indeholder en lang række forbedringer:

 • Fritvalgskontoen stiger med to procent fra syv til ni procent i 2024. Det svarer til mere end en månedsløn.

 • Fra i år skal arbejdsgiverne betale to procent mere og lønmodtagerne to procent mindre ind til pension. Medarbejderne opsparer det samme – men det gør altså, at de får to procent mere ud sammen med lønnen.

 • Mindstelønnen stiger med ni kroner i timen.

 • Tillidsrepræsentanterne får stærkere værktøjer end i dag, så de får bedre muligheder for at hente gode resultater hjem ved de lokale lønforhandlinger.

 • Aftalen giver også tillidsrepræsentanternes bedre muligheder og flere rettigheder for at organisere - og styrker dermed den danske model.

 • Barsel med fuld løn bliver forlænget med fire uger – fordelt på to uger til deling og to uger til den anden forælder.

 • Der bliver fremover ret til at udpege en uddannelsesrepræsentant på arbejdspladsen, der skal bistå tillidsrepræsentantens arbejde med uddannelse.

 • Fremover får medarbejderen fuld løn under deltagelse i selvvalgt uddannelse. Tidligere var tilskuddet på 85 procent.

 • Timelønnen til lærlinge bliver forhøjet med otte procent i perioden, og andre satser stiger.

Kilde: CO-Industri

 Gennembrudsforlig på det private arbejdsmarked

 • Det er de konkurrenceudsatte erhverv i industrien, der forhandler først på det private område. Derfor kaldes industriens overenskomster for gennembrudsforliget. De sætter den økonomiske ramme for de efterfølgende overenskomster, der skal forhandles. Det sikrer, at danske virksomheder bevarer deres konkurrenceevne over for udlandet, så vi bevarer indtjening og job i Danmark.

 • De to overenskomster, der er omfattet af forhandlingerne mellem Dansk Industri og CO-industri, er Industriens Overenskomst for faglærte og ikke-faglærte og Industriens Funktionæroverenskomst for tekniske og administrative funktionærer. Disse overenskomster gælder direkte for ca. 6.000 virksomheder og omfatter ca. 230.000 medarbejdere.

 • CO-Industri består af ni medlemsforbund: 3F, Dansk Metal, HK Privat, Teknisk Landsforbund, Dansk El-Forbund, Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk Jernbaneforbund, Serviceforbundet og Malerforbundet.

Kilde: CO-Industri

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Godt håndværk af de fire, og jeg håber for dem det stemmes igennem. Folk må jo godt tænke sig om.

I overenskomsterne hedder det 'mindstebetaling'
Mindsteløn er noget de har 'nede i Europa' ;-)

NÅ, før overenskomst forhandlingerne er tingene for ringe, efter overenskomstens gennemførsel, har vi ikke set det bedre, så DIREKTØRERNE SKAL HAVE LØNFORHØJELSE! Men det er arbejderen der tjener pengene !!!! ikke direkrøren. så stem NEJ til det foreliggende.

Der er tale om Industriens OK. Dér er man vant til at især lønnen skal forhandles lokalt, og dét er også omtalt i fremlæggelsen.
Stigningen i mindstebetalingen er omtrent det dobbelte af de stigninger der ligger i OK. Det er fordi dé der arbejder på mindstebetalingen ofte er de der er 'dårligst rustet' til at hente kroner hjem i det omfang der forhandles lokalt. Stigningen i denne er på 9 kr, mens det var 5 kr i de sidste to år af den nuværende OK
Altså en solidarisk stigning, som jeg ikke mindes at have set magen til i mine mange år i industrien.

Tillykke til vores gæster fra Østeuropa.
De fik ca. en 10 èr mere i time, så nu kommer der helt sikker flere hertil og tager jobs.

Annonce