Annonce

Forsøgte allerede for to år siden at stoppe S-modstand mod ordner - dengang tabte Mette F. slaget

Statsministeren tog sagen op i S-regeringens koordinationsudvalg, men mødte hård modstand fra S-ministre
Foto: Statsministeriet/Stine Tidsvilde
Tronskiftet - statsminister Mette Frederiksen proklamerer tronskiftet fra balkonen ud mod Christiansborg Slotsplads
Statsminister Mette Frederiksen (S) forsøgte allerede for godt to år siden at få sat en stopper for den socialdemokratiske, historiske modstand mod at modtage kongelige ordner.

I tiden omkring dronning Margrethes 50 års regentjubilæum 14. januar 2022 - altså mens der endnu var en ren S-regering - rejste Mette Frederiksen sagen i regeringens koordinationsudvalg. Men her mødte forslaget så hård modstand, at Mette Frederiksen tog retræten.

Det skriver Politiken.

Avisen beskriver hvordan daværende justitsminister Nick Hækkerup og daværende skatteminister Morten Bødskov talte mod at opgive den hidtidige socialdemokratiske modstand.

Især Nick Hækkerup var oppe på den høje ideologiske klinge

Især Nick Hækkerup var oppe på den høje ideologiske klinge. Han og statsministeren endte i noget, som nogle af mødedeltagerne betegner som et regulært skænderi.

Finansminister Nicolai Wammen indtog, ifølge Politiken, en mere nølende holdning til spørgsmålet under koordinationsudvalgets møde.

Med kors og bånd og stjerner på

Tilbage i april-maj er det folketingsmedlem Frederik Vads tur til at vælge sang i forbindelse med et gruppemøde.

Han vælger “Admiralens Vise”- også kendt som “Med kors og bånd og stjerner på”. Et satirisk kvad om en admiral, der trods udpræget inkompetence formår at opnå den ene orden efter den anden.

Sangvalget medfører omgående - og uden for dagsordenen - en debat om Socialdemokratiets historiske modstand mod at modtage ordner. Flere taler med patos om de ideologiske grunde til at fastholde ordens-modstanden.

Under debatten spørger Mette Frederiksen ud i folketingsgruppen, om ikke tiden er moden til at opgive den historiske, socialdemokratiske ordens-modstand. Men lader ellers sagen ligge dér.

Næstformanden toner frem i P1 Morgen

Men tirsdag i sidste uge har Mette Frederiksen så mere held i sprøjten, da sagen bliver drøftet i den socialdemokratiske folketingsgruppe.

I dagene op til gruppemødet talte tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt for, at Socialdemokratiet burde opgive sin hidtidige modstand mod at modtage kongelige ordner.

Tirsdag morgen - i god tid før gruppemødet - toner Socialdemokratiets næstformand Marie Stærke, S-borgmester i Køge, frem i P1 Morgen og taler varmt for, at det nu er tid at opgive den gamle ordens-modstand.

Det skal vi kunne gøre med stolthed

“Hvis kongehuset vil anerkende os med ordener og medaljer, skal vi ikke føle os hverken for fine eller ufine til at modtage en orden. Det skal vi kunne gøre med stolthed,” siger hun til P1 Morgen.

Stærke fortæller også, at hun har anbefalet sin gruppeformand i kommunalbestyrelsen at takke ja til en kongelig orden.

dr.dk kan man tirsdag formiddag finde en liste over S-borgmestre, der de seneste år har takket ja tak til at modtage ridderkorset. Listen tæller i alt 13 nuværende socialdemokratiske borgmestre.

Forsvarsordfører: Socialdemokrater skal gå hele vejen

Under S-gruppemødet taler finansminister Nicolai Wammen, social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil og klimaordfører Lea Wermelin for, at nu - her op til dronning Margrethes abdikation - er tiden moden til at droppe den historiske modstand mod at modtage kongelige ordner, erfarer Netavisen Pio.

Forsvarsordfører Simon Kollerup tager ordet og foreslår, at Socialdemokratiet “går hele vejen” - og at det fremover bør være op til hvert enkelt folketingsmedlem og minister at afgøre, om man vil tage mod en kongelig orden eller ej.

Samme Simon Kollerup har samme dag sammen med S-borgmesteren på Frederiksberg, Michael Vindfeldt, forfattet en kommentar i Berlingske. Også her lyder melodien, at det er på høje tid, at Socialdemokratiet opgiver sin modstand mod at modtage kongelige ordner.

Vi er socialdemokrater. Vi er royalister

Kommentarens første ord lyder: “Vi er socialdemokrater. Vi er royalister.” 

Men der er også dem, der kraftigt fraråder, at Socialdemokratiet, at ændre et komma på den socialdemokratiske historiske ordens-modstand.

Blandt dem er udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek, Frederik Vad og Anders Kronborg.

Justitsminister Peter Hummelgaard har også betænkeligheder. Han frygter, at de socialdemokrater, der vælger fortsat at takke nej til ordner, vil komme under pres ved en fritvalgsordning.

Mette F.: Jeg vil tage mod kongelige ordner

Midt under debatten understreger statsminister Mette Frederiksen, at hun nu vil modtage en kongelig orden, hvis hun bliver tilbudt en.

Mette Frederiksen konkluderer oven på debatten, at hun ved førstkommende lejlighed vil oplyse over for pressen, at socialdemokrater fremadrettet er fritstillet i forhold til modtagelse af kongelige ordner.

Straks efter gruppemødet oplyser statsminister Frederiksen over for medierne, at det fremadrettet bliver op til hver enkelt socialdemokrat, om man vil modtage en tilbudt kongelig orden eller ikke:

Tiden er en anden, end den var for 100 år siden

"Det bliver sådan herfra, at det er op til den enkelte socialdemokrat, om man ønsker at tage imod det. Tiden er en anden, end den var for 100 år siden, hvor den tradition blev fastlagt."

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg fatter simpelthen ikke, at det er noget partiet skal bestemme.
Det må da til enhver tid være en personlig afgørelse.
Ellers kunne partiet også have regler for hvilet kød der må spises. Hvor der må holdes ferie. Hvor man må handle m.m. Vi bor jo ikke i et diktatur.

Er det ikke det politikerne er i gang med, at ville bestemme over hvad der skal spises på plejehjem og i de fleste offentlige institutioner, måske bortset fra kantinen på Christiansborg, af hensyn til klimaet og CO2-udslip.

Delvis enig..
Det er gammeldags og giver ingen mening idag og være imod og modtage hæder &anerkendelse,det er demokratisk og give hver enkelt lov til og bestemme. Det er upolitisk og kræve det ..godt vores Statsminister har taget det "op" og giver alle lov&ret til og tage imod...eller lade være..anerkendelse &respekt 🚩for vort Land og Gerning.

Her er jeg 100 % på linje med Nick Hækkerup. Det er fuldstændig historieløst og "knaphulskløe-liderligt", at Socialdemokraterne nu finder det passende at modtage ordner fra anakronismen Kongehuset.

Også kommentatoren Jarl Cordua sagde det præcist: "Tidligere ønskede Socialdemokraterne at modtage bævende læbers pris, - nu skal der noget mere håndfast i knaphullet"....

Stauning ville vende sig i sin grav, og de mange arbejdere, som for godt 130 år siden kæmpede på Fælleden for den lille mands ret til at få sin fair andel af samfundskagen, kæmpede nok heller ikke for, at Mette og vennerne kunne iføre sig samme ordner som de politiske kolleger hos V, C og andre borgerlige partier.

Jeg får helt lyst til at genhøre Admiralens Vise...

En socialdemokrat er vel en del af fælleskabet Socialdemokratiet, eller hvad? Derfor er det vel også fælleskabet og ikke den enkelte, der i og for sig er ligegyldig, der skal have ordnerne. Så modtag de ordner, men lad dem hænge på Socialdemokratiets hovedkontor.

Det ville havde klædt socialdemokratiet at de i stedet for at modtage kongelige ordner, havde afskaffet ordensvæsenet i dens nuværende form, hvor det er skatteyderne via apanagen til kongehuset, der betaler alle udgifter, til egenbetaling for modtagerne af ordner på samme måde som når "fru Jensen" køber en ring eller en broche til pynt på hænder og brystparti.
Det eneste "smykke" jeg er i besiddelse af, er mit Seiko armbåndsur af rustfrit stål.