Søren Pind: Jeg advarede Løkke om Støjberg-sagen

”Det er ikke en hverdagsting, at en minister henvender sig til statsministeren,” siger Søren Pind
Der skulle ikke gå lang tid i afhøringen af tidligere justitsminister Søren Pind fredag, før den tidligere Venstre-profil lod bomben springe.

Søren Pind fortæller nemlig til kommissionen, at han i 2016 advarede daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om, at daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) var i gang med at bryde loven med instruksen, eller beslutningen, om at adskille asylpar.

“Det er jo ikke en hverdagsting, at en justitsminister henvender sig til sin statsminister, fordi han er bekymret over, at en minister har gjort noget, der ikke er i overensstemmelse med loven,” fortalte Søren Pind under afhøringen i Instrukskommissionen. “Det kan jeg faktisk ikke huske, jeg har gjort tidligere”.

SMS’ede med Løkke

Søren Pind husker ikke, om han SMS’ede med statsministeren, eller havde en kort telefonsamtale (om end han mener, at det var det første), eller den præcise dato.

Men det var i perioden omkring den 10. februar 2016, hvor Inger Støjberg udsendte en instruks i form af en pressemeddelelse, som kategorisk slog fast, at “ingen” par, hvor den ene part var mindreårige, måtte indkvarteres sammen på danske asylcentre.

Asylansøgere har imidlertid også ret til et familie- og privatliv, og både dansk lov og internationale konventioner – som FN’s børnekonvention – slår derfor fast, at par ikke bare kan adskilles. Eller i hvert fald ikke før, at de netop er blevet vurderet hver for sig.

Hvilket Folketingets ombudsmand efterfølgende har fastslået.

Løkke ikke ”begejstret”

Èn ting husker den daværende justitsminister dog. Advarslen blev ikke modtaget med ”den store begejstring” af Lars Løkke Rasmussen og Søren Pind ved ikke, hvad den daværende statsminister efterfølgende gjorde.

Der var et problem i Udlændinge- og Integrationsministeriet

Søren Pind var forinden blevet orienteret om, "at der var et problem i Udlændinge- og Integrationsministeriet" af sin daværende departementschef, Barbara Bertelsen, som i dag er departementschef i Statsministeriet.

Inger Støjberg ville nemlig ikke acceptere, at man ikke bare kunne adskille alle de såkaldte barnebrude ad, og Søren Pind gik – med egne ord – i en periode rundt med en "følelse af ubehag", fordi han hørte, at de stadig skulle skilles ad.

Søren Pind tog derfor også kontakt til Inger Støjberg med budskabet om, at hun ”skulle passe på sig selv”.

Statsministeriet advaret

Instrukskommissionen har tidligere fremlagt en mail, som den daværende departementsråd i Statsministeriet, Tanja Franck den 3. marts skrev til daværende departementschef Christian Kettel Thomsen forud for en forespørgselsdebat i folketingssalen dagen efter om værdipolitik. Her risikerede Lars Løkke Rasmussen at blive spurgt til Inger Støjbergs instruks.

Tanja Franck, der kort efter overtog posten som direktør i Udlændingestyrelsen, og som er indkaldt til afhøring i kommissionen, forklarede, at det nok var vigtigt, at »han (Lars Løkke Rasmussen, red.) får at vide, at UIM’n (udlændinge-og integrationsministeren, red.) har meldt hårdere ud, end juraen kan holde til«.

Under afhøringerne har Udlændinge- og Integrationsministeriets daværende departementschef, Uffe Toudal Pedersen, fortalt, at han på et tidspunkt i forløbet fik en opringning fra Christian Kettel Thomsen, der indledte med:

Nå, I er nok meget i medierne for tiden

”Nå, I er nok meget i medierne for tiden”.

Men Uffe Toudal forsikrede, at der blev administreret lovligt, og det blev ved det.

Feje ind under gulvtæppet

Når Søren Pind henvendte sig til statsministeren, skyldtes det, at han mente, der kunne være en problemstilling omkring statsministerens såkaldte tilsynspligt.

Der påhviler statsministre en særlig pligt til at føre tilsyn og kontrol med ministrene, og det indebærer blandt andet, at en statsminister forventes at starte en undersøgelse, hvis der eksempelvis opstår mistanke om ulovlige forhold.

Daværende statsminister Poul Schlüter (K) måtte i sin tid gå af, efter at Tamil-kommissionen som bekendt konkluderede, at statsministeren ikke havde haft ret, da han fortalte Folketinget, at “der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet”.

Løkke som vidne

Lars Løkke Rasmussen er ikke indkaldt som vidne, men det betyder ikke, at den tidligere statsminister ikke bliver det. Langt fra.

Søren Pind var i første omgang heller ikke indkaldt som vidne, men blev det, efter at have tweetet, at han som justitsminister ”klokkeklar” sagde fra overfor Inger Støjbergs instruks.

placeholder

Den næste afhøring i Instrukskommissionen finder, efter planen, sted den 5. august, hvor chefkonsulent i Udlændinge- og Integrationsministeriet Jesper Gori sætter sig i stolen i Retten på Frederiksberg.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

hahahaha. Den er sjov Thomas. Dine satiriske indslag er sjovere end at læse RokokoPosten - og så absurd(-e og) sjove, at det har reddet min formiddag.
Selvfølgelig handler sagen mod Inger Støjberg kun om, at resten af landet - som en venstreorienteret konspiration - kun ønsker mere pædofili i asylcentrene. Tak, fordi du er så god til at karikere dig selv :'-D

Morten Østergaard er det nu dig igen?
Din forstand spiller dig vist et pus!

Hvorfor skulle hele landet ønske pædofile på vores asylcentre?

Det er vel kun partier som Socialdemokraterne som stemte imod at forbyde barnebrude på danske asylcentre der kan kritiseres!
Kunne være spændende at høre hvorfor blandt andet Socialdemokraterne ikke ville stemme for et lovforslag der forbyder barnebrude på danske asylcentre!

Annonce