Annonce

HK til Kongehuset: Nye hofleverandører bør have overenskomst 

Titlen som Kongelig Hofleverandør bør i fremtiden kun tildeles virksomheder, der har styr på deres løn - og arbejdsforhold, mener formand for HK Handel, Mette Høgh.
Foto: Keld Navntoft, Kongehuset
Kong Frederik og dronning Mary
Da kong Frederik overtog tronen, blev samtlige kongelige hofleverandører droppet.  

Når nye skal findes, har HK Handel en klar holdning til, hvilken slags virksomhed, der skal kunne få prædikatet Kongelig Hofleverandør.

Det skal nemlig kun være virksomheder, som har overenskomst, lyder det fra fagforeningen.

HK: Kongehuset bør ryste posen

“Et kongehus i tråd med tiden bør naturligvis sikre sig, at de mennesker, der leverer varer og tjenesteydelser til det kongelige hus, har ordentlige arbejdsvilkår. Alt andet er uhørt,” udtaler formand for HK Handel, Mette Høgh, i en pressemeddelelse.

Derfor bør de nye hofleverandører også have overenskomst

“Derfor bør de nye hofleverandører også have overenskomst” tilføjer hun.

Formanden mener, at kongehuset bør bruge anledningen til at ryste posen og tage stilling til, hvilke værdier, de ønsker at blåstemple, når de tildeler prædikatet kongelige hofleverandører.

En blåstempling af virksomheder 

Mette Høgh understreger, at man ikke kommer uden om, at udnævnelse til Kongelig Hofleverandør sender et positivt signal for de virksomheder, der modtager prædikatet:

“For uanset hvordan man vender og drejer det, er prædikatet som kongelig hofleverandør en blåstempling af de virksomheder, der er så heldige at havne på listen,” udtaler hun.

Derfor er det en god idé, at disse virksomheder har overenskomst, mener Mette Høgh: 

“Et krav om overenskomst vil derfor sende et stærkt signal og være et kæmpe skulderklap til de mange danske virksomheder, som bidrager til den danske model og dermed løfter et stort samfundsansvar”.

Som det er nu vurderes Kongelige Hofleverandører ud fra kriterierne “kvalitet”, “ordentlighed” og “samfundsansvar”

“Det ligger derfor i naturlig forlængelse af disse kriterier og i tidsånden, at virksomheder med titlen som kongelig hofleverandør bør have tegnet overenskomst, der sikrer de ansatte ordentlige løn- og arbejdsrettigheder", udtaler Mette Høgh.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet