Annonce

Partier kræver åbenhed om kongehusets økonomi: “Der er tale om nogle af Danmarks mest privilegerede”

Enhedslisten, SF og De Radikale ønsker mere åbenhed om kongehusets økonomi - Socialdemokratiet hilser debatten velkommen
Foto: Folketinget/Marie Hald
Rosa Lund (EL), retsordfører
Både SF, Enhedslisten og De Radikale ønsker mere åbenhed om kongehusets økonomi.

Enhedslisten mener, at borgerne har krav på at vide, hvordan kongehuset forvalter statens penge:

Det mindste, vi kan gøre, er da at få indsigt i, hvad de går og laver

“Der er tale om nogle af Danmarks mest privilegerede og rigeste mennesker, som er født – ikke valgt – til magten. Det mindste, vi kan gøre, er da at få indsigt i, hvad de går og laver, og hvordan de forvalter statens penge,” siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, til Politiken.

Partiet ønsker også, at kongehuset - som noget nyt - omfattes af offentlighedsloven.

Radikale: Hvad oplyser andre kongehuse? 

De Radikale ønsker også større åbenhed om kongehusets økonomiske forhold.

Partiets finansordfører, Samira Nawa, har til en start bedt finansminister Nicolai Wammen (S) redegøre for, “hvordan reglerne omkring offentlighed i kongehusenes økonomi i Norge, Sverige, Holland, Belgien, Storbritannien og Spanien adskiller sig for reglerne fsva. det danske kongehus, og hvilke eventuelle principper eller tilgange de nævnte kongehuse har til åbenhed om kongehusenes økonomi”.

S vil ikke pålægge kongehuset en bestemt løsning

SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, siger til Politiken, at SF ønsker mere viden om pengestrømmen ind og ud af kongehuset. Hun og SF ønsker også indsigt i, hvem der giver store pengegaver til kongehuset.

Det sidste ønske har SF mere eller mindre allerede fået opfyldt. Kongehuset meddelte nemlig 7. februar, at kongehusets regler for modtagelse af gaver vil blive revideret i anledning af tronskiftet.

Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht hilser over for Politiken debatten om åbenhed velkommen:

“Men det er ikke sådan, at vi i Socialdemokratiet har tænkt os at gå ind og pålægge kongehuset en bestemt løsning.”

Kongehuset: Her er de nye gaveregler

Kongehuset oplyste 7. februar, at kongehuset i forlængelse af tronskiftet har “besluttet at revidere og offentliggøre retningslinjerne for modtagelse af gaver i Kongehuset”.

Her er så de nye retningslinjer for modtagelse af gaver:

  • Kongehuset og Kongehusets medlemmer modtager som udgangspunkt udelukkende gaver i forbindelse med officielle arrangementer, rejser eller besøg samt markering af særlige begivenheder som for eksempel fødselsdage og jubilæer.”
  • “Gaver modtaget ved sådanne særlige lejligheder vil blive offentliggjort sammen med Kongehusets årsrapport med beskrivelse af gaven og med angivelse af gavegiver og den anledning, gaven er givet i, medmindre gaverne er offentliggjort i forbindelse med gaveløftet eller gaveoverdragelsen, eller medmindre gaverne har en beskeden (om nogen) økonomisk værdi.”
  • “Der modtages dog som udgangspunkt ikke gaver fra private virksomheder. I de tilfælde, hvor en gave bliver accepteret, for eksempel fordi gaven er udført specielt til Kongehuset, eller fordi gaven gives under et officielt virksomhedsbesøg, vil gaven blive offentliggjort sammen med Kongehusets årsrapport med beskrivelse af gaven og med angivelse af gavegiver. Gaver, der har en beskeden (om nogen) værdi, vil dog ikke blive offentliggjort.” 
  • “Gaver af personlig karakter, som medlemmer af den kongelige familie modtager fra familie og venner, betragter Kongehuset som et privat anliggende, og sådanne gaver vil ikke blive offentliggjort.“
  • “Offentliggørelse af gaver vil ske første gang i august 2024 med virkning for første halvår 2024. Derefter vil offentliggørelse ske årligt sammen med Kongehusets årsrapport.”

Kilde: Kongehuset

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg følger ikke så meget med i de ting, så jeg troede faktisk, der allerede var krav om åbenhed i kongehusets økonomi. Men hvis det ikke er tilfældet, er det da bare med at få det bragt i orden.

Så mangler vi blot at få indsigt i alle de danske milliardærer og hvad de bruger pengene på!

