Annonce

Her henter S sine folketingskandidater

Hvor finder Socialdemokraterne sine folketingskandidater? Hvem er det, som partiforeningerne vælger at stille op, og hvad er deres tilknytning til partiet?
Den typiske socialdemokratiske folketingskandidat har gjort karriere som byrådspolitiker, inden kursen sættes mod Christiansborg. Af partiets 89 opstillede folketingskandidater har hver tredje repræsenteret partiet i kommunal eller regional sammenhæng, inden personen bliver opstillet til Folketinget. Det viser en opgørelse, som Netavisen Pio har lavet.

Opgørelsen viser også, at den anden store gruppe blandt de socialdemokratiske folketingskandidater er de såkaldte ”partisoldater”, folk som i mange år har været aktive i bevægelsen, inden de er blevet opstillet til Folketinget.

Derudover er der en gruppe som kommer direkte fra ungdomsorganisationerne DSU og Frit Forum (18 procent) og en gruppe som rekrutteres blandt partiets ansatte (12 procent). Endelig har en gruppe på 10 procent taget en ’omvej’ ind i partiet i den forstand, at de er blevet kendt fra anden sammenhæng, inden de er blevet opstillet som socialdemokratiske folketingskandidater.

Sammenlignes disse resultater med det socialdemokratiske ministerhold, er forskellen først og fremmest, at folk med en baggrund som partiansatte er overrepræsenteret blandt ministrene (29 procent), mens partisoldater er underrepræsenteret.

Figur 1: De socialdemokratiske folketingskandidaters baggrund

S kandidaters baggrund

Sådan gjorde vi
Netavisen Pio satte sig for at undersøge, hvor Socialdemokratiet finder sine folketingskandidater. For at lave den undersøgelse har vi først kortlagt fem mulige ”karriereveje” ind i Socialdemokratiet (se nedenfor). Det er sket ved at se på, hvordan tidligere ”store” socialdemokrater har fundet vej til Folketinget. Det skal ikke ses som et forsøg på at lave en psykologisk profil af den enkelte folketingskandidat, men snarere at give et bud på, hvordan kandidaten kom i betragtningen til at blive folketingskandidat for den pågældende kreds.

Til at kortlægge den enkelte kandidats løbebane, har vi anvendt de oplysninger, som fremgår af oversigten over folketingskandidater på Socialdemokraternes hjemmeside, samt oplysninger fra de enkelte kandidaters hjemmesider. For de socialdemokrater, der allerede er medlemmer af Folketinget, har vi desuden anvendt oplysninger fra medlemmets profil på folketingets hjemmeside. Disse oplysninger er i enkelte tilfælde suppleret med oplysninger fra Wikipedia.

På baggrund af de oplysninger har vi så vurderet, om kandidaten passer ind i de fem veje, vi har opstillet. En væsentlig usikkerhedskilde er, at de fleste af kandidater umiddelbart kan siges at passe ind i flere af karrierevejene. Kandidaten har som ung været aktiv i DSU i Jylland, har senere fået job som konsulent i et fagforbund i København og er blevet valgt ind i byrådet i en forstadskommune. Er kandidaten så fulgt DSU -vejen, kandidatvejen eller AIA-vejen til at blive folketingskandidat?

Her vil det være en konkret vurdering af, hvilken af posterne der har haft størst betydning for, at kandidaten fik tildelt valgkredsen. Ligger valgkredsen ”hjemme” i Jylland, vil det være oplagt at se på DSU-sporet. Ligger kredsen derimod i den kommune, hvor kandidaten også er valgt i byrådet, er vurderingen, at det er den kommunale vej, som har været afgørende. Og ligger kredsen et helt tredje sted, kan det være relevant at se på den faglige vej.

Mange veje til at blive socialdemokrat
I det nedenstående har vi forsøgt at skitsere fem veje ind i den socialdemokratiske bevægelse, på baggrund af de veje, som tidligere tiders ”store” socialdemokrater har valgt.

Bevægelsesvejen
Bevægelsesvejen beskriver denne sti, som er betrådt af fodsoldater og tillidsvalgte, der har ofret blod, sved og tårer deres parti eller fagforening. Det er typisk her man finder de ’tordenskjoldssoldater’, som har valgte at stille op til politisk valg og derfra kæmpet sig op igennem bevægelsen. De har delt roser og pjecer ud i regn og slud, mens de loyalt har forsvaret partiets skiftende holdninger. Eller det kan være i fagbevægelsen, hvor de har taget turen fra tillidsmand på en arbejdsplads til en tillidspost i en fagforening inden opstilling til folketinget. Mange store socialdemokrater har gået bevægelsesvejen, eksempelvis Thorvald Stauning, Hans Rasmussen og Anker Jørgensen. I dagens folketingsgruppe finder vi blandt andet Carsten Hansen, Henrik Dam Kristensen og Benny Engelbrecht

Ungdomsvejen
Det er Folketingskandidater, der trådte deres politiske barnesko i en lokalafdeling i Vestjylland, hvor de ikke skræmt væk af den første generalforsamlingen eller S-kandidater, der er blevet lokket ind i partiet af den nørdede hule-stemning i det akademiserede Frit Forum. Her er kandidaterne gået mere eller mindre direkte fra deres engagement i ungdomspolitik til at blive kandidat for partiet. Kandidaten har muligvis også haft et par års erhvervsarbejde, men det er arbejdet og netværket fra DSU- eller FF-tiden, som er afgørende for, at kandidaten er blevet opstillet. Store socialdemokrater som har gået ungdomsvejen tæller blandt andre Hans Hedtoft, H.C. Hansen, Per Hækkerup og Svend Auken. I den nuværende folketingsgruppe finder man blandt andet Henrik Sass Larsen, Mette Frederiksen og Morten Bødskov.

AIA-vejen
Kandidater som har fulgt AIA-vejen er startet som ”funktionærer” inden for arbejderbevægelsen. Det her man finder dem, der ’blev ansatte ind i’ parti eller fagbevægelse. Mange af dem havde nok medlemsbogen i orden, men det var ansættelsen og det efterfølgende arbejde, der banede vejen til opstillingen. Selvom AIA-vejen henviser til socialdemokraternes Analyse- og Informationsafdeling på Christiansborg, så skal det her forstås noget bredere, hvorfor det også kan dække over arbejde for Socialdemokraterne i Europa-Parlamentet, konsulent i et fagforbund eller ansættelse i andre dele af ”bevægelsen”, som eksempelvis i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Der skal være tale om flere års ansættelse, og altså ikke bare et studiejob eller praktikforløb. Blandt de store socialdemokrater som har gået AIA-vejen finder man Jens Otto Krag, Knud Heinesen og Poul Nyrup Rasmussen. I den nuværende folketingsgruppe finder man blandt andet Helle Thorning-Schmidt, Bjarne Corydon, Mogens Jensen og Kirsten Brosbøl.

Kandidatvejen
Det er de lokalpolitiske kampsoldater, der enagerede sig på grund af lokale tilhørsforhold og særligt mærkesager som folkeskoler, fritidstilbud og børnepasning, hvorfra de har fået smag for det landspolitiske. Kandidater har haft en kortere eller længere periode som folkevalgt uden for Folketinget, inden de opstilles til Folketinget. Det har givet dem et netværk og gjort dem kendte ude lokalt, og det er det de trækker på i forbindelse med valget. Det vil typisk være af et byråd/kommunalbestyrelse, men kan også dække over et regionsråd eller Europa-Parlamentet. Nicolai Wammen, Nick Hækkerup, Orla Hav og Flemming Møller Mortensen er eksempler på nuværende folketingsmedlemmer med en kommunal karriere bag sig.

Omvejen
Denne sidste kategori er for kandidater som har taget en ’omvej’ ind i karrieren, som Socialdemokratisk folketingspolitiker. Det kunne være en erhvervskarriere, et engagement i civilsamfundet eller som det gør sig gældende for hovedparten af dem, som falder i kategorien et skrift fra et andet parti. Trenden til at skifte parti er således også slået markant igennem hos Socialdemokraterne, hvor man altså ikke er opfostret gennem den klassiske socialdemokratiske bevægelse, men er blevet ”fundet” eller rekrutteret fra en post, hvor vedkomne var kendt i forvejen. I den nuværende folketingsgruppe finder man blandt andet Astrid Krag, Jesper Petersen, Pernille Rosenkrantz-Theil og Mette Reissmann, der har taget ’omvejen’.

 

Det socialdemokratiske ministerhold ser således ud:

Helle Thorning-Schmidt: AIA-vejen (konsulent for S i EU-Parlamentet, konsulent i LO)

Bjarne Corydon: AIA-vejen (sekretariatschef for S på Christiansborg)

Kirsten Brosbøl: AIA-vejen (konsulent for S i EU-Parlamentet)

Mogens Jensen: AIA-vejen (konsulent i LO)

Henrik Sass Larsen: DSU-vejen (forbundsformand for DSU 1992-96)

Mette Frederiksen: DSU-vejen: (tidl. FU-medlem i DSU)

Magnus Heunicke: DSU-vejen (tidl. HB-medlem i DSU)

Dan Jørgensen: Kandidatvejen (Medlem af Europa-Parlamentet 2004-2014)

Nick Hækkerup: Kandidatvejen (Byrådsmedlem i Hillerød 1994-2007, Borgmester 2000-2007)

Nicolai Wammen: Kandidatvejen (Byrådsmedlem i Aarhus 1997-2001; Borgmester i Aarhus 2005-2011)

Christine Antorini: Omvejen (MF for SF 1998-1999, TV-vært på DR2)

Carsten Hansen: Bevægelsesvejen (diverse tillidsposter i S)

Henrik Dam Kristensen: Bevægelsesvejen (diverse tillidsposter i S)

Benny Engelbrecht: Bevægelsesvejen (diverse tillidsposter i S og tilknyttede organisationer)


Flere artikler om emnet