Folketingsvalget: Socialdemokratiet nu klart arbejdernes foretrukne parti

Hver tredje ufaglærte/erhvervsfagligt uddannet stemmer nu på Socialdemokratiet – kun hver ottende arbejder stemmer nu DF
Med DF’s nedsmeltning står Socialdemokratiet nu tilbage som arbejdernes klart foretrukne parti.

Socialdemokratiet blev med nød og næppe det største parti blandt arbejderne ved sidste valg - foran næsen på Dansk Folkeparti, som kom ind som nummer to.

Ved valget 5. juni cementerede Socialdemokratiet sin status som arbejdernes absolut foretrukne parti.

Således satte ca. hver tredje ufaglærte eller erhvervsfagligt uddannede – mere præcist 32,7 procent - deres kryds ud for liste A onsdag i sidste uge. Derimod var det kun omkring hver ottende ufaglærte/erhvervsfagligt uddannede, der stemte på Dansk Folkeparti 5. juni – i procent 13,9 procent.

Det betyder, at Dansk Folkeparti nu er dumpet ned fra en 2. plads til en 3. plads som arbejdernes foretrukne parti

Det betyder, at Dansk Folkeparti nu er dumpet ned fra en 2. plads til en 3. plads som arbejdernes foretrukne parti.

Det viser en opgørelse, som Gallup har lavet for Berlingske.

Venstre arbejderparti nummer to

Ved valget 5. juni vippede Venstre Dansk Folkeparti af banen som arbejdernes 2. foretrukne parti.

Cirka hver femte ufaglærte og hver fjerde med en erhvervsfaglig uddannelse, som deres højeste gennemførte uddannelse, stemte således på Venstre den 5. juni.

Baseret på Gallups tal for ufaglærte og erhvervsuddannede

Baseret på Gallups tal for ufaglærte og erhvervsuddannede.

En ud af 30 arbejdere stemmer radikalt

Ét af de partier, der i den grad splitter vælgere med forskellige uddannelsesbaggrund, er Radikale Venstre.

Partiet står stærkest blandt vælgere med en gymnasial baggrund eller lang videregående uddannelse. Blandt disse to grupper høster partiet opbakning fra én af syv vælgere.  

Modsat står de radikale svagest blandt arbejderne, hvor kun lidt mere end én ud af 30 sætter sit kryds hos de radikale.

De veluddannedes partier

Radikale Venstre, SF og Enhedslisten er alle overrepræsenterede hos de mest veluddannede.

13,6 procent af de mest veluddannede stemmer på Radikale Venstre.

12,3 procent af de mest veluddannede stemmer på SF.

12,5 procent af de mest veluddannede stemmer på Enhedslisten.

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

S gik et mandat frem til 48, i 2015 fik Løkke magten med et mandat flertal. Mette F har også tre fra Nord, når det er sagt så jeg da også hellere de lå på 55 mandater, eller mere og gerne 30%, men det på blive i 2022. Og det skal nok ende med en s regering, baseret på grøn politik på alle områder.

Kan der overhovedet føres en SOCIAL politik i Danmark...? Bliver det nogensinde muligt ?
Tilsyneladende venter BLÅ BLOK bare på at Mette Frederiksen må kaste handsken i ringen. Det BLÅ regiment står kun og venter på Socialdemokratisk retræte.Der er ingen SAMMENHOLD i de rødes rækker. SF og ENHEDSLISTEN burde støtte KLART og STÆRKT op om at føre landet videre sammen med Socialdemokratiet. Det er en politik der vil være gavnlig for de mange borgere der har fået udhulet deres økonomi gennem flere års blåt styre.Sundhedsvæsnet skal gøres menneskeligt. Og velfærd skal højnes. Det er i høj grad på tide.

Det giver ikke MAD på bordet, for samfundets svageste borgere at tale udelukkende om KLIMA som hovedproblem.For disse grupper er der overskyggende og langt mere relevante problemer,de må slås med. Nu får de snart pålagt en bunke AFGIFTER. Afgift på afgift bliver fremtiden. Imens de rigeste stadigvæk kan køre rundt i deres blankpolerede flydere.Og rejse kloden rundt med fly som de plejer. Hvordan kan nogen da tro på at snakken om KLIMAFORBEDRINGER kan eller vil, havne andre steder end hos "den lille mand" som ekstra AFGIFT på snart sagt alting ?

Det kostede dyrt på tilliden sidste gang, da RV kom til at fremstå som de reelle magthavere. Den tillid skal genopbygges, og det kan kun gøres ved at holde RV-indflydelsen i en kommende regering på et absolut minimum.