Og af hensyn til alle de menneskeskabte klimaforandringer en offentlig oversigt over hvor mange flyrejser som rige lønmodtagere og rige privatkvindef foretager sig hvert år!

Der er tale om nogle af Danmarks mest privilegerede og rigeste mennesker, som er født – ikke valgt – til at få penge imellem hænderne. Det mindste, vi kan gøre, er da at få indsigt i, hvad de går og laver, og hvordan de forvalter deres penge set i relation til de menneskeskabte klimaforandringer!

Der ønsker mere viden om pengestrømmen ind og ud af flyselskaberne. Der ønskes også indsigt i, hvem der giver store pengegaver til flyrejser! En total opgørelse over hvem der flyver og hvor meget er ønskeligt! Danmarks mest priviligerede flyver og flyver og bucketlisten er lang for de allermest priviligerede, der blot flyver for egen fornøjelses skyld!

Danske ældres mest almindelige gave til familien i forbindelse med fejring af runde fødselsdage er “en menneskeskabt klimaforandrings-flyvetur til alverdens destinationer”

Enhedslisten, SF og De Radikale ønsker mere åbenhed om kongehusets økonomi!

Alt imens danske milliardærer, rige lønmodtagere, rige virksomhedsejere, ja, såmænd “ferie for alle” danskere flyver til langbortistan kun for at repræsentere sig selv og sine!

“Der er tale om nogle af Danmarks mest privilegerede”.

Uden pressens bevågenhed, uden løftede pegefingre, uden hensyn til grundideen i Parisaftalerne, uden åbenhed om noget som helst!

“Der er tale om nogle af Danmarks mest privilegerede”!

I 2023 var der 16,5 mio. afrejsende passagerer fra danske lufthavne, hvilket er 2,5 mio. flere passagerer og en stigning på 18 pct. i forhold til 2022.

Menneskeskabte luksus-klima-forandringer!

Flyrejser burde på enhver måde omfattes af offentlighedsloven!

“Der er tale om nogle af Danmarks mest privilegerede og rigeste mennesker, som er født – ikke valgt – til at flyve til Mallorca, Malta og Maldiverne!

Det ligger simpelthen i generne!

I danskernes DNA! Født til det!

Og ingen skal stå til ansvar for noget som helst!

Menneskeskabte klimaforandringer!

Kronprins Frederik besøger sammen med svenske kronprinsesse Victoria og norske kronprins Haakon Svalbard fra den 21. juni og seks dage frem. De tre tronfølgere skal besøget området omkring den norske øgruppe i anledning af det internationale polarår.6. jun. 2008. Under store dele af besøget vil de kongelige befinde sig på det svenske forskningsfartøj »Oden«, som er på togt i området.

Projektet gik forud for klimatopmødet i København, hvor de tre tronarvinger sammen med flere forskere besøgte Svalbard og Grønland med det formål at sætte fokus på de arktiske områder og klimaforandringer.

Den fødte klimaforandrings-konge!

Rosa Lund er kun på valg!

Og hun kan frit vælge Mallorca, Malta eller Maldiverne!

Det er der ikke en eneste grønlænderhund der gør ad!

Men stiller damen op som statsministerkandidat!

Ja, så er fanden løs selv i Laksegade!

Føj for satan en gang lort, for at forsvare et udemokratisk kongehus.

På en eller anden måde så kunne det også være rart med offentlighed om hvad Rosa Lund og konsorter bruger penge på. Imidlertid ville jeg nok ikke tro på tallene alligevel. De har garanteret en eller flere kasser der slører det reelle billede, så frontfigurerne kan fremstå renskurede.
Ville man fx kunne se om Rosa Lund er involveret i en eller flere sager ved en eller flere domstole?
Hvad nu hvis nu nogen, en forening eller en anden organisation, kører en sag på vegne af Rosa Lund? Ville man kunne se det?
Jeg har ingen tiltro til den yderste venstrefløj. Ingen overhovedet.

Selvfølgelig er der mennesker i Danmark der er privilegerede.
Bare se på afdankede politikkere som Enhedslistens Pernille Skipper og Johanne Schmidt-Nielsen m. fl.

Du kan selv være en "afdanket" kommentarskribent. De af dig omtalte kvinder har en uddannelse og har ikke arvet det job de har i dag, til forskel for dem på Amalienborg. Hvorfor har vi ikke en kong Ingolf i dag? var han trods alt ikke værdig til at arve tronen efter sin far som blev forbigået efter indførsel af en ny tronfølgelov i 1953, nok for at undgå at det blev kronprins Knud eller Prins Ingolf der skulle efterfølge Kong Frederik, hvorfor mon???