Annonce

Jobpatruljen går arbejdsgivere efter i sømmene 

Selvom der er problemer med blandt andet kontrakter og farlige maskiner, så bliver Jobpatruljen også mødt med åbne arme fra arbejdsgiveres side.
Foto: Jobpatruljen
På billedet ses de mennesker, der deltager i jobpatruljen
Hver sommer kører Jobpatruljen landet tyndt for at tjekke, at der ikke bliver snydt eller fusket med arbejdsforholdene for unge under 18 år i fritidsjob.

Jobpatruljen får støtte fra en række fagforeninger under Fagbevægelsens Hovedorganisation. De kører fra uge 26 til 29 og laver opsøgende arbejde og banker på døren på arbejdspladser, hvor de unge er.

Selvom det kan lyde som noget arbejdsgiverne ikke er glade for - og nogle gange heller ikke er det - så bliver Jobpartruljen lige så tit mødt af åbne arme fra arbejdsgivernes side af.

Det skyldes, at mange arbejdsgivere har svært ved at danne sig et overblik over reglerne, og derfor er glade for at tale med nogen, der ved, hvad der er op og ned.

Det fortæller Christine Bruun, som kører afsted på jobpatrulje på Sjælland.

Problem med kontrakter

Selvom det generelt går fremad på en række parametre som for eksempel om, de unge får pauser nok, og at kun de fleste unge ikke arbejder alene i størstedelen af arbejdstiden, så er der plads til forbedring på andre områder.  

“Det har chokeret mig, hvor mange der mangler ansættelseskontrakter. Det kommer bag på mig, at der stadigvæk er rigtig mange, der ikke har en ansættelseskontrakt,” siger Christine Bruun.

“Det kan blive et problem, fordi der ikke er noget bevis for, at du er ansat. Og det er svært, at se, om de unge reelt set får det rigtige i løn eller om andre ting bliver overholdt,” uddyber hun.

Derudover har hun oplevet alvorlige sager, hvor de unge er udsat for decideret fysisk fare.

Vi har mødt en 12-årig, der stod alene på arbejde.

“Vi har mødt en 12-årig, der stod alene på arbejde. Vi havde en grel sag, hvor en fritidsjobber på 15 står og arbejder med farlige maskiner. Det er et lovbrud, og de unge kan komme til skade,” siger Christine Bruun.

Arbejdsgiverne står og tripper 

Selvom der er brodne kar indimellem, så er der også mange arbejdsgiverne, som ser frem til at lære om love og regler for, hvordan de skal behandle ansatte under 18.  

“Vi har rigtig mange arbejdsgivere, som er glade for, vi kommer. De står og tripper og venter på, at vi kommer forbi med de nye jobguider,” siger Cathrine Bruun.

Jobguiderne er små håndbøger, som Jobpatruljen udleverer til unge med fritidsjob og deres arbejdsgivere.

Her kan man læse om reglerne for blandt andet ansættelseskontrakter, hvad man skal gøre, hvis man bliver syg og hvilke fagforeninger, man kan henvende sig til, hvis man har problemer på sit arbejde.

“Der står alt fra a til z om, hvad man skal vide om et fritidsjob,” siger Christine Bruun.   

Jobpatruljen

Jobpatruljen startede op for mere end 40 år siden. Gennem årene har arbejdsmarkedet ændret sig markant – i flere tilfælde til det positive. Der er dog stadig, ifølge Jobpatruljen, alt for mange områder, hvor fritidsjobbernes forhold er utilfredsstillende og derfor kører Jobpatruljen igen i år.

  • Jobpatruljen kører ikke mindst rundt i sommerlandet og besøger badebyer, havnebyer, forlystelser og andet, hvor mange unge har et sommerjob.

  • Du kan møde Jobpatruljen i aktion hele juli måned. Jobpatruljen starter i uge 26 og slutter i uge 29.

  • Jobpatruljen giver oplysning til både arbejdsgivere og fritidsjobbere om, hvilke love og regler der gælder, når unge under 18 år har et arbejde.

  • Hele året vejleder Jobpatruljen børn og unge, forældre, arbejdsgivere og lærere via brevkassen og på Fagbevægelsens Hotline på 8024 1010.

  • Jobpatruljen er støttet af en bred række af fagforeninger under Fagbevægelsens Hovedorganisation.

  • Her kan du tjekke, hvornår Jobpatruljen kommer til dit område.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet