Annonce

Topsocialdemokrater mindes Ritt: “Aldrig ligegyldig”

S-formand Mette Frederiksen: “Ritt har været en inspiration for mange. Og hun har gjort en forskel. For Danmark. For København. For Socialdemokratiet. Og for kvinder i politik.”
Foto: Wikimedia Commons/Flickr/Chris Alban Hansen
Ritt Bjerregaard (S)
Politikere over en bred kam mindes tidligere minister, EU-Kommissær og overborgmester Ritt Bjerregaard, der døde lørdag efter længere tids sygdom, 81 år gammel.

Det går igen i omtalerne af Ritt Bjerregaard, at hun især var en stor inspiration og forbillede for mange kvinder. Og uanset hvad Ritt Bjerregaard kastede sig ind i af debatter og politiske emner, så var hendes bidrag aldrig ligegyldige.

foretrak at være en kælling frem for en kylling

Mange hæfter sig også ved, at Ritt Bjerregaard - efter eget udsagn - foretrak at være en kælling frem for en kylling.

Mette F.: “En af vores største”

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, understreger i et mindeord på Facebook, at Ritt Bjerregaard havde sine meningers mod. At hun gik mod strømmen og tog kampen:

“Ritt Bjerregaard er gået bort. En af vores største politikere. Hun havde sine meningers mod. Gik op imod strømmen og tog kampen - særligt når den var svær. Aldrig ligegyldig. Og altid med blik for, at de stærke skal hjælpe dem, der har det svært,” skriver Mette Frederiksen og understreger, at Ritt har gjort en forskel - for mange:

hun har gjort en forskel. For Danmark. For København. For Socialdemokratiet. Og for kvinder i politik

“Ritt har været en inspiration for mange. Og hun har gjort en forskel. For Danmark. For København. For Socialdemokratiet. Og for kvinder i politik.”

“Som Ritt selv har sagt det: Hun ville hellere være en kælling end en kylling. Kære Ritt. I dag er du et koryfæ. Tak for alt, hvad du har givet. Må du hvile i fred.”

placeholder

 

Ritt Bjerregaards politiske kampfælle og nære veninde gennem fem årtier, Helle Degn, understreger på Facebook, at Ritt gav og betød meget for mange: 

“Bedste veninden Ritt er død. Et livslangt venskab - med fart, styrke , udblik og overblik. Og aktiv lige til det allersidste.”

“Tilbage står vi med ordet TAK som slet ikke dækker alt det hun gav og betød for så mange af os samtidige aktører. Hvil med fred.”

placeholder

 

Lykketoft: Stor personlighed, man kunne slå sig på

Tidligere udenrigsminister og tidligere formand for Socialdemokratiet, Mogens Lykketoft, understreger, at Ritt altid var et stærkt centrum i samtaler:

Meget slagkraftig og meget markant

“Meget slagkraftig og meget markant. Og det slog jo også nogle gange igennem i enorme stemmetal, som vi andre kun kunne være misundelige over. Da hun stillede op som overborgmester i København fik hun et valgresultat, som var langt bedre, end hvad man så før eller siden. Og det var jo fordi, hun var så markant en personlighed, der kunne samle især kvinder, men også stemmer i det hele taget. Også fra folk, der ikke normalt stemte socialdemokratisk,” siger Lykketoft til Politiken.

Lykketoft betoner, at Ritt også kunne være en stor personlighed, som man kunne slå sig på, og tilføjer: “Og som også slog sig selv på at være så skarp og stædig, som hun var.”

Carsten Jensen: Statsministeren, vi aldrig fik 

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skriver på Instagram, at Ritt var en fantastisk inspiration og hjælp:

Ritt var en fantastisk inspiration og hjælp for mig, da jeg gik ind i politik

“Så ked af at høre om tabet af Ritt Bjerregaard. Ritt var en fantastisk inspiration og hjælp for mig, da jeg gik ind i politik, og vi er mange i min generation, der står på skuldrene af hendes præstationer og mod.”

Forfatteren Carsten Jensen skriver i et opslag på Facebook, at Ritt Bjerregaard var den statsminister, “vi aldrig fik”:

“Tiden forhindrede det. Hun var en utilgivelig kombination af stolt, stædig, talentfuld, begavet, med udsyn og integritet - og så kvinde. Det tålte selvfølelsen ikke hos Christiansborgs mange middelmådige, mavestruttende, mandlige politikere.”

placeholder

 

Kasper Fogh: “Storslået, gavmild og lejlighedsvis selvisk” 

Kasper Fogh, der var med til at føre Ritt Bjerregaard i stilling som overborgmester i København og siden var hendes pressechef på Rådhuset gennem fire år, skriver i en nekrolog i Information, at Socialdemokratiet har mistet “en tænker, en leder, en uforfærdet kvinde, der formede både sin tid og alle de mennesker, der havde med hende at gøre”:

Ivrig efter forandringer og samtidigt knusende realist

“Storslået, gavmild og lejlighedsvis selvisk. Ivrig efter forandringer og samtidigt knusende realist. Virkelysten og nysgerrig, men fokuseret på magten. Hun var ægteskabet og en friere kærlighed. Hun forlangte utroligt meget af folk og var samtidigt optaget af dem, der kunne yde mindst. Hun vil blive ved at fascinere folk.”

Lizette: "Ritt var helt sin egen"

Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, skriver på Twitter:

"Ritt var helt sin egen. Hun havde sine meningers mod, var aldrig bange for at gå forrest og så har hun altid kæmpet for kvinders rettigheder! Tak, Ritt, og tak for dit venskab. Æret været hendes minde!"

Formand for HK Danmark, Anja C. Jensen, skriver i et tweet:

"Ritt! Din seje kæmpe. Der turde stå ved dig selv og din overbevisning og gå med rank ryg, også i modvind. Tak. Æret være dit minde."

placeholder

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet