Annonce

Vi anbefaler: 5 arbejdersange du (måske) ikke plejer at synge til 1. maj

Kan man forestille sig en 1. maj uden en klassiker som Internationale? Ikke rigtig, men hvis man alligevel vil prøve, så kommer her en liste med 5 nye kampsange
Forestil dig lige en 1.maj uden Hans Laursens ”Internationale”. Måske uden Oskar Hansens ”Når jeg ser et rødt flag smælde” eller for den sags skyld uden Carsten Bos ”Tak Tillidsmand”.

Øøøh, kan man det? Tjaeh, hvorfor ikke?

Øøøh, kan man det? Tjaeh, hvorfor ikke? Nu hvor vi alligevel er traditionen lidt utro med digitale 1.maj-arrangementer pga. corona-smitten, mener vi hos Netavisen Pio, at det kunne være interessant at gøre forsøget.

Vi har derfor bedt vores kulturskribent René Staun Hansen bladre lidt i sin pladesamling og finde sine bedste bud på sange, du (måske) ikke plejer at synge til 1. maj

1. Murersvendenes fællessang

Mickael K. & Klondyke, 2020

”Vi’ mennesker – vi’ ikke maskiner / Vi er murersvende af ånd / Vi står sammen i alle døgnets timer / Bag en arbejders knyttede hånd.”

Sådan synger Mikael K. i ørehængeren ”Murersvendenes fællessang”, der udkom tidligere på året, på Kvindernes Internationale Kampdag. Den melodiøse americana og usnobbede poesi om støvhvide kasketter og blodrøde roser, viser tydeligt en arbejderbevægelse i, ja, bevægelse. Også kulturelt.

Vi’ mennesker – vi’ ikke maskiner

Sangen er skrevet på opfordring fra Murersvendenes Brancheklub i Nordjylland, hvorfor den da også rammer lige i hjertet af en tid, hvor strejker og overenskomstforhandlinger er på dagsordenen. Og ikke nok med det. Titlen lyver ikke, den egner sig i høj grad til fællessang.

placeholder

2. Os Idioter

Ulige Numre, 2015

De røde faner vajede over en udsolgt sal, da Ulige Numre tilbage i 2015 gik på scenen i Arbejdermuseet. Som en del af Frost Festival gav bandet lige netop den aften eksklusive smagsprøver på, hvad der i øvrigt skulle vise sig at blive deres sidste album, ”Grand Prix”, heriblandt også hin nævnte linjer fra den måske stadig knapt så kendte ”Os Idioter”.

En ufaglærts skæbne som kastbold

Sangen handler angiveligt om en ufaglærts skæbne som kastbold i et meningsløst samfundsmaskineri og et dagens Danmark, hvor social ulighed stadigvæk trækker en rød tråd gennem livet for mange.

Med sin gnistrende rocklyd a la Bruce Springsteen og socialrealistiske bekendelser a la John Nehm er ”Os Idioter” som sakset fra et imaginære soundtrack til Lars Olsens populære debatbøger.

placeholder

3. Chancetur

Peter Sommer, 2008

Vel en af de absolut bedste skæringer på svendestykket ”Til rotterne, til kragerne, til hundene” fra 2008, må nok siges at være ”Chancetur.” Ironisk, men stadigvæk alvorsfuldt handler nummeret om den vildfarne taxachauffør, hvis arbejde består i, synger Sommer, at ”tage folk lige præcis derhen, hvor de gerne vil hen”.

Inspireret af Suzanne Brøggers klassikerroman ”Creme Fraiche” balancerer Peter Sommer mellem desperation og modløshed, som havde han været der selv.

En ganske rørende fortælling om at håndterer livets kompleksitet i en prekær og følelseskold tid

Og selvom Sommers lille genistreg just ikke nogen kampsang, er den ikke desto mindre en ganske rørende fortælling om at håndterer livets kompleksitet i en prekær og følelseskold tid - hvad der vel også tæller lidt i regneskabet?

placeholder

4. Jeg leverer varen

Pak X Cassandra, 2015

”Jeg leverer varen” hedder sangen, som i disse år slår et fantastisk slag for en mildt sagt presset transportbranche. Og det gør den i grad også, altså leverer varen.

Den faglige kamp sagtens kan være andet end fanesvingeri og højtråbende taler

Med mere end 2,3 mio. visninger på YouTube giver det opdigtede makkerpar Pak fra Det Pakkende Pak og Cassandra nemlig ikke kun stemme til mangfoldighed og faglig stolthed.

Som fængende kampagnehit for Job i transport, et samarbejde mellem Transportens Udviklingsfond og Godstransportens Udviklings- og Uddannelsesfond, demonstrerer den rablende ørehænger også, at den faglige kamp sagtens kan være andet end fanesvingeri og højtråbende taler. Så eh, what’s not to like? Tja, jeg ved det ikke.

placeholder

5. We Gotta Get Out of This Place

The Animals, 1965

Det sjove ved lige netop den her er, at den giver stemme til klasseidentitet, uanset om det er knægten, der drager i krig eller den vrede unge mand i udkantsland.

Meget lig en grundfortælling man måske allerede kender fra Bruce Springsteen, hvor postnummer og klasse er filtret sammen i en grad, så man kun ser en udvej: Flugt.

Linjer som de her kunne ligeså godt handle om udsigten til nedslidning anno 2020

“Now, my girl, you're so young and pretty / And one thing I know is true / You'll be dead before your time is due, I know”, synger Eric Burdon på et tidspunkt.  

Linjer som de her kunne jo rent faktisk ligeså godt handle om udsigten til nedslidning anno 2020 som krigstraumer anno 1965, hvad amerikanske krigsveteraner jo i øvrigt ofte har tolket sangen som – altså, hvis da ikke lige havde været for den megen patos måske, som The Animals får smurt på.

placeholder

Kulturskribent og anmelder


Flere artikler om emnet