Mette Frederiksen vil bankernes grådighed til livs

Socialdemokratiet vil gennemregulere den finansielle sektor for at beskytte samfundet mod økonomisk kriminalitet, fastslår partiets formand, Mette Frederiksen.
Sagerne om hvidvask, udbytteskat og skatteunddragelse har vist et behov for at styrke kontrollen med den finansielle sektor, fastslår Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen.

Ifølge hende, så er sagerne så alvorlige, at de kan skabe et tillidsbrud til hele det politiske system.

”Jeg er bange for, at hvis vi ikke politisk rykker ind i denne dagsorden og sikrer, at myndighederne, hvad end det er Skat eller Finanstilsynet, får bedre muligheder for at regulere finanssektoren og hindre skatteskandaler, så falder danskernes tillid til myndighederne,” siger hun til DR.

Socialdemokratiet foreslår derfor en række både danske og europæiske tiltag, som skal styrke kontrollen med sektoren.

Vil splitte finanstilsynet op

Socialdemokratiet foreslår blandt andet, at Finanstilsynet deles op, så de opgaver, der handler om at sikre stærk kapital i bankerne, skal udføres af Nationalbanken. I stedet skal Finanstilsynet fokusere på at forebygge og efterforske kriminalitet i den finansielle sektor.

”Vi foreslår at skærpe Finanstilsynets måde at arbejde på, fordi det er helt tydeligt med de aktuelle sager, at der er dele af sektoren, der har opsagt den samfundskontrakt, som vores samfund hviler på. Jeg tror, at mange har det ligesom mig, at fællesskabet holdt hånden under bankerne efter finanskrisen, og den måde dele af bankerne svarer tilbage, er med grådighed og kriminalitet, som vi ikke har set tidligere,” siger Mette Frederiksen.

Man har en lignende model har man i Storbritannien.

Som socialdemokrat mener jeg, at det er afgørende, at finanssektoren tager afstand og går foran for at rette op på de brodne kar.

Pengene til det forstærkede tilsyn, skal ifølge Mette Frederiksen, betales af bankerne og finanssektoren selv.

”Som socialdemokrat mener jeg, at det er afgørende, at finanssektoren tager afstand og går foran for at rette op på de brodne kar. En del af den opgave kan udmønte sig i, at finanssektoren skal betale for et stærkere tilsyn. Den skal være med til at finansiere, at der bliver ansat flere medarbejdere, og at Finanstilsynet får en større muskelkraft til at imødegå den form for problemer, som vi har set med hvidvask,” siger hun til DR.

Flere penge til SKAT

Partiet foreslår også, at der ansættes 1000 nye medarbejdere i SKAT, ligesom at regeringens bebudede besparelser på samme droppes.

”Jeg mener, at der er blevet skåret alt for meget ned i Skat, og det starter med Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen i 00'erne, og så får den daværende socialdemokratiske regering ikke gjort nok ved det, da vi sad der. Det skal vi bare have rettet op på,” siger hun til Jyllands-Posten.

Endelig ønsker Socialdemokratiet, at offentligheden skal med ind i bestyrelseslokalerne i bankerne, så samfundets interesserer frem over vil blive hørt der. Partiet foreslår derfor, at man genindfører en regel om offentligt udpegede repræsentanter i bankernes bestyrelse, som man havde indtil 2003.

 

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce