Annonce

OK23 faldet på plads: Lønmodtagerne siger ja til forlig

Fire ud af fem har stemt ja til nye overenskomster.
Foto: Villads Pelle
Bygningsarbejdere støtter 12. januar 2023 3F's forhandlere på vej til opstart af overenskomstforhandlinger i Dansk Industri.
600.000 privatansatte danskere har i dag fået nye overenskomster.

Resultatet af urafstemningen viser, at 78,8 procent af de fagforeningsmedlemmer, der har deltaget i urafstemningen, har stemt ja til de aftaler, som lønmodtagere og arbejdsgivere har forhandlet på plads i løbet af foråret.

Det har Forligsmanden netop oplyst.

Stemmeprocenten er på 59 procent. Det er en smule højere end i 2020, hvor 57 procent af de stemmeberettigede deltog.

placeholder

Ser man på resultaterne fra de enkelte forbund, så har samtlige stemt ja. Helt i top på ja-procenten ligger HK, hvor over 90 procent har stemt ja. Nummer to er Serviceforbundet med 89,7 procent.

Færrest har stemt ja til overenskomsten hos Jernbaneforbundet. Her er det kun 58,9 procent, der har stemt ja.

Det største fagforbund, 3F, kan også notere sig samlet opbakning til overenskomstfornyelse. Her stemte 68 procent ja, men i 3F Byggegruppen, blev det lige akkurat til et nej. Kun 49,7 procent af byggegruppens medlemmer stemte ja.

De fleste af de nye overenskomstertræder i kraft med tilbagevirkende kraft fra den 1. marts 2023 eller fra den dato, som de enkelte overenskomstparter har aftalt.

Sværeste forhandlinger i årtier

Dermed undgår landet at blive sendt ud i en storkonflikt.

I alt er der blevet forhandlet mere end 500 overenskomster. Men det er resultatet af én samlet afstemning blandt de mange medlemmer, som afgør, om overenskomsterne de træder i kraft.

Overenskomstforhandlingerne var på forhånd blevet udråbt til at være nogle af de sværeste i årtier. De blev skudt i gang på et bagtæppe af tårnhøj inflation, faldende realløn og en samlet fagbevægelse lå i slagsmål med regeringen om afskaffelsen af store bededag.

Mange havde derfor forudset, at det ville ende med en storkonflikt.

Men det skete ikke. Forhandlingerne gik overraskende smertefrit og kun få forhandlere måtte en tur forbi Forligsinsititutionen for at få hjælp til at lave forlig.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det må siges, at være en kæmpe succes for fagforeningerne og få lønmodtagerne til at opdage, hvor relevante og vigtige fagforeninger er.

Hvorfor er der kun hvide heteroseksuelle mænd på billedet af bygningsarbejderne med de røde faner?

Hvor er alle de non-binære LGBTQ+ personer fra Somalia, Syrien og Afghanistan? Hvor er Stine Bosse og Haifa Awad henne?

KVOTER FOR BYGNINGSARBEJDERE NU!