Annonce

Alternativets rejsekonge: Så meget rejser Uffe Elbæk

Seoul, Wien og New York. Alene i 2017 har Uffe Elbæk været på 12 udlandsrejser, selvom han opfordrer almindelige danskere til at droppe rejserne.
Klimaet har længe været den største bekymring hos Alternativet. Derfor har de både opfordret til adfærdsregulering, færre ferierejser for alle, og selv indført et klimaregnskab, for at sætte fokus på det aftryk, vi efterlader på klimaet.

Men når man følger Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, på de sociale medier, kan man således se, at formanden for klimavogternes parti i løbet af 2017 har sat sig i flysædet på minimum 12 rejser. Det giver, ifølge Netavisen Pio's opgørelse, en betydelige post på klimaregnskabet. Turene, der er både private og arbejdsrelaterede, er gået til blandt andet Seoul, Washington D.C., Rom og Wien.

Klimaregnskabet, der blev skåret
På Alternativets årsmøde i april besluttede Alternativets medlemmer, at partiet skulle begynde at kompensere for det klimaaftryk, partiets aktiviteter satte, ved at betale til en klimafond. Klimafonden skulle i stedet investere i blandt andet ny skov for at opveje belastningen på miljøet.

Samtidig blev klimaregnskabet fremlagt, som viste et aftryk på godt 90.000 kroner for Alternativets landssekretariat. På Christiansborg viste partiets beregninger, at folketingsmedlemmer og ansatte havde sat aftryk for knapt 60.000 kroner.

Derfor lyder forklaringen på partiets pludselige nedprioritering af klimakampen på de interne linjer, at der skal ’prioriteres’.

De penge skulle betales tilbage til miljøet. Men den 30. oktober kunne Ekstra Bladet afsløre, at de beslutninger var trukket tilbage. Nu ville Alternativet kun kompensere for landssekretariatets klimaaftryk - altså det klimaaftryk, som blandt andet er skabt i forbindelse med rejser forbundet med partiets organisatoriske arbejde. På trods af, at folketingsmedlemmerne havde rejst mere end 40 gange, som en del af deres arbejde.

Beslutningen kom på baggrund af, at Alternativets økonomi har skrantet de seneste år. I 2016 gik partiet ud med et underskud på knapt 1,2 millioner kroner. Derfor lyder forklaringen på partiets pludselige nedprioritering af klimakampen på de interne linjer, at der skal ’prioriteres’.

Klima-moralen
Siden Alternativet startede op tilbage i 2013, har den altoverskyggende problemstilling været at finde løsninger på klimaets udfordringer. Det afspejler sig i Alternativets politik, måde at arbejde og organisere sig på, deres kampagner og den gennemtrængende pang-grønne farve, der er karakteristisk for partiet. Senest kan vi finde det grønne håb, der lyser op i mørket på partiets selvlysende valgplakater.

Det er uomgængeligt, at Alternativet sætter klimaet højest, når der skal findes nye løsninger og tænkes i nye kulturer. Vi skal som mennesker – enkeltpersoner – vende vores måde at leve på til en virkelighed, hvor klimaet og den grønne omstilling er udfordret.

Uffe Elbæk udtalte i juli 2016 til Politiken om den indgriben i det private, som er nødvendigt for at redde kloden.

”Du må leve det, som du vil, bare ikke på en måde, så frihedsrummet for næste generation bliver mindre. Dit forbrug må ikke betyde, at dine børnebørn får mindre mulighed for at leve det liv, de også gerne vil leve. Du har ikke ret til at bruge flere ressourcer, end Jorden kan holde til.”

Adfærdsregulering og færre ferierejser til danskerne
Vi skal forbruge mindre for at efterlade en bæredygtig klode til de næste generationer. Og det kan være ved at skrue vores forbrug ned og tage på færre ferier, peger Uffe Elbæk på i samme interview fra sidste år.

At du ikke kan få den fjerde charterrejse, men kun kan få to, er ikke at få ringere livskvalitet

”Vi bliver nødt til at erkende, at det niveau, vi lever og forbruger på, kan vi ikke fortsætte med i fremtiden. Vi skal ikke forvente samme niveau. Hvis vi vil overlevere en bæredygtig klode, skal der ske en bevægelse, så de, der ikke har så meget, skal have mere, mens os, der har rigtig meget, skal have mindre. Hvad betyder det i forhold til livskvalitet? Ikke nødvendigvis, at den går ned. At du ikke kan få den fjerde charterrejse, men kun kan få to, er ikke at få ringere livskvalitet", siger Uffe Elbæk til Politiken.

For flyrejserne et en stor klimasynder. Ifølge NY Times, kan en enkelt tur fra USA til Europa udgøre 15 procent af den gennemsnitlige amerikaners samlede CO2-udledningsaftryk.

Derfor havde Alternativet også som en del af deres finanslovsforslag i 2016, at der skulle indføres en klimaafgift for flyrejser, svarende til 80 kroner for hver rejse, du begiver dig ud på. I den forbindelse udtalte Alternativets finansordfører Josephine Fock til Jyllands-Posten ”Det er selvfølgelig for at forsøge at adfærdsregulere folk.”

Globetrotter
Men hvad med de, der så forventes at gå forrest i kampen for at ændre adfærden? Hvis man kigger på Alternativets principprogram, så handler det netop om at gå forrest og bruge sig selv som forbillede: ”I Alternativet starter vi med os selv, fordi vi anerkender, at al forandring nødvendigvis må komme indefra.”

I Alternativet starter vi med os selv, fordi vi anerkender, at al forandring nødvendigvis må komme indefra.”

Ifølge Uffe Elbæks Facebook-profil og hans åbne Instagram-profil, har han været afsted på flyrejser mindst 12 gange i løbet af 2017, både i officielle og private sammenhænge.

Det tæller en tur til Seoul i Sydkorea, hvor Uffe Elbæk var fløjet ind for at holde en keynote-tale på byens rådhus, ifølge hans Instagram-profil.

Er i Seoul lige nu. Har holdt Keynote tale på Byens rådhus. Og bagefter en opfølgende workshop. Plakaten for den workshop så sådan her ud. Total humor. For det var altså ikke min ide! .
Et opslag delt af Uffe Elbæk (@elbaekuffe) den 5. Jul 2017 kl. 12:24 PDT

Af de længere ture, tæller også en rejse til New York, hvor Uffe Elbæk repræsenterede Danmark ved FN's generalforsamling i september, hvor det også blev til en tur til Washington D.C. Inden da havde han allerede besøgt USA i april måned.

Derudover har han rejst til Rom, Mallorca og Wien i løbet af sommer- og efterårsmånederne på private familieture.

[content_block id=42240 slug=uffe-elbaeks-rejseaktivitet-2017]

Som repræsentant for Alternativet, har Uffe Elbæk rejst til England flere gange for at besøge søsterpartiet, the Alternative. Og så er der rejser til Vilnius i Estland og Riga, som ikke umiddelbart lader sig placere i en præcis kategori.

Uffes individualiserede klimaregnskab
Når nu Alternativet har besluttet ikke længere at fremlægge klimaregnskab for den del af partiet, der er hjemhørende på Christiansborg, så har Netavisen Pio gjort os ulejligheden ved at hjælpe dem. En rejse til Seoul t/r koster, ifølge SAS’ CO2-beregner, godt 1 ton CO2. En rejse til Washington D.C. koster ligeledes godt 1 ton CO2.

En samlet beregning af Uffe Elbæks rejser, ud fra SAS’ CO2-beregner, giver en udledning på 4724 kg CO2, baseret på, at rejserne er foretaget fra København og til nærmeste lufthavn i de fundne destinationer. Derfor er det selvfølgelig et tal, der skal tage nogle forbehold for.

Forelagt de mindst 12 udlandsrejser har Alternativets presseafdeling hverken kommentarer til deres egne principper eller opfordringen til at begrænse antallet, men de udtaler:

"Uffes rejseaktivitet er blandt andet en af grundene til, at vi klimakompenserer. Det er netop et eksempel på, at vi prøver at forandre verden til det bedre. Og heldigvis kan alle borgere faktisk vælge at klimakompensere deres rejser, hvis de vil. Flere flyselskaber begynder at tilbyde det som en service."

Og heldigvis kan alle borgere faktisk vælge at klimakompensere deres rejser, hvis de vil. Flere flyselskaber begynder at tilbyde det som en service

Samtidig påpeger Alternativet, at medierne har misforstået partiets klimakompensation og fremhæver, at partiet stadig er et forbillede for resten af Christiansborg. Selvom Alternativet med deres seneste omprioritering af budgettet bruger godt 100.000 kroner mindre på deres klimaaftryk, så ligger de stadig foran Folketingets øvrige partier. Alternativet appellerer nu til, at Folketinget skal erstatte den kompensation, som de selv har reduceret:

"Vi klimakompenserer faktisk langt de fleste af Uffes rejser – undtagen dem, der for eksempel er udvalgsrejser for Folketinget. Med andre ord kompenserer vi de rejser, som skyldes Alternativets eksistens, ikke Folketingets (hvis vi ikke sad i Folketinget, ville nogle andre jo tage de rejser). Vi håber på, at vores praksis kan inspirere Folketinget til også at klimakompensere for sit aftryk."

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet