Målinger presser DF og blå blok

Ny meningsmåling afslører ikke bare massiv opbakning til tidlig tilbagetrækning blandt DF’s vælgere. Også Venstres vælgere støtter det
”Nu er det Arnes tur,” hedder det i dag på Dansk Folkepartis hjemmeside om partiets støtte til en tidlig pension. Men hvis nogle er blevet overrasket over Dansk Folkepartis kurskifte, efter hjemmesiden ellers har haft en tæller og spørgsmålet om, hvornår det netop blev det hans, altså Arnes, tur, så afslører en ny meningsmåling, at de ikke bør blive overraskede.

Meningsmålingen, som er lavet af Pollster/DMA Research, viser nemlig, at 79 procent af Dansk Folkepartis nuværende eller potentielle vælgere mener, at partiet bør indgå i en politisk aftale, der giver ret til tidlig pension for visse grupper.

Jesper Claus Larsen, vælgeranalytiker og vært på podcasten Pollster, der ser dansk politik ud fra data og undersøgelser, mener, at tallene bekræfter, at den tidlige pension er en dealbreaker for Dansk Folkepartis vælgere.

Det som til sidst gav knækket, var Socialdemokraternes forslag om en tidlig tilbagetrækning

”Det gjorde, at Dansk Folkeparti fik så dårligt et valgresultat,” siger Jesper Claus Larsen til Netavisen Pio. ”Dansk Folkeparti var på vej tilbage efter folketingsvalget i 2015, hvor nogle var utilfredse med, at Dansk Folkeparti ikke gik i regering - og derefter kom selvfølgelig hele Meld og Feld-sagen og EU’s penge. Men det som til sidst gav knækket, var Socialdemokraternes forslag om en tidlig tilbagetrækning.”

Paradoks

Dansk Folkeparti valgte som modsvar at lave en aftale om seniorpensionen med den daværende VLAK-regering og De Radikale. Aftalen giver en pension til nedslidte efter en lægelig vurdering. Hvorimod Socialdemokratiets forslag er at indføre en ret, som ikke kræver en vurdering først. Hvilket betyder, at Dansk Folkeparti fortsat er under pres.

”Det paradoksale er, at Dansk Folkepartis tilbageværende vælgere i dag på alle mulige måder er borgerlige,” siger Jesper Claus Larsen. Han fortsætter:

I dag har Kristian Thulesen Dahl kun borgerlige vælgere tilbage

”Bortset fra når det altså drejer sig om en tidlig pension. Det viser Kristian Thulesen Dahls klemme: I dag mener de fleste vælgere nemlig, at de grundlæggende får den samme udlændingepolitik, uanset om de stemmer på Socialdemokratiet, Venstre eller Dansk Folkeparti. Med andre ord har Dansk Folkepartis formand mistet udlændingekortet. Og hvad har han så tilbage? Det skulle så være noget fordelingspolitik, men det ville have været det ”gamle” Dansk Folkeparti, som havde haft chancen for at spille det kort i 2015. Altså at have krævet mere til de gamle, udkantsdanmark og social retfærdighed. Men i dag har Kristian Thulesen Dahl kun borgerlige vælgere tilbage – bortset altså fra tilbagetrækningsspørgsmålet.”

"Mange danskere synes det er okay"

Tallene bekræftes af en anden tidligere undersøgelse, som DMA Research har foretaget.

”Cirka 80 procent af både befolkningen og nuværende og potentielle DF-vælgere mener, at DF bør indgå i en politisk aftale, der giver ret til tidlig pension for visse grupper,” hedder det i DMA Research-undersøgelsen.

Dansk Folkepartis finansordfører, Rene Christensen, er ikke overrasket over tallene.

”Mange danskere synes, at det er okay – hvis man så at sige har betalt kontingentet i mange år i Danmark – så at opnå nogle rettigheder,” siger Rene Christensen til Netavisen Pio. Han fortsætter:

”Det tror jeg, at vælgerne mener på tværs af partierne. Så er spørgsmålet selvfølgelig, hvordan man får udmøntet det. Hvilket netop er det, som for øjeblikket giver os nogle udfordringer under forhandlingerne. Alle europæerne samt folk fra Tyrkiet og Pakistan får jo også retten, fordi de har deres anciennitet med til Danmark. Hvis man spørger de samme vælgere, om de tror, at det er en god ide, så tror jeg, at de vil synes, der en rigtig dårlig ide. Også socialdemokraterne.”

DF afviser kritik

Finansordføreren afviser dog, at Dansk Folkepartis valgresultat skyldes usikkerhed om partiets holdning til en tidlige pension.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, kom med forslaget i januar 2019. På det tidspunkt lå Dansk Folkeparti på 18 procent i meningsmålingerne. Under de historiske 21,1 procent ved folketingsvalget i 2015, men over de 8,7 procent halvandet år senere ved folketingsvalget i juni 2019.

”Der var jo ingen, som meldte klart ud dengang,” siger Rene Christensen. Han fortsætter:

Det, som Socialdemokratiet gik til valg på, er ikke det, som de leverer

”Socialdemokratiet meldte heller ikke klart ud. Socialdemokratiet sagde ganske vist, at de ville gøre noget for de nedslidte. Men det er faktisk ikke det, som de gør. Og det har vi også løst i forbindelse med seniorpensionen. Nu kommer retten til at gå tidligere fra arbejdsmarkedet og til en lavere ydelse. Det, som Socialdemokratiet gik til valg på, er ikke det, som de leverer. Dem, vi forhandler om nu, er jo ikke nedslidte, men raske, som kan gå før tid. Så det kan man ikke sige.”

Venstres vælgere vil have aftale

Meningsmålingen, som er lavet af Pollster/DMA Research, viser samtidig, at der er støtte til en politisk aftale, der giver ret til en tidlig pension for visse grupper, også blandt de andre borgerlige partiers vælgere. 65 procent af Venstres nuværende eller potentielle vælgere støtter det og 64 af procent af De Konservatives. Også De Radikales nuværende og potentielle vælgere støtter en sådan aftale: Tallet er 65 procent.

Jesper Claus Larsen er overrasket over den tværpolitiske støtte til forslag om en tidlig pension. Og så alligevel ikke.

”Sandheden er jo, at det ikke er borgerlig kernepolitik,” siger Jesper Claus Larsen. Han fortsætter:

Det er et spørgsmål om retfærdighed. Så det handler meget om følelser

”Men lige nu er det faktisk dagsordenen, som driver de politiske partier og ikke omvendt. Derfor er det nærmest en bunden opgave for samtlige partier at være med. Ellers har du et problem. Så er det kætterske spørgsmål selvfølgelig at spørge: Er det ikke en kortsigtet tænkning? Hvortil svaret selvfølgelig er ja. Den normale holdning for et borgerligt parti ville være at sige, at det er en tåbelig måde at bruge pengene på. Men mange forstår ikke, at det for de fleste vælgere ikke længere er et spørgsmål om de faktiske omstændigheder – og altså hvem der får hvad. Det er et spørgsmål om retfærdighed. Så det handler meget om følelser. Og det var det, som Kristian Thulesen Dahl slog sig på, da han lavede seniorpensionen. Problemet var, at offentligheden ikke mente, at problemet var løst.”

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce