Annonce

Alternativer til krimier i hængekøjen: Gode bøger til sommerferien 

Egon Clausen anbefaler her en række bøger til sommerferielæsningen. Her er især bøger til dem, der gerne vil have andet end krimier i hængekøjen
Foto: Politikens Forlag. Omslagsgrafik: Alette Bertelsen
Mathilde Walter Clark har skrevet bogen 'Det blinde øje'
Sommer og læsning følges ad, så med en let omskrivning af et kendt digt kan det hedde:

Bøger der går og kommer, det er den danske sommer, men det skal ikke være krimier og dameromaner det hele.

Her følger en anbefaling af nogle gode bøger, der har udblik og betydning og som kan berige dig og din sommer med velskrevne og vidende beskrivelser af den verden, der er vores.

Alle de her nævnte bøger er udgivet indenfor det seneste år:
 

Peter Øvig: 'Dem, der ikke tier'

Peter Øvig er en af vor tids største danske forfattere. Hans tekster er letlæselige og oser af stor betydning, ja, de gør mere end det, for der står også en masse mellem linjerne. Det er der, hjertet banker, og derfor virker hans sprog så stærkt på os.

Det gælder også i bogen om dem der ikke tiede som beskriver seksuelle overgreb mod børn på danske børnehjem.


Det er en rystende, kvalmende og uhyre væsentlig bog. Når man først får begyndt, vender man blad for blad for at få det hele med.

Peter Øvig: 'Dem, der ikke tier'. Gyldendal 2023.

 

Andrea Wulf: 'Prægtige rebeller'

I en kort periode i slutningen af 1700-tallet var den lille sydtyske by Jena et centrum for europæisk åndsliv, og det har vi gavn og glæde af den dag i dag. I Jena samledes nogle af tidens førende filosoffer, digtere og videnskabsmænd.

I et frodigt intellektuelt miljø udviklede de nogle af de tanker om frihed, kunst, kultur, natur og den frie vilje, som endnu dominerer vores opfattelse af os og af den verden, vi lever i. Det har Andrea Wulf skrevet en forrygende god bog om.

Andrea Wulf: 'Prægtige rebeller'. Gads Forlag.

 

I livets tjeneste 

Lauritz B. Holm-Nielsen er en verdensberømt dansk botaniker, og sikke et liv, den mand dog har haft, og sikke en visdom der er kommet ud af det.

Hans bog fører læseren gennem en voldsom og vidunderlig verden der strækker sig fra Fanø til Equadors bjerge, hvor han vandrer i Alexander von Humbolts imponerende spor, og som fører videre til Verdensbanken og derfra til rektors kontor på Århus Universitet.

Hans bog er en overvældende oplevelse. Hver side rummer en rigdom af tanker om verdens tilstand både før, nu og i fremtiden.

Lauritz B. Holm Nielsen: 'Afhængig af verden. Et liv i brødrene Humbolts fodspor'. 264 sider. Gads Forlag 2023.

 

'Erik den Røde': Science-fiction uden fiction

Den norske forfatter Øyvind Morten har kæmpet sig gennem snestorme i det nordlige Island, har fundet bygningsrester fra vikinger i New Foundland, har boet i Erik den Rødes hus i fåreholderbygden Qassiarsu og har skrevet et faglitterært mesterværk, hvor skrivestil og fortælleteknik kombineres med nærlæsning af kilder og af landskaber, så fortid bliver til nutid og Erik den Røde bliver nærværende for os.

Det er aldeles fremragende gjort. En drengebog for voksne. Science fiction uden fiction.

Øyvind Morten: 'Erik den Røde'. Gads Forlag. 2024.

 

Med knald i låget 

Anti giver læseren et velfunderet og velfortalt grundlag til at forstå, at modstanden mod vaccinationer er meget mere end folk med knald i låget. Bogen handler også om forholdet mellem borgeren og samfundet.

Hvordan kommunikerer vi med hinanden? Hvordan mindskes polariseringen i samfundet?

Hvordan sikrer man, at der er tillid til myndighederne, så unødig tvang undgås? Læs bogen som en vaccination imod uvidenhed.



Rikke Alberg Peters og Jakob Bek-Thomsen. 'Anti Vaccinemodstandens historie'. Illustreret. Gads Forlag 2024.

 

Mathilde Walter Clark: 'Det blinde øje'

En veldokumenteret beretning om virkeligheden på de nu nedlagte minkfarme og om hvordan medierne flyttede fokus væk fra dyrene til menneskene, og fra dyremishandling til romantisering af et landbrug der ikke længere findes og om menneskets evne til at gøre sig selv til forgrund, og om hvad der sker med os selv, når dyrene bliver fortrængt fra vores historier.

Af anmeldere kaldt “Årets vigtigste bog”.

Mathilde Walter Clark: 'Det blinde øje. Politikens forlag 2024.

 

Israels historie 

Morten Thing ved, hvad han skriver om, når emnet er Israel. Han er selv jøde. Vokset op med en jødisk mor, og med en positiv holdning til Israel. Som ung tog han på kibbutzophold, men efterhånden gik det op for ham, at Israel var blevet til ved brug af stor brutalitet mod landets oprindelige indbyggere.

Han skriver: ”At forstå det medførte en enorm skam i mit sind. Men da det gik op for mig, at der fandtes en jødisk fascisme der havde været helt afgørende for fordrivelsen, var det endnu hårdere.”

Anbefales kan også hans bog om antisemitismens historie.

Morten Thing: 'Jødehadets, antijudaismens og antisemitismens historie'.
Morten Thing: 'Israel, et mislykket samfund, en mislykket stat'. Forlaget Solidaritet, Griffenfeldsgade 41, 2200 København N 

 

'Stauning og Grønland' 

Det er på mode at påstå, at Danmark har været en hensynsløs kolonimagt der har gjort megen fortræd mod grønlænderne, men bogen om Stauning fortæller en helt anden historie.

Her møder vi en dansk statsminister der var optaget af at beskytte grønlænderne og deres kultur, og som gjorde det i en verden, hvor økonomiske og militære stormagter kredsede begærligt om landet.

Når Grønland i dag har et udstrakt selvstyre, og når det grønlandske sprog er blevet bevaret i sin oprindelige form, er det bl.a. et resultat af den grønlandspolitik som Stauning stod for. Bogen bygger på Staunings breve og private notater. Velskrevet og veldokumenteret.

Niels Nørgaard: 'Stauning og Grønland. Kampen om den arktiske koloni mellem de to verdenskrige'. 263 sider. Gads forlag.

 

Store skræmmende forventninger 

Kunstig intelligens er en at tidens store udfordringer. Den er fuld af løfter men også af trusler om en fremtid, hvor mange beslutninger træffes af robotter og ikke af mennesker.

Mange frygter ligefrem, at den kunstige intelligens bliver så magtfuld, at den tager magten fra os. Advarslen skal tages alvorligt, og EU har da også vedtaget nogle love der skal regulerede den kunstige intelligens.

Læs om det i Anders Bæks bog om Artificial Intelligence, også kaldet AI, også kaldet kunstig intelligens.

Anders Bæk: ’AI Epoken. Sådan vil kunstig intelligens revolutionere fremtiden’. 285 sider.  Grønningen1. 2024.

Forfatter og journalist. I en lang årrække ansat på Danmarks Radio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg vil anbefale Morten Pape Amager trilogien - Planen - Guds bedste børn - I ruiner - Fortællinger der spænder fra en opvækst i Urban planen - Over ønsket om at frigøre sig fra fortidens sociale belastninger - for at slutte af med Amagerbankens konkurs og følgerne heraf som ramte de lokale med tilknytning til banken hårdt - Både økonomisk men også familiemæssig -