Annonce

To store kampe venter fagbevægelsen: Amazon og Tesla

Kampen om at få overenskomstdækket Tesla bliver et af de parametre, som vi skal måle FH’s nye formand, Morten Skov Christiansen, på i løbet af de næste år.
Foto: UK Government/Wikimedia Commons
Elon Musk, direktør i Tesla
Fagbevægelsen står over for en trykprøvning uden lige. Da Lizette Riisgaard blev formand for det daværende LO i Danmark, var det især med det rygstød, som tackling af Ryanair-sagen gav hende.

Fagbevægelsen blev samlet om en fælles sag, og selv til det sidste sad selv de stærkeste true-believers i dansk fagbevægelse og bed negle i spænding over Arbejdsrettens udfald.

Med et gik Lizette Riisgaard fra en relativ no-namer til at være på alles læber – i hvert fald på fagforeningskontorerne.

Videre i samme rille

Fagbevægelsens sejr tilbage i sommeren 2015 over Michael O'Leary og resten af Ryanair anført af deres advokat, fagbevægelsens evige plageånd, Michael Møller Nielsen, lagde på mange måder kimen til, at udenlandske firmaer gambling med den danske model fik det svært den kommende tid.

Efterfølgende har flere platformøkonomiske firmaer indgået overenskomst enten direkte med 3F eller gennem Dansk Industri eller, som Uber, helt droppet at være i landet.

Nu venter der den danske fagbevægelse to kampe ude i horisonten: Amazon og Tesla 

Arbejdsmarkedets parter tog livtag på fremtiden, og det tydede på, at vi endelig fik den systemopdatering af den danske model, som havde ventet på sig siden årtusindeskiftet.

Med tiden har parterne kørt videre i samme rille, og man fik ikke vekslet Slaget på Sankt Annæ Plads anno 2015 til mere end et på symbolske overenskomster og en genbekræftelse af arbejdsmarkedets trosbekendelse.

Kommende kampe

Nu venter der den danske fagbevægelse to kampe ude i horisonten: Amazon og Tesla.

Sidst nævnte har nu fået 3F Transportgruppe til at varsle sympatikonflikt som følge af de svenske lønmodtagers konflikt.

Man fristes til at sige, at 3F og IF Metal har skabt den øresundske model, men det måske for tidligt at udråbe denne? 

Tesla-ejer Elon Musk er sjældent kendt for at give sig uden kamp, og denne gang bliver nok heller ikke en undtagelse.

Derfor bliver kampen om at få overenskomstdækket Tesla et af de parametre, som vi skal måle FH’s nye formand, Morten Skov Christiansen, på i løbet af de næste år.

Her tænker jeg ikke alene på anden halvleg i Arbejdsretten, men især, hvilket afsæt det vil sætte på arbejdsmarkedets udvikling det næste årti.

Peter Bøgh Kjærulff er arbejdsmarkedskommentator og tidligere formand for Byggegruppen i fagforeningen 3F Frederiksborg.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Alle i LO bliver gladeligt klippet til 150 kroner (dankort ikke virke).

@Peter Jensen. For de første er du sgu ved at være temmelig patetisk i dit latterlige had. Desuden kan det du skriver ikke lade sig gøre. Gå du nu ned i kælderen igen i din fine netundertrøje og leg med din PC. Stakkels sølle parodi.

Jack Rene Melchior skrev: 'stop dit had mod alle andre'

et udpluk fra JRMs kommentarer:
- klamme stoddere som dig
- du store racistiske båtnakke
- HOLD NU KÆFT og kom videre i dit latterlige, tomme og ensrettede liv
- Racistiske latterlige Islamofob
- Ti stille sindssyge kvindemenneske
- Du er helt klar psykisk syg og trænger til professionel hjælp
- som trænger til psykologhjælp. Du lide af tvangstanker. TAG DIN MEDICIN
- du er en islamofob. en terrorist og en løgner.
.

Tesla og amazon må indgå overenskomst eller forlade Danmark og Norden. To enkelt personer skal ikke diktere, hvordan et demokratisk Danmark eller Norden skal tilrettelægge samfundet. Tvært imod.

Danmark og Norden er ikke USA. Fat det Elon og Jeff eller F*** of. Vi har ikke brug for Jer.

Det her skal vi ikke finde os i. Punktum.

En psykopat som Musk skal ikke tage magt over Norden.

Musk tror penge er al magt. Men det var før han mødte os.

Elon Musk er et eksempel på, at en persons forståelse for et samfunds indretning, virkemåde og befolkningens ønsker, ikke er proportional med personens rigdom
.

Godt at Elon Musk og Tesla tør tage Kampen op mod nogle støvede og korrupte fagforeninger.

Vi vil over det næste årti komme til at opleve en stigende medlemsflugt fra disse foreninger i takt med at deres mafiametoder bliver gennemskuet.

Kommende generationer af arbejdere vil ikke dikteres ned i nogle firkantede kasser, men selv bestemme over deres arbejdsliv.

Og så kan vi også endelig få banket lønningerne godt nedad for almindelige arbejdere.

Hvis der ikke var fagforeninger, hvordan tror du så medarbejderne ville blive behandlet på arbejdspladserne? Kender til et tilfælde (på første hånd) hvor arbejdsgiveren helt bevidst forsøger at få medarbejdere til at bryde indgåede aftaler
.

Uden fagforeninger ville lønnen være 25 - 75 kr. i timen før skat for lavtlønsområdet som det var i Tyskland før den tyske regering greb ind med en mindsteløn på 8,50 euro. Pensionsopsparing, 5 ugers betalt ferie, løn under sygdom ovs.. Ha ha ha. Det kan du godt glemme alt om.

Men hva. Hvis fremtidens generationer mener sådanne arbejdsforhold er super fede, ja så må de jo selv om det.

Og Bent Christensen, hvad er det så lige fagforeningerne efter din opfattelse diktere lønmodtagerne? Dårlige løn og arbejdsforhold er det i hvert fald ikke. Med undtagelse af de gule forretningsforeninger som Krifa og Det Faglige Hus. De vil ikke deres medlemmer noget godt andet end deres penge.

Annonce