Annonce

Nye tal: Danmarks CO2-udledning stiger

Danmark er blevet mere sort og mere udledende i 2018, viser tal fra Energistyrelsen. CO2-udledningen er 5,5 mio. ton højere end regeringen forventede
Danmarks energiforbrug og den samlede CO2-udledning steg i 2018 sammenlignet med året før.

Samtidig blev mere af forbruget dækket af olie og kul, mens brugen af vedvarende energi stod i stampe.

Den samlede danske CO2-udledning var 5,5 millioner tons højere sidste år, end regeringen selv havde forudset i sin fremskrivning.

Ifølge regeringens beregninger skulle den samlede CO2-udledning i 2018 have været 46,4 millioner ton. Men de nye tal fra den foreløbige Energistatistik fra Energistyrelsen, viser dog, at udledningen reelt var højere sidste år end i 2017 og landede på 51,9 millioner ton.

Tallene er “Ikke tilfredsstillende” lyder det fra klimaminister Lars Christian Lilleholt

Som et resultat af et højere forbrug af fossile brændsler, steg energiforbruget med 0,2 procent, drivhusgasudledning med 0,2 procent og udledningen af CO2 med 0,3 procent i 2018, når man sammenligner med 2017. Imens stod den vedvarende energis andel af energiforbruget i Danmark stille mellem 2017 og 2018, og lå begge år på 32,7 procent af det samlede forbrug.

Tallene er “Ikke tilfredsstillende”, udtaler klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til Information. Over for DR Nyheder trækker Venstre-ministeren dog lidt i land.

“Den grønne omstilling kan ikke vurderes ved at se på et enkelt år. Den skal vurderes ud fra den overordnede politiske kurs, der er sat. Man skal se på det lange, seje træk, hvor vi arbejder mod klimaneutralitet i 2050,” siger Lars Christian Lilleholt.

Stigning over næsten hele linjen

I 2018 er forbruget af næsten samtidige brændsler steget. Især af kul har der været et øget forbrug. Kul-forbruget var ellers fra 2016 til 2017 faldet med 25,5 procent, men steg i 2018 med 1,9 procent.  Forbruget af olie steg med 0,9 procent, mens forbruget af vedvarende energi kun steg med 0,3 procent.

Omvendt faldt brugen af naturgas med 4,9 procent. Hvilket ifølge Energistyrelsens redegørelse, skyldes et lavere forbrug på boreplatformene i Nordsøen og udbredelsen af bionaturgas på land.

Det brænder virkelig på. Vi er alvorligt på vej i den forkerte retning


Organisation: “Wake up call af dimensioner”

I den humanitære organisation Care ser man med alvor på tallene for 2018.
Klimarådgiver i Care, John Nordbo, kalder i Information de nye tal for et “Wake up call af dimension”.

“Vi kan ikke som land lade os lulle i søvn af, at vi i nogle år har gjort en indsats, hvor det er lykkedes at reducere udslippet,” siger han og uddyber:

“Det brænder virkelig på. Vi er alvorligt på vej i den forkerte retning. Og det handler ikke bare om, hvad der skal gøres i 2030, 2045 eller 2050.”

Hård kritik fra oppositionen

Udviklingen er ingen overraskelse for Socialdemokratiets klimaordfører Jens Joel, der på Twitter konstaterer, at “Den danske klimaindsats går baglæns på Løkkes vagt” og tilføjer, at “Klimaet fikses ikke med et par hurtige overskrifter op til valget.”

placeholder
I Alternativet kalder man regeringens plan “langt fra nok”.
placeholder

Tallene får også SF’s formand Pia Olsen Dyhr, som også er partiets klima- og energiordfører, til tasterne for at kræve “Klimalov NU”.

placeholder

Et par formildende omstændigheder

En formildende omstændighed ved de sorte tal er, at stigningen i CO2-udledningen, ifølge Energistyrelsens pressemeddelelse, "formodentlig" skyldes mindre vind i 2018. “Stigningen skal ses i lyset af, at 2017 var et år med stor vindenergiproduktion,” lyder det videre i pressemeddelelsen.

En anden formildende omstændighed er, at bruttonationalproduktet er steget mere end energiforbruget, og derfor er vores såkaldte energiintensitet faldet med 0,4 procent. Det har således været et godt år for den samlede økonomiske vækst, uden at energiforbruget er steget tilsvarende hurtigt. Danmarks energiintensitet er i perioden 2000-2018 faldet med 24 procent.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet