Støjberg sat på plads under partilederdebat

Danmarksdemokraternes formand påstod, at Mette Frederiksen før valget lovede et modtagecenter i Rwanda inden for de første 100 dage: “Det kunne jeg ikke drømme om at påstå,” fastslog statsministeren i folketingssalen.
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Inger Støjberg (DD), stifter og formand for Danmarksdemokraterne
Statsminister Mette Frederiksen (S) satte under Folketingets udvidede partilederdebat tirsdag eftermiddag formanden for Danmarksdemokraterne, Inger Støjberg, eftertrykkeligt på plads.

Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, påstod således, at Mette Frederiksen før valget lovede, at hvis hun igen blev statsminister, så ville hun inden for de første 100 dage oprette et modtagecenter i det afrikanske land, Rwanda.

inden for de første 100 dage, der vil der være et modtagecenter i Rwanda

“For eksempel lovede fru Mette Frederiksen, at inden for de første 100 dage, der vil der være et modtagecenter i Rwanda - om man så skulle gå enegang, i hvert fald hvis man vandt valget. Og der må man sige, at det gjorde fru Mette Frederiksen. Så kunne tillidskrisen (I forhold til vælgerne, red.) simpelthen hænge sammen med blandt andet, at man ikke gør det samme før et valg, som efter et valg…blandt andet modtagecenteret i Rwanda,” lød påstanden fra Inger Støjberg.

Påstand skudt eftertrykkeligt ned

Mette Frederiksen skød omgående Støjberg-påstanden eftertrykkeligt ned:

“To ting: Jeg har selvfølgelig ikke på noget som helst tidspunkt sagt, at hvis vi blev genvalgt, så inden for de første 100 dage så var der lavet et modtagecenter. Det kunne jeg ikke drømme om at påstå. Fordi, det er der ikke nogen, der ville kunne sige med nogen som helst form for troværdighed.”

“Det, jeg har sagt i adskillige interviews, det var, at vi ville arbejde videre med idéen. Og jeg har i øvrigt i mange debatter her i folketingssalen sagt, at det her er ikke noget, man gør over en nat eller på et år. Det er så iøvrigt et arbejde, som pågår, med at få lavet et nyt asylsystem, og tingene flytter sig også i det europæiske diskussion. Så det der (Støjberg-påstanden, red.) er i hvert fald på ingen måde korrekt.”

i hvert fald på ingen måde korrekt

Mette Frederiksen understregede, at der bør være sammenhæng mellem det, man siger før et valg - og det, man foretager sig efterfølgende:

“Jeg synes, man skal gøre alt hvad man overhovedet kan for, at der er en sammenhæng mellem det, man siger imellem valgene, og det, man siger i en valgkamp og efterfølgende. Det er også sådan, at vi er et samarbejdende folkestyre. Og derfor skal vi altså kunne samarbejde med hinanden. Og ikke én til én insistere på at gøre det præcis på vores egen måde. Det kommer Danmarksdemokraterne jo heller ikke til i de forhandlinger, vi kommer til at indgå i sammen.”

Støjberg skiftede emne

Inger Støjberg kommenterede ikke med et ord, at statsministeren lige havde plaffet hendes påstand ned. I stedet spurgte hun opfølgende statsministeren om hvem i SVM-regeringen, der blokerer for oprettelsen af et dansk asylmodtagecenter i Rwanda:

“Vi agter trods alt at holde fast i det, vi sagde før et valg, også efter et valg. Men mit spørgsmål går egentlig bare helt simpelt ud på, hvem er det egentlig i regeringen, der blokerer det her? Er det Moderaterne alene, er det Venstre, eller har De Radikale alligevel fået lidt mere at skulle have sagt, end man lige regnede med?” 

Statsministeren svarede, at også Danmarksdemokraterne kommer til at indgå kompromisser, og også at SVM-regeringen arbejder videre med planerne om oprettelse af et modtagecenter uden for EU og for skabelsen af et nyt asylsystem:

“To ting: Jeg tror ikke på over en dørtærskel, at Danmarksdemokraterne ikke kommer til at indgå nogle kompromisser med andre partier i den her valgperiode. Vi kommer til at lave masser af brede aftaler her i Folketinget, hvor partier ønsker at indgå. Hvor man ikke en til en kan få gennemført sin egen politik. Selvfølgelig. Når danskerne vælger 12 partier i Folketinget, så skal vi kunne samarbejde med hinanden, og ikke insistere på at gøre tingene på vores egen måde.”

et rigtig vigtigt skridt i realiseringen af en meget, meget god ide

“Hvad angår modtagecenter og behov for et nyt asylsystem, så står der klart i regeringsgrundlaget, at vi arbejder videre med den her tanke. Det er noget, vi ønsker at gøre i samarbejde med andre. Og der sker rigtig, rigtig meget på den europæiske dagsorden. Lad mig bare give jer et eksempel: Nemlig det nederlandske parlament, som har pålagt regeringen at arbejde videre med Danmark på det her område. Det er jo faktisk et rigtig vigtigt skridt i realiseringen af en meget, meget god ide.” 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er desværre dødens pølse at inddrage EU i noget som helst. Vi har lige stillet urene frem til sommertiden. Den skulle egentlig have været afskaffet, men selv sådant et lille, banalt, men irriterende problem kan EU ikke finde ud af at løse.
Nu vil regeringen inddrage EU i arbejdet med at undgå befolkningsudskiftningen, ikke bare i Danmark, men i hele EU. Det kommer ikke til at ske, men tiden går og går jo, og befolkningsudskiftningen er snart en realitet i de fleste lande. Og når det først er for sent, så kan politikerne endelig slappe af, for nu kan de ikke længere afværge katastrofen!

Gunnar Johansen har i det mindste ret i, at Danmark ikke kan inddrage EU i noget som helst i denne sag. Det følger helt selvfølgeligt af den kendsgerning, at vi stadig har et retsforbehold, som desværre ikke blev ophævet ved folkeafstemningen i 2015.

Hvis hun havde været noget klogere, havde hun bare holdt sig til sandheden og konstateret, at Rwanda-planerne var havnet i en syltekrukke under den nye regering. Så havde hun ikke kun haft ret men også en god og væsentlig pointe.
Hendes opfølgningsspørgsmål fejler i øvrigt ikke noget.

Spørgsmålet om at oprette en flygtningelejr for asylansøgere i Rwanda er endt i syltekrukken, hvor den hører hjemme. For en gangs skyld er der da noget, man kan rose denne regering for.

Annonce