Sådan lød det fra Venstres formand, Troels Lund Poulsen, i en debat med to andre blå partiledere, Mona Juul fra De Konservative og Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance, under Dansk Industris årlige topmøde torsdag.
En for nogle ganske overraskende melding, når nu samme Troels Lund Poulsen sidder i en hen-over-midten regering med Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (M).
Men politisk kommentator Hans Engell vurderer over for Netavisen Pio, at man ikke skal lægge alt for meget i Troels Lund-meldingen:
skal tages med flere kilo salt
“Troels Lund Poulsens indlæg på Dansk Industris årlige topmøde torsdag skal tages med flere kilo salt. Han kan som formand for Venstre ikke sige andet, end det han gør.”
“Han siger så lidt som overhovedet muligt. For selvfølgelig kan formanden for partiet Venstre, der er det mest blå af de blå partier, ikke sige andet i selskab med erhvervslivets spidser, de to formandskollegaer fra Liberal Alliance og De Konservative og sine egne vælgere. Dér kan han jo ikke stå og sige: “Jeg ser ikke, at du, Mona eller du Alex, kan levere noget overhovedet, der kan bruges i et regeringssamarbejde. Det kan han jo ikke stå også sige til dem.”
“Derfor er det han siger jo udtrykkeligt også, at han håber, der kommer en blå regering. Det skal Venstres formand mene. Men han håber også, at den så kan lave den rigtige og nødvendige politik. Og det er jo lige præcis der, det hele klemmer.”
“Så jeg mener, man skal passe meget, meget på med ikke at fejlvurdere og overfortolke Troels Lunds melding.”
“Troels Lund er ualmindeligt godt tilfreds med det regeringssamarbejde, han kører med Mette Frederiksen og med Lars Løkke. Han befinder sig rigtig godt i en regering, der har gennemført fire-fem meget store reformer, som ikke kunne være gennemført af en ren blå eller en ren rød regering.”
Han Engell fremhæver ældrereformen, at der er lagt en grøn trepart frem, der er lavet et forsvarsforlig, der er fremlagt en bred uddannelsesreform, og SVM har netop fremlagt en kæmpe sundhedsreform. Og der er også lavet en skattereform:
Det er en lang liste af rigtig store og meget omfattende reformer
“Det er en lang liste af rigtig store og meget omfattende reformer. Det er den linje, som Troels Lund repræsenterer. Han kan også se, at Venstre meget langsomt, men alligevel har en vis fremgang.”
Hans Engell vurderer, at situationen i Venstre er fuldstændig stabil:
“Det er lykkedes for Troels Lund og Stephanie Lose, at få Venstre ind i en god kurve igen. Og de fik et fornuftigt EU-valg. Så han går ikke overhovedet med planer om, at der skal udskrives et hurtigt valg, eller at der kommer et hurtigt regeringsskifte.“
“Tværtimod står Troels Lund med en Mona Juul, der lige har haft et konservativt landsråd, hvor hun har fremlagt en række forslag, som er fuldstændig uden nogen sandsynlighed for at kunne gennemføres: Skattelettelser i et milliard-omfang. Og en endeløs lang liste hun har fået af Brian Mikkelsen over alt dét, som Dansk Erhverv gerne vil have gennemført. Og som heller ikke har nogen gang på jord.”
“En Mona Juul, som ikke sagde et ord om dansk landbrug, ikke noget som helst om, om De Konservative er med på den grønne trepart, eller om De Konservative er med på sundhedspakken. Det kan Troels Lund ikke bruge til noget. De forslag Vanopslagh er kommet med, ligger også langt fra, hvor Venstre er.”
“Så jeg betragter i allerhøjeste grad Troels Lunds udtalelser som en venlighed og en høflighed, og selvfølgelig også fordi, det må være partiet Venstres ambition, at der kommer en borgerlig regering. Det er sådan set det, Venstre er født til.”
Så jeg betragter i allerhøjeste grad Troels Lunds udtalelser som en venlighed og en høflighed
“Hvis Troels Lund havde sagt alt mulig om, at han havde det fint i det her regeringssamarbejde med S og M, og vi har ingen planer om at lave regeringssamarbejde med Jer (LA og K, red.), så ville det jo have været helt sensationelt.”
“Min konklusion er helt klart, at Troels Lund sagde helt klart lige dét, han skulle. Hverken mere eller mindre. Han sagde overhovedet ikke noget, som hverken Mona Juul eller Vanopslagh kan bygge en blå regering på.”
Venstre-kenderen Jarl Cordua er ikke enig med sin kommentator- og Besserwisser-kollega:
“Når man hører Troels Lund sige det (“Jeg håber, der kommer en blå regering,” red.), så kan det ikke fortolkes som andet end, at den dag valget er udskrevet, så er det en blå regering, han går efter. Jeg kan ikke få den til at hænge sammen på en anden måde,” siger Cordua til Netavisen Pio.
“Det er vel et signal til Mette Frederiksen: I Venstre har man noteret sig, at Socialdemokratiet mener nogle ting om pensionslovgivningen og fremtidig pensionsalder, og at Socialdemokratiet vil en anden vej end Venstre.”
han forbereder vælgerne
“Derfor må man læse det ind i, at Troels Lund spiller et spil, hvor han forbereder vælgerne på, at der kommer en dag, hvor valget er udskrevet, og så går han i første omgang efter en blå regering.”
“På den måde taler han også ind i det, som er en kendsgerning, nemlig at SVM-regeringen er nede med minus 15 procentpoint, og at man altså har mistet en tredjedel af vælgerne. Derfor er alle forestillinger om, at SVM fortsætter, det er der ikke ret mange, der tror på. Så derfor er det efter et valg en blå regering, Venstre går efter.”
“Jeg læser det helt klart, som det her er Troels Lund, der flager, at når valget er udskrevet, så går man efter en blå regering. Og det man i hvert fald ikke vil, det er at pege på en socialdemokrat efter et valg. Det ligger bare til den almindelige opfattelse af, at SVM-regeringens tid er ved at rinde ud. At SVM ikke bliver genudnævnt - med mindre miraklet skulle ske.”
Chefredaktør på Netavisen Pio, politisk kommentator Niels Jespersen, mener, at det havde været mere opsigtsvækkende hvis Troels Lund havde sagt det modsatte:
“Venstre mistede stor troværdighed, da de pegede på Mette Frederiksen som statsminister. Argumentet har hele tiden været, at det var den bedste måde at få borgerlig politik gennemført under et rødt flertal. Den forklaring kan Troels Lund ikke ændre.”
Frederiksen opsagde reelt regeringssamarbejdet med sin pensionsudmelding
“Men det er alligevel svært ikke at læse udmeldingen ind i en generel tendens. Frederiksen opsagde reelt regeringssamarbejdet med sin pensionsudmelding. Derved tvang hun også Venstre og Moderaterne til at skrue op for profilen. Nu vakler regeringen videre som en politisk zombie opretholdt af det ydre pres og den manglende lyst til valg. Jo tættere vi kommer på valget, begynder delene for alvor at falde fra hinanden.”
Kommentarer
Det er godt nok et noget mudret billede der tegner sig frem mod valget - Hverken den røde eller blå side kan samle et flertal alene - På midten står M og R -Og at forestille sig at Løkke og hans Moderater vil stemme blåt uden at få ministerposter vil ikke ske , den mulighed har DF og Messerschmidt afvist -
Så er der de radikale de har flirtet med den borgerlige opposition i en reformalliance med K og LA - vil de vælge blåt uden at få ministerposter, næppe sandsynligt -
Og hverken M eller R ønsker at gå samme vej som S når det drejer sig om pensionsalderen fremover - Sååå ?
Jeg kan da lige tilføje at DF i øjeblikket er igang med positionere sig med den yderste højrefløj i EU , der vil dreje EU i en helt anden retning -Hvordan bliver det mon modtaget at de traditionelt pro EU borgerlige partier ?
Selvfølgelig er SVMs dage talte. Hvad der kommer i stedet, og om det bliver bedre, står til gengæld hen i det uvisse.
Jamen hvor det formidabelt at der er vedtaget nogle reformer.
Besynderligt at en regering skal måles på antallet af reformer.
En hel del tyder på at befolkningen IKKE er tilfreds med reformerne.
Men måske er kvantiteten mere vigtig end kvaliteten på de bonede gulve. Det forklarer jo at antallet af offentligt ansatte sætter rekord, når de producerer så meget.
Politik er en uforudsigelig størrelse. Der er to år til et valg. Alt kan ske. De reformer der er lavet samt de der er på vej, gør at uanset hvilken regering der kommer bagefter nok med Mette Frederiksen fortsat som statsminister, så er der brede flertal bag reformerne og de vil holde længe.De kan ikke bare ændres ej heller store bededag.Så lad se hvad sker
Selvfølgelig fortsætter Mette F. som statsminister og formand for S.
At S får et katastrofevalg og siger farvel til 13-15 S-Folketingsmedlemmer og mere end 25 % af sine vælgere er uden betydning for hende. Bare hun beholder taburetten er partiet ligegyldigt.
Det er svært at spå om fremtiden, men et er sikkert, med mette ved roret
går det stille og roligt ned ad bakke med socialdemokratiet, og det er vel
i grunden godt for Danmark.
Ja det er da den rene elendighed under den socialdemokratiske ledelse med Mette i spidsen - Det er slet ikke til at forstå at vi alligevel år efter år bliver kåret som et af verdens bedste lande at leve i både på velstand og livskvalitet - Det må også været svært at forstå for kroniske brokkerøve, eller hvad mener du bent ?
Kan TLP ikke bare sætte sig ud på traktoren, og komme i gang med noget fornuftigt...
Thjaaa. I vesten ramler alle de gamle partier og efterkrigstidens orden. Demokrati er da let nok. Så længe det går godt vel at mærke. Kommer der alvorlig modgang begynder det at krakelere.
Har altid frygtet den dag alle efterkrigstidens ydmyge og livsprøvede politikere falder fra. Det sker jo så nu, hvor generation Millenium tager over - Den fortabte generation.