Annonce

Overenskomstforhandlinger i finanssektor brudt sammen

Trods gode økonomiske resultater i den finansielle sektor, så er arbejdsgiverne ikke klar til at give lønmodtagerne "rimelig kompensation" for tårnhøj inflation, mener fagforening.
Foto: Pressefoto/Finanssektorens Arbejdsgiverforening
OK-forhandlinger mellem finanssektorens parter er gået i hårdknude.
Forhandlingerne mellem Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) og Finansforbundet om en ny overenskomst er brudt sammen. Og der er nu udsendt konfliktvarsel.

FA og Finansforbundet forhandler ny overenskomst for 120 virksomheder og mere end 41.000 ansatte i blandt andet banker og realkreditinstitutioner.

Ifølge Nicole Offendal, der er administrerende direktør i FA, skyldes sammenbruddet, at de to parter ikke kan blive enige om, hvad der er ansvarlige lønstigninger i den nuværende økonomiske situation.

"Økonomien er præget af enorm usikkerhed. Vi ved ikke, om der venter en økonomisk opbremsning rundt om hjørnet."

"Bremser økonomien op, kan for høje lønstigninger udløse fyringsrunder i sektoren og forringe virksomhedernes konkurrenceevne, siger hun.

Viljen har ikke været til stede

Hos lønmodtagerne mener man, at man er gået konstruktivt og ansvarligt til forhandlingerne, men at der ikke har været lyttevillighed hos arbejdsgiverne:

"Vi er gået konstruktivt ind til forhandlingerne for at levere et fornuftigt og ansvarligt resultat ved forhandlingsbordet, for det har både medarbejdere, sektor og samfund brug for," siger Kent Petersen, der er formand for Finansforbundet, i en pressemeddelelse, og fortsætter:

"Den vilje har ikke været til stede hos arbejdsgiverne, og derfor har vi været nødt til at lægge første konfliktvarsel. Nu må vi så se, hvordan forhandlingerne kan fortsætte,"

Kent Pedersen mener, at medarbejderne har en forventning om at få en lønstigning, der dækker den tårnhøje inflation. Og at finanssektoren i øvrigt har leveret solide overskud i de seneste år.

"Vi forhandler på et komplekst bagtæppe sammen med resten af det private arbejdsmarked, som vi er helt bevidste om, men vi er selvfølgelig også gået til forhandlingerne med en forventning om, at medarbejderne skulle kompenseres rimeligt for en tårnhøj inflation og i øvrigt fremragende resultater i sektoren."

"Det har vi simpelthen ikke set vilje til fra arbejdsgiverne på nuværende tidspunkt, og derfor må vi nu lade forhandlingerne fortsætte via forligsinstitutionen’ siger han.

Forhandlingerne fortsætter nu i regi af forligsinstitutionen. Den videre proces er endnu ikke tidsfastsat.

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet