Annonce

Mette F. der spiser makrelmadder med ordener hængende på brystet er et bizart billede

At Socialdemokratiet nu vil modtage ordener, er at gå over en usynlig streg, der var en sund afstandtagen til et ekstraparlamentarisk system. Freddy Hagen er pikeret.
Foto: Netavisen Pio/Emil Vendelbo Johansen
Mette Frederiksen (S) holder tale til partifællerne på valgnatten 1. november 2022
Det nye år er skudt i gang, og jeg sidder her, proppet til randen med kulturen fra 2023 og forsøger at fordøje det hele. Det er tiden, hvor især filmene fra året der gik, skal hyldes og prisuddelingen overvåges, for hvem løber med sejren, og hvem forbigås? 

Det samme kan man sige om billedkunsten og litteraturen. De store udgivelser, der kom lige før jul, har skabt et flaskehalsproblem, og nye udgivelser begynder først nu at pible frem.

Samtidig var Hendes Majestæt Dronningen, Margrethe 2’s varsel om at abdicere så overvældende en nyhed at hele sendefladen står i tronfølgeskabets navn.

Sammen med krigene i Ukraine og Gaza, selvfølgelig. Alt sammen noget, som undertegnede gerne vil følge på afstand, men som afledte faktorer, og ikke så direkte, hvor de sociale medier koger over i vredesudbrud og dumsmarte holdninger.

Så kulturelt set har det været lidt vanskeligt at komme i gang, her i januarmørket, hvor solen indimellem bryder igennem og som sædvanlig lyver om, at vi nu går varmere tider i møde.

En nyhed var dog tilpas overraskende til at undertegnede alligevel blev pikeret nok til, at jeg må ty til tasterne

Et skælmsk spil, der snyder os, for mørket og kulden kommer jo igen før foråret mildner og får alting til at springe ud igen.

En nyhed var dog tilpas overraskende til at undertegnede alligevel blev pikeret nok til, at jeg må ty til tasterne: Det ærværdige folkeparti, Socialdemokratiet, har nu besluttet sig for at dets medlemmer gerne må modtage royale ordener.

Statsminister Mette Frederiksen har udtalt, at tiden i dag er en anden, og at tronen har moderniseret sig. I dag siger hun, at kongehuset og demokratiet har et ”tæt sammenspil”.

Klichépræget image

Dette skurer i mine ører. Som kulturskribent, her på Netavisen Pio, har jeg fulgt interesseret med i hvorledes partiet har forsøgt at skabe en kulturel profil.

Jeg har været overrasket over hvordan statsministeren har postet fotos, hvor hun spiser makrelmadder og drikker håndbajere.

Det er et meget klichépræget image, og det kan grundlæggende sammenlignes med Inger Støjbergs forsøg på at være en jævn jyde fra ‘Udkantsdanmark’, der ikke har en dyt til fælles med storbyens eliter.

Dette er selvsagt at foregøgle noget, som man ikke er, for det strider imod en dybere sandhed. Men det er et signal, noget symbolsk, der rent faktisk betyder noget.  

I det ideelle samfund handler det om at hylde dem, der faktisk yder noget, og som fortjener noget, fordi de er bedre end andre

Alt dette er blot imagepleje, og det er nok en del af det, der bare skal til, når man stræber efter magten. Alligevel er jeg overrasket over, at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet nu går imod traditionen og dropper Staunings holdning til royale ordener.

For selv hvis man er af den holdning, at et monarki er legitimt, så kan man da godt mene, at deres uddeling af ordener og pleje af et elitært aristokrati, der består af alt andet end åndseliten, ikke har en dyt at gøre med demokratiet.

Det kan godt være, at monarkiet er blevet moderniseret, men deres anti-meritokratiske elitedyrkelse er endnu den dag i dag ikke forenelig med de demokratiske idealer, sådan som jeg forstår dem.

I det ideelle samfund handler det om at hylde dem, der faktisk yder noget, og som fortjener noget, fordi de er bedre end andre. Og andre mennesker er ikke nødvendigvis bedre, blot fordi de bestrider et højt erhverv eller ejer en hel masse.

Selvmodsigelse

Opgøret med et stivnet aristokrati er en gammel dansk tradition. Det var selve nerven i den periode, som vi kalder for Det moderne gennembrud.

Her forsøgte Georg Brandes at gøre op med det aristokrati, der blot blev holdt i live af kongen og dennes antidemokratiske mænd. Han forsvarede et åndsaristokrati, som han fandt mere progressivt og tidssvarende.

Men her stopper det ikke. Georg Brandes mente, at disse åndsaristokrater havde ret til at leve deres liv uden moralsk fordømmelse fra den store masse, der i grunden, ifølge ham, ikke evnede at igangsætte den store udvikling.

At Mette Frederiksen og Co. nu skal kunne bryste sig med ordener, samtidig med, at hun flasher makrelmadder og håndbajere, ja, det fremstår som en selvmodsigelse

Denne hævdelse af de store enere, blev allerede dengang, i 1888, kritiseret kraftigt af filosoffen Harald Høffding, der forsvarede mængden imod Eneren.

Han kaldte dette standpunkt for den ”demokratiske radikalisme”, og han mente, at det netop var folket, mængden, der sørgede for, at de store enere kunne få plads til at udfolde sig, til fordel for alle.

At Mette Frederiksen og Co. nu skal kunne bryste sig med ordener, samtidig med, at hun flasher makrelmadder og håndbajere, ja, det fremstår som en selvmodsigelse.

Måske der ikke længere eksisterer en egentlig arbejderklasse i Danmark, men det ændrer intet ved, at det aristokrati, som monarken hylder med ordener, endnu dyrker og plejer en særegen klasse, der ikke er demokratisk funderet.

Bizart billede

Det handler nok mest af alt om symbolik, men under overfladen stikker det dybere. At et folkeparti kan agere høfligt og ordentlig overfor det monarki, vi lever med, er både moderne og en respektfuld måde at agere på.

At den nu også vil modtage ordener, er at gå over en usynlig streg, der i grunden var en sund afstandtagen til et ekstraparlamentarisk system, der ikke har noget som helt at gøre med, at det er den brede masse, flertallet, der bestemmer i et demokrati, og at meritokratiske værdier er dem, der skal stræbes efter at være de absolut gældende.

Men et foto af statsministeren, der spiser makrelmadder, med ordener hængende på brystet, er måske alligevel så bizart, at det i sidste ende kan være med til at pille glorien af det hele, og det ville nok ikke være så skidt endda.

Freddy Hagen er uddannet cand.mag. i Moderne Kunst- og Kulturformidling fra Københavns Universitetet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg tror at for de fleste, er det fuldstændig ligegyldigt hvad den forholdsvis ukendte fiskehandler, Freddy Hagen mener om Socialdemokratiet og deres holdning til at modtage og bære ordner. Endnu en såkaldt ekspert, der skal kloge sig på andres bekostning.

Han skriver sin mening. Hvordan det skulle kunne være på nogen andres bekostning, har jeg da noget svært ved at se.

Jeg tror for de fleste, at hvad den fuldkommen ukendte Jørn Nielsen mener om Freddy Hagen, er fuldstændig ligegyldigt. Endnu en såkaldt ekspert, der kommer med nedladende bemærkninger, fordi han ikke bryder sig om Hagens holdninger.

Arh, Jønke er da ikke spor ukendt.

Man fifler ved Socialdemokratiets DNA den ene gang efter den anden. Senest har folketingsgruppen bestemt, at man nu gerne må modtage ordener. Når man bagatelliserer den slags fiflerier er det enten fordi partiet bliver mere og mere “ligegyldigt” for den enkelte, eller fordi man ikke orker den demokratiske deltagelse. Begge dele er ulykkeligt, men selvforskyldt - set i partiperspektiv. Ulykkerne står i kø for pensionisten, lønmodtageren, kontanthjælpsmodtageren m fl Forlad SMV og få sat en DNA - reproduktion i gang.

Enig!

Det næste bliver nok, at Socialdemokratiet officielt skal til at hedde Det Kongeligt Danske Socialdemokrati?

Kurt Olsen
Og hvad er det lige, som giver dig ret til at bestemme, hvad socialdemokrater må og ikke må? Bland dig udenom lille nulbon.

Jack Rene Melchior skrev: 'stop dit had mod alle andre'

et udpluk fra JRMs kommentarer:
- klamme stoddere som dig
- du store racistiske båtnakke
- HOLD NU KÆFT og kom videre i dit latterlige, tomme og ensrettede liv
- Racistiske latterlige Islamofob
- Ti stille sindssyge kvindemenneske
- Du er helt klar psykisk syg og trænger til professionel hjælp
- som trænger til psykologhjælp. Du lide af tvangstanker. TAG DIN MEDICIN
- du er en islamofob. en terrorist og en løgner.
- Bland dig udenom lille nulbon.

+1

Hov - "+1" er til Kurt Olsen.

At Helle Thorning lider af knaphulskløe kommer næppe bag på nogen. Men at Mette F. følger trop kan undre. Eller gør det ? S har efterhånden mistet enhver anstændig forbindelse til partiets egentlige DNA. Ikke underligt at vælgerne flygter væk.

Nu var det åbenbart Bjarne Laustsen, der allerede i 2015 gjorde op med reglen om ikke at modtage ordner som socialdemokrat. Det fik bare ikke helt den samme opmærksomhed som nu, hvor det kommer helt fra partitoppen.

Men det er i hvert fald ikke for min skyld, at partet rykker i den retning.

Ordner hænger man på idioter, som det hedder. Så hvis socialdemokraterne ønsker at profilere sig som idioter, skal de da have lov til det.

Ordner hænger man på idioter, længere er den ikke. Det er skræmmende hvordan Mette F flytter S længere og længere til højre.

Socialdemokratiet, "Danmarks royale parti". Så var det nu jeg meldte mig ud af partiet efter 50 år som medlem. "Gud bevare Danmark ".

Jamen hvor har I dog ret. Her er et udpluk af idioter. Niels eller Dan er ikke nævnt, ergo er de ikke i idiot- klassen som disse nedenstående. Dejligt for Niels og Dan at de er hævet over disse tabere.
Højesteretsdommer Julie Arnth Jørgensen, Højesteretsdommer Peter Mørk Thomsen, Landsdommer i Vestre Landsret Flemming Krog Bjerre, Landsdommer i Østre Landsret Mette Trandse Lyster Knudsen, Retspræsident ved Retten i Herning Steen Friis Nielsen, Dommer ved Retten i Randers Eva Skov, Landsdommer i Østre Landsret Henrik Bitsch, Retspræsident ved Retten i Odense Rasmus Damm, Landsdommer i Vestre Landsret Stig Glent-Madsen, Vicedirektør i Nationalbanken Thomas Harr.

Hvorfor skal en fiskehandler nedgøre en makrelmad ?

Det fede ved kongehuset er, hvordan institutionen afslører de kendte danskeres sande sindelag!

Pressen kommer så tæt på, at de kendtes fremtoninger viser hvad de reelt indeholder, når alt kommer til alt!

Alle skåltalerne bliver pludselig til staffage og festlig protokol!

Alle de klimavenlige damer møder op i tøj og staffage, der afslører en forbrugerisme af uhørt art!

Mændenes tøj skjuler sig i dyre mærker, som selv den bedste modekender sjældent kan sætte ord på!

Kun den kommende dronning vover genbrug!

Hvornår har du sidst set statsminister Mette Frederiksen i tøj som hun tidligere har brugt?

Til gengæld er makrel billigt og fås i alle discount-butikker!

Statsministerens apanage rækker til tøjet!

Med mindre hun har en skjult sponsor?

SFs formand har en påklædning der svarer til daglige uddelinger af ordener!

Der er farve og stil over damen!

Og de nyder det!

Selv Enhedslistens Rosa Lund understreger dagligt sit navn med sin påklædning!

I uendelige kombinationer af tøj!

Kvinder elsker udsmykning!

Og hvis kongehuset kan bidrage til en lille daglig forandring med en orden!

Ja, så behøves hele garderoben mæske ikke at skulle udskiftes!

Hvor fantastisk for klimaet og miljøet!

25% af al co2 udslip kommer fra vores (kvinders) tøjforbrug!

Hvis kongelige ordener kunne reducere forbruget blot med 1%, ja, så hurra for kongehuset!

- hvad er det for en orden du har på din rosa jakke i dag!

- For min indsats for klimaet!

Fedt!

Ja, man skal da endelig ikke tro at man er noget ( jante ) - Og alligevel er der bred opbakning i befolkningen til den kongelige røgelse og de medfølgende kors samt bånd og stjerner på -

Danmark er ikke bare en brugsforening ( Palle Lauring ) -Men vi er også et eventyrland - er man i tvivl kan man bare følge flokken af turister og se og høre deres begejstring når livgarden trækker op - og går gennem byen fra Rosenborg til Amalienborg -

I øvrigt mener jeg at det er en plat metafor at koble makrelmadder og royale udmærkelser sammen -

Jeg synes at omtalen af tronskiftet i DR1 og TV2 forlængst har nået "kvalmepunktet" i hvert fald for mig, men det gælder tilsyneladende ikke for journalister og den "kongetro" del af befolkningen. Jeg synes ellers der sker mere alvorlige ting ude i den øvrige verden, som journalisterne og "folket" hellere skulle interessere sig for bl.a. de igangværende kriges påvirkning af klimaet og miljøet for ikke at tale om den stigende overbefolkning som medføre overforbrug af jordens knappe resurser, men "kongerøgelse" er tilsyneladende opium for folket, så er de også så dejlig fri for at høre om de rædsler som de igangværende krige medføre.

BMA. Hvor er jeg enig, jeg får ikke alene kvalme, men er nået til fornemmelser af "opkast". At blive ovedænget, ja nærmest indoktrineret med "kongerøgelse", er en fornærmelse mod 1/3 af landets befolkning. Det er helt utilstedeligt af DR. ,som vi jo betaler licens til via skat, tillader at fylde "fladen" med det, ja undskyld, ligegyldige "plat".

Bent Menck -
Jeg tror du har en pointe med kongerøgelse er opium for folket - Måske er det i tider som den nuværende med krige og andet utryghedsskabende - at man som nation har et behov for at finde noget man kan samles om - Det politiske etablissement fravælges jo tydeligvis - så derfor samles man om en fast institution som vores kongehus -

Bent og Ingolf. Her er dagens tip. På jeres TV, radio og PC er der en knap hvor der står OFF. Tryk på den, og alle jeres problemer er overstået.
Men I har da lidt ret i at dækningen er voldsom. Selv i en konge-hadsk avis som Ekstra Bladet bliver avisen fyldt til bristepunktet med hadske og useriøse artikler om kongehuset i stedet for at tie begivenheden ihjel.

Hans Jensen, du behøver ikke at belære mig om hvordan man slukker for radio og TV, det har jeg forlængst fundet ud af og benyttet når "kongerøgelsen" tog overhånd. Jeg følger gerne med i nyhederne på radio og TV, men her var det også mest tronskiftet det handlede om og i dag kl. 12.00 til 12.15 var det udelukkende tronskiftet det handlede om, ingen nyheder om situationen ude i den "store verden", det er mest det jeg harcelere over. Selv de mest kongetro kan vel klare at kongerøgelsen afløses af 15 minutters nyheder for os der ikke er royale. Efter min mening er kongehuset et sidste udemokratisk levn fra tiden med enevælde.
Jeg har engang været tæt på dronningen for ca. 35 år siden i forbindelse med åbningen af Århus festuge hvor jeg sammen med en kammerat var i musikhuset for at overvære opførelsen af Verdis opera, AIDA. Vi sad på 1. række til venstre hvor dronningen og prins Henrik sad i midten, ca. 15 meter fra os, sammen med daværende borgmester Thorkil Simonsen og frue. Alle rejste sig da de kongelige kom ind i salen bortset fra mig som blev siddende. Det samme gentog sig efter pausen.

Hvad skal de arme TV journalister dog gøre den dag, hvor HM Dronning Margrethe ikke er mere. Starter så rækken af mindeudsendelser så forfra ??

Makrel Mad er en SÆRDELES sund spise også med agurk, noget man anbefaler stærkt til hjertepatienter bl.a. At man latterliggør det og tror det er symbol på folkelighed, er en forkert tolkning.
At spise mad efter den grønne nøgle anbefales for diabetikere og hjertepatienter. Makrel er en billig og sund spise.
Kongehuset og tronskifte, at nogle her får kvalme, sluk for tv, Du er et frit menneske . At andre syntes det var en stor og bevægende oplevelse er deres valg. Statsminister og kongehus gjorde det flot i de roller de hver især har. Og folk i dag søger fællesskabet. Om man skal have ordner eller ej. Det bestemmer den enkelte soc.dem selv. Er man i mod siger man nej tak og er man for siges ja tak. Tider skifter. Normer skifter, også holdninger til ordner.
Jeg synes mange går i meget små sko, forhåbentlig dømmer de sig selv som de dømmer andre, sagt med andre ord. Skal andre være fejlfri må man kræve den samme af kritikerne

Jeg synes at det er en lidt arrogant holdning du har til os der synes at der, i forbindelse med tronskifret, har været for meget "kongerøgelse" i alle de nyhedsudsendelser der har været i radio og TV siden dronningens nytårstale, at vi bare kan slukke for radio og TV. Kan jer royale slet ikke undvære "kongerøgelse" bare en gang imellem, så radio og TV også kunne omtale og vise hvad der sker i resten af verdenen, hvor der er krig og vulkanudbrud m.m., i kunne jo spise en "makrelmad" imens.
Mon ikke kongehuset skal takke socialdemokratiet og især Thorvald Stauning for at de stadig eksistere, det var jo ved at ende galt i 1920, hvis ikke Stauning, som formand for partiet, havde været pragmatisk i sine forhandlinger med Christian den 10 og de øvrige partier efter kongen havde afsat regeringen Zahle på udemokratisk vis. Havde det været Borbjerg, som var redaktør for avisen socialdemokraten og havde proklameret at kongen havde begået et statskup og opfordret til generalstrejke, som Stauning fik afværget. Ellers er det ikke sikkert der havde været et kongehus i dag.

Der skulle stå: opfordret til generalstrejke kunne det havde været enden på monarkiet, men som Stauning fik afværget.

Bent Menck -

Som Mette Frederiksen fik sagt i sin tale i dag til folketinget ( med smil på læben ) Så ville alternativet til kongehuset og nedlæggelsen af monarkiet - betydet at Danmark som republik måske havde fået en venstremand som præsident - Og den risiko turde Stauning trods alt ikke løbe :-))

Nielsen, Tja, og hvad så? det ville måske være en venstrepolitiker som præsident uden indflydelse på landets politik, på samme måde som i Tyskland. Der er vist ikke mange danskere som ved hvad han hedder og hvilket parti han tidliger har tilhørt.
Da Grækenland i 1974, efter militærdiktaturet, afholdt folkeafstemning om en genindførelse af Monarkiet blev det til eks. kong Konstantins fortrydelse et stort og klart nej tak. Dertil havde den afsatte konge været for meget involveret i militærkuppet i 1967. Han fik først lov til at bosætte sig i Grækenland da han lovede ikke at kræve genindførelse af Monarkiet som han ellers følte sig arveberettiget til.