Alle enige: Nu skal der sættes ind mod organiseret butikstyveri
Alle enige: Nu skal der sættes ind mod organiseret butikstyveri
Regeringen vil forhøje bødetakster, men S vil gå videre og ønsker ny bestemmelse i straffeloven om organiseret butikstyveri. HK efterlyser fokus på sikkerhed

Nu skal der gøres noget for at dæmme op for det organiserede butikstyveri, som på det seneste nærmest er eksploderet. Det er regeringen, oppositionen, butiksejere og butiksansatte enige om.
Aktuelt sætter TV2 fokus på emnet i dokumentarserien ”Hvor er politiet”. Første del af serien blev sendt i mandags – anden del sendes torsdag.
Mandag kunne man se, hvordan en mand i hættetrøje går ind i en Meny-butik i Valby med en tom indkøbsvogn. Han standser i vindfanget og snart efter læsser han indkøbsvognen med hele bakker fyldt med dyre Nescafé Gold-glas. Han bliver ved til indkøbsvognen er helt fyldt op. I stedet for at gå hen mod kassen for at betale, trækker han den tunge indkøbsvogntilbage gennem indgangspartiet og ud på p-pladsen. Det hele går lynhurtigt.
I butikkens baglokale følger ejeren, Brian Rosenstand, hele scenariet via videoovervågningen.
Det er langt fra første gang, at han og andre butiksejere oplever butikstyverier, hvor tyven planlagt og målrettet går efter en bestemt type varer.
Som butiksejer mister Brian Rosenstand årligt for knap én million kroner i stjålne varer. Han fortæller, at tyvene kommer ved højlys dag – uden at bekymre sig om videoovervågningen eller politi.
Frustration hos HK Handel
HK Handel er mindst lige så frustrerede over trafikken som butiksejerne og arbejdsgivere:
”Det er enormt frustrerende for de ansatte at være vidne til, at politiet ikke reagerer på anmeldelser om tyveri. Derfor ser vi gerne, at man fra politisk side stiller krav til politiet om at prioritere butikstyverier,” siger Kim Jensen, faglig chef i HK Handel, til Netavisen Pio.
Vi opfordrer til, at der er et klart beredskab i butikkerne
”Vi opfordrer til, at arbejdsgiverne investerer i sikkerhed i form af varesikring, fokus på varernes placering samt øget brug af vagter, især i ydertimerne. Vi opfordrer til, at der er et klart beredskab i butikkerne, og at man har instrueret medarbejderne i, hvordan de skal reagere og håndtere sådanne situationer,” siger Kim Jensen.
HK Handel noterer med glæde, at justitsminister Søren Pape-Poulsen har bebudet, at han vil sætte ind over for det lovløse Danmark, som TV2s dokumentarer beskriver:
”Men vi er kun forsigtige optimister i forhold til, om det vil gøre en forskel. Problemet har stået på længe, og i sidste ende er det i høj grad op til arbejdsgiverne at sikre butikker og personale,” mener Kim Jensen.
S efterlyser ny bestemmelse i straffeloven
Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, mener, at straffeloven slet ikke er indrettet på at straffe organiseret butikstyveri:
”Straffene er fastsat efter simpelt butikstyveri, hvor man lige stikker en guldbarre i lommen, men det vi taler om her er organiseret butikstyveri i stor skala. Hvor det er blevet en karrierevej for tyvene at stjæle stort i butikkerne. Og derfor skal vi have en helt ny bestemmelse i straffeloven, der handler om det organiserede tyveri. Her skal vi en trappemodel bygget ind, sådan at man første gang straffer markant hårdere, end vi gør i dag. Gør man det flere gange, så skal det ret hurtigt eskalere. Så efter tre gange er vi oppe i den hårde ende af straffe-skalaen,” siger Trine Bramsen til Netavisen Pio.
Så efter tre gange er vi oppe i den hårde ende af straffe-skalaen
Trine Bramsen mener det er vigtigt også at se på hæler-delen:
”De butikker, der aftager de her stjålne varer, ved udmærket godt, at der er tale om stjålne varer. Men i dag er det omkostningsfrit at aftage stjålne varer. Straffen for den slags hæleri skal skærpes – og vi skal ansvarliggøre hælerne.”
Hun mener, at Politiet skal ”op på mærkerne” omkring spredning af videomateriale:
”Jeg troede egentlig, vi havde en klar aftale med justitsministeren om, at politiet i meget højere grad skal sørge for at sprede videomateriale af større butikstyverier. Det er bare ikke sket, så det må jeg have en snak med justitsministeren om. Det er ikke købmændene og supermarkederne, der selv skal offentliggøre de her optagelser af de kriminelle. Det bør politiet gøre. Men de skal blive meget bedre til både at sende billeder og videooptagelser til andre supermarkeder – og ud til offentligheden. Her efterlyser jeg en mere offensiv indsats,” siger Trine Bramsen.
Politiet skal tage alle henvendelser seriøst
Det fremgår af TV2-dokumentaren, at butikker og supermarkeder tilsyneladende har svært ved at komme igennem til politiet. Det er ifølge Trine Bramsen ”helt galt”:
”Politiet skal tage alle henvendelser seriøst. Mangler politiet ressourcer så er det en politisk opgave at sørge for, at politiet har både flere betjente, der kan rykke ud, men jo også folk til, at betjene telefonerne – og at anmeldelserne for tyveri bliver fulgt op.”
Trine Bramsen minder om, at Socialdemokratiets nærheds-udspil også indeholder oprettelse af 20 nær-politistationer, og at man moderniserer og opdaterer landbetjent-funktionen.
Tryghed for butiksejere
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) lovede forleden, at regeringen vil sætte ind på flere fronter.
”Vi vil problemerne med organiseret og gentagen butikstyveri til livs. I de områder, der er særligt plaget af butikstyvene, styrker vi politiets indsats. Vi hæver bødestraffen, så gerningsmændene bliver straffet hårdere. Samtidig sætter vi ind mod hæleri – særligt på nettet – og mod omrejsende kriminelle, som er uønskede og intet har at gøre i Danmark,” hedder det i regeringsudspillet ”Tryghed for butiksejere”.
TV 2 har lavet et rundspørge i samarbejde med De Samvirkende Købmænd, der repræsenterer 1400 dagligvarebutikker i hele landet.
Af de 200 butiksejere, som har deltaget i undersøgelsen, svarer over halvdelen, at tyverier er et stigende problem, mens godt halvdelen ofte oplever at ringe forgæves efter politiet.
Her er hovedpunkterne i regeringsudspillet ”Tryghed for butiksejere – en målrettet indsats mod gentagen og organiseret butikstyveri”: Fakta: Vil benytte hemmelige agenter
Tilføj kommentar