Annonce

Invitation: Forfatterarrangement om krigen, der gjorde Rusland til stormagt

Historiker Dan H. Andersen vil 24. maj 2023 fortælle om Store Nordiske Krig 1700-21 i en samtale med Netavisen Pios chefredaktør. En krig, som trækker tråde til i dag og krigen i Ukraine.
Foto: Netavisen Pio
24. maj 2023 kan opleve historiker Dan H. Andersen i samtale med chefredaktør på Netavisen Pio Niels Jespersen om Store Nordiske Krig.
Det Rusland som vi kender som stormagt blev skabt for 300 års siden. Rusland kom sejrrigt ud af Store Nordiske Krig og Peter den Store skabte med freden i 1721 et stort imperium, som stadig spiller en rolle i russisk politik og selvforståelse den dag i dag.

”Store Nordiske Krig var krigen hvor Rusland brød frem, og blev en stormagt i Østersøen ved at besejre Sverige. Store Nordiske Krig var ikke blot en dansk-svensk konflikt, men en europæisk storkrig med tråde hele vejen til Osmannerriget, og centralt i krigen var opgøret mellem Sverige og Rusland. Og det imperium som Peter den Store skabte i Store Nordiske Krig er en af rødderne til det Rusland, som vi kender i dag,” siger Dan H. Andersen til Netavisen Pio.

Krigens rødder ligger 300 år tilbage, og parterne er meget bevidste om det

Dan H. Andersen er historiker og forfatter til det omfattende og roste tobindsværk "Store Nordiske krig". Bogen modtog Blixen-prisen for årets fagbog 2021.

Onsdag 24. maj 2023 klokken 17 til 19 vil Dan H. Andersen i en samtale med Netavisen Pios chefredaktør Niels Jespersen oprulle historien om krigen, som ændrede Europas og verdens historie.

Det foregår hos HK Hovedstaden på Svend Aukens Plads 11, 2300 København S.

Bolværket med det dekadente Vesten

Store Nordiske Krig udspillede sig som en række konflikter mellem 1700 og 1721 mellem en koalition ledet af Rusland på den ene side og Sverige på den anden.

Konflikten spøger den dag i dag i krigen mellem Rusland og Ukraine.

”Krigens rødder ligger 300 år tilbage, og parterne er meget bevidste om det. På den ene side har vi en gammelrussisk ideologi tilsat lidt sovjetstyre. Den gamle geostrategiske tanke om Rusland som bolværket mod Asien til den en side og mod det dekadente og liberale Vesten til den anden,” siger Dan H. Andersen og tilføjer:

”Og fra Ukraines side er der idéen om en nation, der prøver at bryde frem og bliver slået tilbage flere gange. Et forsøg på at skabe både en nation og definere sig selv, og her er en af trådene tiden før Ukraine kommer ind under Rusland, som også skete med Store Nordiske Krig.”

Der vil blive serveret gratis drikkevarer og arrangementet er ligeledes ganske gratis, du kan blot tilmelde dig her.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Annonce