Annonce

Nye tal: Over 10.000 mangler stadig en praktikplads

På trods af påstået mangel på arbejdskraft står mere end 10.000 erhvervsskoleelever fortsat og leder efter en praktikplads, viser nye tal
10.330 erhvervsskoleelever leder fortsat efter den praktikplads, de drømmer om. Det viser nye tal fra maj 2018, som Undervisningsministeriet netop har publiceret. Det skriver Fagbladet 3F.

De godt 10.000 elever er et fald på ni procent, hvis man sammenligner med tallene fra 2017. Her stod 11.370 unge uden en plads i maj.
Korte aftaler vinder indpas

Byggebranchen er en af de brancher, hvor hjulene i øjeblikket ruller. Fra maj 2016 til maj 2018 er der indgået i alt 2.061 flere uddannelsesaftaler inden for tømrer-, snedker-, mureruddannelsen og lignende.

Af disse aftaler er cirka 500 helt almindelige flerårige aftaler mellem virksomhed og lærlinge.

Men dobbelt så mange er såkaldt korte uddannelsesaftaler. Det er aftaler, der typisk kun varer et år, og hvor den unge altså ikke får en lærlingeplads for hele sin uddannelsesperiode.

Og den udvikling er forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, imod:

”Jeg er stærkt bekymret over, at vi ser så mange korte aftaler. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt over for de unge. De bliver i højere grad en arbejdskraft, som virksomheder tager ind i travle perioder, end de bliver lærlinge indenfor deres fag. Det er en rigtig kedelig udvikling,” siger Søren Heisel.

Arbejdsgiverne forklarer det med, at virksomhederne er blevet vant til at gøre det på den måde under krisen, for ikke at ”hænge” på en lærling i fire år.

Men krisen er jo slut, og Søren Heisel mener derfor ikke længere, at det giver mening at blive ved med at lave de her korte aftaler med eleverne.

”Vi får altså ikke flere til at vælge erhvervsuddannelserne, hvis det er korte aftaler, vi tilbyder dem,” siger han.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce