Annonce

Kom nu Uffe Elbæk – Klimapolitik skal samle - ikke splitte

Leder: Hvis Alternativet skal være ægte brobyggere, så bør de samle folketing og befolkning i klimakampen – fremfor at skælde ud og pege fingre
Når Alternativet i denne uge mødes til sommergruppemøde, så kan de fejre en bragende succes i dansk politik. Særligt forestillingen om og eksperimenterne med at skabe en ny politisk kultur har været som sendt fra himmelen. Det var velfortjent, da ikke mindre end 20 procent af danskerne i slutningen af 2016 erklærede, at Alternativet havde skabt en ’mere gennemsigtig, ærlig og lyttende’ politisk kultur.

Drømmen om en ny politisk kultur har været et livsvigtigt vink med vognstangen til øvrige partier. Det deltagende demokrati har brug for kunstigt åndedræt. Det var klarsyn, da Alternativet i 2013 beskrev sin rolle: ”Vi skal både være demokratiske arkitekter og brobyggere”.
Fortidens pinagtige advarsler: Pas på klimahysteriet!

Ligesom behovet for en politisk kultur er afgørende, så har Alternativets insisteren på klimaet også været det. Det er trods alt kun 10 år siden den tidligere Finansminister, daværende formand for Folketinget og Venstre-politiker, Thor Pedersen, råbte op om ”klimahysteri” og advarede danskerne mod at tro på de menneskeskabte klimaforandringer.

Vi har oplevet regeringerne, folketingsflertal og en generation af politikere, som generelt har svigtet klimaet.

Der er sket meget siden, men der er langt fra sket nok. Vi har oplevet regeringerne, folketingsflertal og en generation af politikere, som generelt har svigtet klimaet. Vi er mange, der kunne have gjort mere. Det gælder på højre- og venstrefløjen, hvor selv Danmarks førende grønne parti SF en kort periode for vild i ’arbejderismen’ og droslede de grønne ambitioner ned.

Alternativet har været gode til at udnytte ’hullet i markedet’ som man siger på business dansk. De er trådt frem som klimaet ’sande forsvarer’ og det er godt gået.
Brobygning må også gælde i klimakampen

Men kampen for klimaet kræver at ingen spilder kræfterne på at udpege skurke og fremhæve sig selv på andres bekostning. Netop den fælde havnede Alternativet desværre i, da partileder Uffe Elbæk i en kronik først på sommeren nedgjorde Mette Frederiksen og Lars Løkkes politiske indsats, udråbte Alternativet som de eneste, der tager ”klimakrisen tilstrækkeligt seriøst”, og beskrev, at det alene er med Uffe Elbæk i Statsministeriet at planeten og klimaet kan blive reddet fra undergang.

Iveren for klimakampen druknede med andre ord idealet om at agere ’brobyggere’ og drømmen om en ’ny politiske kultur

Iveren for klimakampen druknede i idealet om at agere ’brobyggere’ og drømmen om en ’ny politiske kultur’, der kan udfordre Christiansborg-drillerierne, hvor det handler om at anklage, mistænkeliggøre og angribe folketings-kollegaerne. Vi har brug for at hæve os op over fingerpegning og simpel stemme-maksimering.

Hvis man tager Alternativet på ordet, så har vi brug for partiet som brobyggere, når det handler om klimapolitikken. Ikke som bedrevidere.
Klimaet er det, der binder os sammen

Det burde jo netop være klimaet, der kunne samle oppositionen, folketinget, Danmark og sågar det internationale verdenssamfund. Præcis som Pia Olsen Dyhr fastslog i Politiken for nylig: ”Det er tydeligt, at der er mange uenigheder i centrum-venstre, men der er også noget, der binder os sammen. Hele miljø- og klimapolitikken binder os jo sammen”.

Vores fælles klima og miljø bør være en altafgørende komponent i det kit, der binder os alle sammen

Vores fælles klima og miljø bør være en altafgørende komponent i det kit, der binder os alle sammen. Og det bliver kun bekræftet af sommerens historiske tørke, som vi alle har mærket.

Det har jo netop været sammenhold, der prægede oppositionens fælles anti-plast udspil, den oprindelige fælles udtalelse ved Folketingets afslutning og ikke mindst Energiforliget, som samtlige folketingspartier i ren rundkredspædagogik stillede sig bag.

Lige nu er risikoen, at Alternativets ambition om ’en ny politik’ drukner i ambitionen om at markere sig på klimaet og fremstå som de egentlige redningsmænd. Det bør være ’både-og’ for Elbæks tropper.
Hvor bliver de konkrete forslag af?

Uffe Elbæks påpegede i Politiken, at det er ’sidste chance’, ’point of no return’ og handler om at komme på den rigtige side af historien. Jeg deler opfattelsen af situationens alvor. Men alvoren og ansvaret bør være mere end bare et opråb. Vi har brug for at få konkrete løsninger på bordet. Det forbliver et politisk mediestunt, hvis vi ikke præsenteres for konkrete politiske løsninger. De konkrete løsninger i Uffe Elbæks kronik var, lige så gold som en dansk græsplæne har været det denne sommer. De eneste forslag til at redde planeten var ’stop for drikkevandsboringer’, ’udfasning af oliejagt i Nordsøen’ og ’mindsket CO2-udledning’.

Og meget mere klart blev det desværre heller ikke i sommerens anden kronik fra Uffe Elbæk, hvor han foreslår at oprette en masse nye ministerier, at skabe en omkalfatring af centraladministration, at indføre en stribe markante  klimaafgifter og skabelsen af en 30 timers arbejdsuge. Organisationsændringer kan sikkert være spændende og nye afgifter vil jeg da heller ikke afvise som virkningsfulde, men det skulle redde planeten og i øvrigt kunne skabe en fælles front virker tvivlsomt.

De konkrete løsninger i Uffe Elbæks kronik var lige så gold som en dansk græsplæne har været det denne sommer.

Hvis Alternativet skal lykkes med sit soloudbrud i jagten på statsministerposten og med bestræbelserne på at patentere klimadagsordenen, så håber jeg inderligt, at partiet vil bruge deres sommergruppemøde på teaterøen i København til at konkretisere og kvalificere, hvordan man så vil redde klimaet.

Hvis det skal være seriøst, ansvarligt, realistisk og på den rigtige side af historien, som Uffe Elbæk selv beskriver det, så er der lige nu en akut mangel på konkrete løsninger, brede aftaler og samfundsforandrende flertal. Det skal Alternativet også kunne levere -  hvis klimakampen skal være for de mange og ikke bare for de få.
Den alternativistiske drøm

Klimaet burde være en oplagt showcase for at realisere potentialet i den alternativistiske drøm om ’brobygning’ og ’ny politisk kultur’. Klimakampen burde udstille, hvad Danmark kan, hvis vi står sammen og forholder os løsningsorienteret til de fælles problemer.

Klimaet burde være en oplagt showcase for at realisere potentialet i den Alternativistiske drøm

Hvis vi blot dyrker splittelsen, så vil det være på bekostning af samfundets fælles interesser.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet