Annonce

Uffe Elbæk baner vejen for en ny Løkke-regering

Leder: Alternativets leder leger med ilden, klimaet, og frem for alt muligheden for at skabe et nyt politisk flertal og ny politisk kurs for Danmark
Der er gået snurretop i Uffe Elbæk, der spinner om sin egen akse i et tempo, hvor det er svært at følge med.

Først proklamerede Uffe Elbæk at han efter næste valg ville droppe formandsposten, så krævede han at Mette Frederiksen skulle rette ind i udlændingepolitikken, så opfordrede han inderligt Morten Østergaard og Pernille Skipper til at gå efter statsministerposten, og nu vælger han altså selv at gå efter den, som selvudnævnt statsministerkandidat.


Billedtekst: Alternativet kampagnebillede

Det virker måske ikke så overraskende, at Uffe Elbæk indskriver sig i rækken af tidligere og nuværende radikale toppolitikere, der går direkte efter magten. Både Marianne Jelved og Niels Helveg Petersen har - uden større held - gjort sig erfaringer med tilsvarende bestræbelser.

Både Marianne Jelved og Niels Helveg Petersen har - uden større held - gjort sig erfaringer med tilsvarende bestræbelser

Overraskende er det alligevel, når nu Uffe Elbæk har brugt en masse energi på at proklamere, at ’han er for gammel’ og ’Alternativet er for unge’ til at gå efter regeringsmagten. Men nu er han pludselig blevet ung nok og Alternativet tilsvarende gamle.

Uffe Elbæk vil redde planeten
Man kan sige meget om Alternativet, men det er ikke lavt selvværd partiet lider af.

I opstillingsgrundlaget for "statsministerkandidaten" Uffe Elbæk skriver han flere gange i en kronik i onsdagens Politiken – og det i ramme alvor – at det handler om at redde planeten. Hvis man skal tage det alvorligt, og det bør man bestemt gøre, så begrunder Uffe Elbæk altså sit kandidatur med, at han er den eneste rigtige til redde planeten.

Det er nu Uffe Elbæks tur og altså ikke bare til at redde Danmark, klimaet eller miljøet - som Elbæk mener at kunne redde, men derimod hele planeten. Og Alternativets presserådgiver bekræfter entydigt at redningen  netop er partiets officielle mål:

Jeg lytter gerne på Uffes tromme, når han slår til lyd for meget større satsninger og investeringer i klimaet. Det har haltet fra mange sider i dansk politik, og det gør ondt helt ind i hjertet, hvis Danmark sætter sin førerposition på det grønne område over styr. At ville redde planeten er et nobelt og ædelt formål, men hvordan Alternativet og Uffe Elbæk vil gøre det, bliver man ikke klogere på, når man læser hans kronik.

Jeg fuldstændig overbevist om at både Mette Frederiksen og Lars Løkke vil være mere end villige til at bistå redning af vores planet, men hvad er de konkrete bud fra Alternativet

Jeg fuldstændig overbevist om, at både Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen vil være mere end villige til at bistå med redning af vores planet, men der mangler konkrete bud fra Alternativet på, hvordan man "unfucker" det hele og udfolder redningsplanen i praksis.

Fryd i Venstre
Uffe Elbæk skriver selv, at han er en gøgler og klar til at blive latterliggjort for sin udmelding, men jeg kan kun opfordre til at tage statsminister-meldingen gravalvorlig. Det er nemlig alvorligt, når han skaber tvivl om sammenholdet i den rød-grønne blok og skaber tvivl om, hvorvidt Uffe Elbæk kan finde på inddirekte at støtte Lars Løkke.

For en regering i dyb krise, så rækker Uffe Elbæk dem netop det halmstrå, som de forgæves har grebet efter i månedsvis.

For intern ballade i oppositionen skaber fryd i Venstre, der over de næste mange måneder kan bruge det til at skyde på Mette Frederiksen, som nu kan beskyldes for ikke at kunne mønstre flertal og sikre samling på tropperne. For en regering i dyb krise, så rækker Uffe Elbæk dem netop det halmstrå, som de forgæves har grebet efter i månedsvis.

Det er en nødhjælpspakke, som Alternativet har sendt afsted til VLAK-regeringen, og som vi nu kan se frem til at diskutere de næste mange måneder. Og det endda selv om vi allerede nu kan tillade os at stille spørgsmålstegn ved, om Alternativet og Uffe Elbæk står ved meldingen i sidste ende.
Stor halløj for ingenting?

Alternativets politiske ordfører, Carolina Magdalena Maier, er nemlig været ude med et udsagn, der alligevel åbner op for, at Alternativet - på trods af stor halløj og masser af ballade - alligevel er villige til støtte Mette Frederiksen som statsminister:

Hvad der er dybtfølt indignation, oprigtig centrum-venstre kamikaze eller rendyrket spil for galleriet, bliver vi nok først klogere på senere. Men der er ingen tvivl om, at Uffe Elbæk med sit statsminister-kandidatur gør stor skade på både Alternativet og rød bloks samlede muligheder for at sikre en ny regering og ny politisk kurs for Danmark.

Der er ingen tvivl om at Uffe Elbæk gør stor skade på både Alternativet og rød bloks samlede muligheder for at sikre en ny regering og ny politisk kurs for Danmark

Og for en mand, der igen og igen har udbasuneret, hvor uendelig træt han er af Christiansborgs bogstav-lege, så er det ganske påfaldende, at det er netop lige ham, der igen og igen gør personer og bogstav-lege til det centrale i dansk politik.

 
Jens Jonatan Steen er chefredaktør for Netavisen Pio

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet