Regeringen strammer reglerne for asyl

I sin åbningstale lagde statsminister Helle Thorning-Schmidt op til stramninger på asylområdet og øget grænsekontrol.
Antallet af asylansøgere er det højeste i 20 år som følge af borgerkrigen i Syrien og situationen i Eritrea. Derfor har regeringen valgt at stramme op på reglerne, så det bliver mindre attraktivt at søge asyl i Danmark.

”Danmark skal selvfølgelig stadig tage imod mennesker, der flygter fra krig og rædsel. Men regeringen vil stramme reglerne. Det vil også tage noget af presset fra vores kommuner og asylcentre. De har svært ved at finde plads til de mange flygtninge, som vi har lige nu,” sagde Helle Thorning-Schmidt i talen.

Regeringen lægger op til, at man indfører en ny midlertidig beskyttelse for mennesker, som er på flugt fra eksempelvis borgerkrig. Asylmodtagere vil fremover kun kunne få opholdstilladelse, som gælder et år til at starte med.

Hvis man ser udviklingen, så kom der ifølge Justitsministeriet 570 asylansøgere til Danmark i januar 2014. I juli var det tal tredoblet til 1.720.

Ud over den midlertidige ordning vælger regeringen at stramme på reglerne for familiesammenføring for dem, der har modtaget asyl. Flygtninge, som har fået midlertidigt asyl, skal ikke længere have krav på at få hele familien til Danmark. Først hvis konflikten i hjemlandet trækker ud, ud over det første år, skal flygtninge få eventuel ægtefælle og børn hertil.

”Der er store konsekvenser og omkostninger ved at flytte en hel familie til Danmark. Derfor bør det også kun ske, hvis der er udsigt til et ophold i Danmark af en vis varighed. Men hvis konflikten omvendt trækker ud, og opholdet bliver forlænget, er det rimeligt, at man kan få sin ægtefælle og børn til Danmark,” siger justitsminister Karen Hækkerup i en pressemeddelelse om forslaget.

Helle Thorning-Schmidt lagde i sin tale desuden op til en forstærket indsats mod menneskesmuglere og strammere grænsekontrol med udlændinge. Både ved de danske grænser og i lufthavnene.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook