Annonce

Ritt Bjerregaard er død

Den markante socialdemokrat døde lørdag aften efter længere tid sygdom. Hun blev 81 år gammel.
Foto: Wikimedia Commons
Ritt Bjerregaard(S)
Ritt Bjerregaard døde sent lørdag den 21. januar 2023. Hun blev 81 år, og dødsårsagen var den kræftsygdom, som hun havde kæmpet med siden 2015 og været ganske åben om i offentligheden.

Hun blev født Jytte Ritt Bjerregaard i 1941 og voksede op på Vesterbro i København, dengang det var et udpræget arbejderkvarter.

Ritt Bjerregaard uddannede sig først til skolelærer og underviste i nogle år, indtil hun i 1971 blev valgt til Folketinget, og allerede i 1973 fik hun sin første ministerpost som undervisningsminister i Anker Jørgensens regering - endda som den yngste kvindelige minister nogensinde.

Kampen for kvinders plads i en mandsdomineret verden skulle blive central for Ritt Bjerregaard igennem hele hendes liv og virke.

Siden måtte hun forlade posten som undervisningsminister, da hendes dyre hotelovernatninger i Paris trak overskrifter i pressen.

Rigsrevisionen erklærede siden, at hun ikke havde brugt flere penge end andre ministre og sagen blev derfor ikke enden på karrieren og allerede i 1979 vendte hun retur til regeringen som socialminister.

I tiden under Poul Schlüter (K) statsminister var Ritt Bjerregaard en del af et tæt hold i Socialdemokratiets top, som foruden hende bestod af Poul Nyrup Rasmussen, Mogens Lykketoft og Svend Auken.

Da sidstnævnte overtog formandsposten i partiet i 1987, var hun som gruppeformand en tæt allieret.

Til Bruxelles og hjem igen

Starten af 1990erne bød på endnu en tur i medierne, denne gang i en sag, som handlede om, at hendes ekstra bolig i København var på 210 kvadrater og bestod af otte værelser.

Aftalen mellem Københavns Kommune og Folketinget var, at provinsmedlemmer af Folketinget havde ret til en beskeden ekstra bolig i København på maksimalt to værelser. Ritt-lejligheden bestod af otte værelser. Sagen kunne være løst ved, at Ritt flyttede sin folkeregisteradresse fra Fyn til København, men det mente Ritt ikke var rimeligt.

Forargelsen var stor. Sagen endte med at koste Ritt Bjerregaard posten som gruppeformand i Socialdemokratiet.

Sagen udløste en retssag, rejst af den konservative borgmester i Københavns Kommune. Efter sagen havde været undervejs i et år opgav kommunen sagen.

På trods af den lejlighedsvise modgang forblev Ritt Bjerregaard dog særdeles populær hos vælgerne.

Årene fra 1994 til 1999 tilbragte hun i Bruxelles som EU-kommissær for miljø. I 2000 blev hun hentet tilbage til dansk politik, hvor hun blev en populær fødevareminister i Poul Nyrup Rasmussens regering.

En periode som overborgmester

I 2005 tog hun afsked med Folketinget for at blive overborgmester i København. Hun blev med valgt med over 60.000 personlige stemmer - det højeste antal for en københavnsk politiker nogensinde.

En post hun bestred fra 2006 til udgangen af 2009.

Årene på rådhuset i København blev, blandt andet, præget af det mislykkede projekt med at bygge 5.000 boliger til 5.000 kroner. Derudover vakte det også vrede i autonome kredse, da hun endte med at støtte rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69.

Ritt Bjerregaard skrev flere bøger og var en ivrig debattør selv efter hendes exit fra politik. Hun var aktiv til det sidste trods sin kræftsygdom, og deltog i åbningen af Folketinget i 2022 og udtalte sig om den nye SVM-regering.

Hun ejede og drev desuden en æbleplantage i en årrække.

Ritt Bjerregaard efterlader sig sin mand, som hun giftede sig med i 1966, historiker og forfatter, Søren Mørch.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

En mega sej kvinde er ikke mere. Jeg har fulgt Ritt hele mit liv været imponeret frustreret og irriteret på hende, men ligegyldig var hun aldrig. Hun vil blie husket og savnet. Ære være Ritts minde.

Ritt blev født: Jytte Ritt Bjerregaatd Olsen.

Ritt blev født: Jytte Ritt Bjerregaatd Olsen.

Blev meget trist da jeg læste om Ritt Bjerregaard, s dødsfald ☺️..trods hendes sygdom var Ritt positiv og aktiv..
Har læst Hendes biografier der var ærlige,oplyste og viste stor social engagement..hendes viden &dygtighed var markant..Ritt Bjerregaard var en forkvinde for mange..stor sympati,havde mod &vilje til og kæmpe for det sociale,ret&pligt..🚩har været heldig og hilse på Hende,😉 vil være savnet af mange 🚩 Ære være Ritt Bjerregaard, s minde🔆