Annonce

Alle Mettes Mænd (og kvinder)

Mette Frederiksen bliver en bifigur i ny bog om hendes første år ved magten. Bogen giver et godt overblik, men bringer ikke for alvor nyt til bordet.
Foto: People's
Ny bog fortæller historien om Mette Frederiksens første år ved magten.
Mette Frederiksen blev i 2019 valgt som Danmarks statsminister og i en ny bog, med titlen 'Lev med det' beskrives 181 scener fra Mette Frederiksens "vilde tid ved magten".

Og vildt har det været. Fra corona over krig i Ukraine til dannelsen af SVM-regeringen.

Det er de to politiske kommentatorer, Henrik Qvortrup og Lars Trier Mogensen, der har skrevet bogen, der efter deres udsagn bygger på en blanding af samtaler med 50 anonyme kilder og en lang række skriftlige kilder: Artikler, bøger og opslag på sociale medier.

Kilderne har forfatterne kogt ned til een fortælling, og hvis der er divergerende opfattelser af hændelserne, så bliver man som læser ikke informeret om det.

Små, korte indblik

De 181 scener kan bedst beskrives som små afsluttede artikler. Et forhandlingsforløb, et pressemøde eller en begivenhed.

De korteste fylder ikke mere end en halv side. De længste ikke mere end to.

Bogen er mere eller mindre kronologisk bygget op, og det betyder, at der ind imellem springes fra emne til emne, og da der samtidig præsenteres et enormt persongalleri, så skal man holde tungen lige i munden.

På den måde giver bogen måske et meget godt indblik i, hvordan det er at være statsminister, hvor man hele tiden skal forholde sig til nye ting. Og sjældent selv kan være den, der bestemmer dagsordenen.

Fra Arne til SVM

Bogen er opdelt i tre hovedkapitler: 'Erobring', der handler om den første tid som statsminister og ganske meget om Mette Frederiksens særlige rådgiver og senere stabschef i Statsministeriet, Martin Rossen.

Den del af bogen handler især om det opgør med embedsværket, som Mette Frederiksen tog i sin første tid. Men også om vedtagelsen af Arne-pension, det mærkværdige forløb hvor Donald Trump ville købe Grønland og den første del af corona-krisen, hvor Mette Frederiksen og Socialdemokratiet kunne gå på vandet.

Anden del: 'Modstand', handler om S-regeringens svære periode med mink-sagen, metoo og FE-sagen. Den har især statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen som sit omdrejningspunkt.

Den sidste del: 'Comeback', handler om tiden op til folketingsvalget i 2022, krigen i Ukraine, det nationale kompromis, valgkampen og arbejdet med at danne SVM-regeringen.

Og her er det især Rossens afløser i Statsministeriet, Martin Justesen, der træder frem.

På en måde bliver det mere til en historie om folkene, som omgiver Mette Frederiksen end en historie om hende. Hvordan de oplever hende, mens hun gennemlever opture og nedture.

Mette Frederiksens egne refleksioner om begivenhederne fylder ganske lidt. Og i nogle af nedslagene er hun helt fraværende.

En fin overflyvning

Det kan indimellem i portrætbøger være en udfordring, at forfatterne forelsker sig lidt i deres emne og overtager vedkommendes synsvinkel.

Det er ikke denne bogs problem. Den gør sig ingen ambitioner om at fremstille Mette Frederiksen i et specielt godt lys.

Heller ikke Martin Rossen bliver pænt portrætteret, han fremstilles som arrogant, kolerisk og nærmest paranoid.

Barbara Bertelsen bliver portrætteret som kontrolfreak med tunnelsyn og udenrigsminister Jeppe Kofod får prædikatet "dum".

Andre slipper bedre: Lars Løkke Rasmussen er den store taktiker, som tidligt indså, at regeringens coronapolitik var for striks. Martin Justesen præsenteres som bundsolid og operativ uden behov for at bringe sig selv i centrum.

Og det samme billede tegnes af den loyale og driftsikre Morten Bødskov, som især i SVM-regeringsdannelsen bliver helt afgørende.

'Lev med det' er en fin overflyvning af dansk politik de sidste fire år plus det løse, hvis man ikke lige har fulgt med.

Har man til gengæld det, så bringer den til gengæld ikke så meget nyt til bordet.

Henrik Qvortrup og Lars Trier Mogensen. 'Lev Med Det – 181 scener fra Mette Frederiksens vilde tid ved magten'. 270 sider. 299,95 kroner. Er udkommet på forlaget People's.



 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er muligt at Mette Frederiksen kunne gå på vandet i begyndelsen af corona-krisen, men tilsyneladende rummer bogen ingen yderligere oplysninger om corona-krisens mange mærkværdige beslutninger. Det kunne ellers være interessant at vide hvor regeringen fik sine forskellige ideer fra.
Efter hvad vi ved i dag - hvis man ikke har sin viden fra de gængse medier - så var der stort ingen af de mange beslutninger der skulle have været truffet. Ingen var bevist virksomme, og ingen viste sig at være virksomme.
Nedlukninger, mundbind og vaccinepas viste sig ikke virksomme. "Vaccinerne" heller ikke. Tværtimod synes flere at være blevet syge eller ligefrem døde af "vaccinerne". I Tyskland har sundhedsminister Lauterbach netop rejst sagen om bivirkningerne efter "vaccinationerne". Intet i danske aviser, naturligvis ikke. De store danske dagblade får hver 17,5 millioner for at holde deres mund med den slags.
Ved næste "pandemi" skal vi bare holde os i sengen hvis vi er syge, tage godt med vitamin C og huske at lufte ud dagligt og tage nogle hovedpinepiller for at dæmpe feberen.
Derudover gør vi klogt i at forebygge influenzaen og lignende ved at opbygge et lager af vitamin D i blodet. Det gør vi ved at tage 10 gange den dosis Sundhedsstyrelsen anbefaler.
Det er nu min mening.

Spændende med ny bog, den glæder jeg mig til og læse...tænker den giver godt indblik,de mange beslutninger Mette F har truffet,samt den holdning der kendetegner Mette der tør tage ansvar..🚩

Sagen er jo netop at mette ikke vil tage ansvar,det så vi jo tydelig med minksagen.

Annonce