Alternativets gruppeformand: ”Uffe deler vandene”

Kun 1,4 procent foretrækker Uffe Elbæk som statsminister: ”Men jeg anerkender, at der åbenbart ikke er mange, der peger på Uffe”
Alternativets gruppeformand, Carolina Magdalene Maier, anerkender, at der ikke er ret mange vælgere, der bakker op om Alternativets formand og stifter, Uffe Elbæk, som statsminister.

Baggrunden for dén erkendelse er en måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten, som blev offentliggjort sidste uge.

Her svarer 31 procent, at de foretrækker Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, som Danmarks statsminister, hvis der var valg i morgen.

24 procent foretrækker Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, som statsminister. 28 procent svarer 'en anden kandidat'. Af de 28 procent foretrækker blot fem procent Uffe Elbæk som statsminister – svarende til kun 1,4 procent af det samlede antal adspurgte.

Alternativet meldte juni sidste år ud, at Alternativet ikke ville stille sig bag en af de to daværende statsminister-kandidater, Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, men at man i stedet stillede med en tredje statsminister-kandidat, nemlig Alternativets stifter og leder, Uffe Elbæk.

”Det må vi jo bare tage til efterretning”

Netavisen Pio har spurgt Alternativets gruppeformand, Carolina Magdalene Maier, om der på baggrund af de beskedne 1,4 procent reelt er klangbund for Uffe Elbæk som statsministerkandidat blandt vælgerne:

For os er det jo ikke så meget en person-sag, som det er en politisk sag

”Det synes jeg stadigvæk, der er. For os er det jo ikke så meget en person-sag, som det er en politisk sag. Da vi i sin tid stillede os til rådighed, der handlede det om, at vi kikkede på, hvad der er af muligheder ud over Lars Løkke og Mette Frederiksen. Og her var den naturlige konsekvens af at sige nej til de eksisterende kandidater, at vi så måtte stille os selv til rådighed. Og her stiller vi så helt naturligt med vores politiske leder.”

Og det skal jo så helst have noget klangbund hos vælgerne. 1,4 procent er det klangbund?

”Nej, det må vi tage til efterretning. Jeg skal ikke kloge mig på, hvorfor det kun er 1,4 procent – og ikke 20 procent. Men det vi ville, med det her, at vi stillede os til rådighed med Uffe Elbæk som statsministerkandidat, var, at vi grundlæggende ville en anden retning for Danmark, vi ville en radikal anden politik end dét både Mette Frederiksen og Lars Løkke står for. Det er sådan, man skal forstå vores politiske projekt. Men jeg anerkender, at det åbenbart ikke er mange, der peger på Uffe. Og det må vi jo bare tage til efterretning. Meget mere er der jo ikke at sige til det, vel,” siger Carolina Magdalene Maier og uddyber:

”Vi ser jo også gerne nye konstellationer i dansk politik. Så det, at vi i sin stillede os til rådighed, er jo også et spørgsmål om at prøve at gå foran i forhold til, at der er nogen flere af de små partier, som siger: Okay, vi vil faktisk gerne noget andet for Danmark. Kunne vi finde hinanden i et nyt progressivt samarbejde, så kan vi jo snakke om, hvem der så skulle være statsminister. Dér har vi ikke noget krav om, at det skal være på en bestemt måde.”

Ikke nævnt med et ord i ”Uffe Nyhedsbrev”

Uffe Elbæk har ikke omtalt statsminister-projektet med et eneste ord i de sidste mange udgaver af ”Uffe Nyhedsbrev”. Sidst Uffe Elbæk nævner statsminister-projektet er i sit nyhedsbrev 14. november sidste år.

I nyhedsbrevene 11. marts, 25. og 11. februar, 28. og 16. januar, 31. , 21. og 12. december og 27. november nævner Uffe Elbæk ikke med én stavelse, at han har stillet sig til rådighed som statsminister-kandidat.

På den baggrund har Netavisen Pio spurgt Alternativets gruppeformand om, om Alternativet helt er holdt op med at snakke om Uffe Elbæk som statsminister?

”Nej, vi er ikke holdt op med at snakke om det. Vi står samme sted, som vi gjorde, da stillede med Uffe, som statsminister-kandidat før sommerferien sidste år. For os er det ikke så meget et person-spørgsmål, som det er et spørgsmål om hvilken politiske retning, vi vil for Danmark. Det er naturligt for os ikke at bruge den her meget personfikserede tilgang til statsministerspørgsmålet. Det er det politiske projekt, det handler om.”

Er det bevidst, at Alternativet ikke længere snakker om ”Uffe som statsminister” – fordi der ikke er så mange, der bakker op om det?

”Nej, det er ikke en bevidst strategisk beslutning fra vores side. Om det betyder noget for Uffe, og han derfor ikke har nævnt det, det skal du næsten spørge Uffe om. Men jeg kan sige, at vi på ledelsesniveau har samme holdning til statsminister-projektet, som vi har haft lige siden vi opstillede Uffe som kandidat.”

Havde gerne set større opbakning

Du havde vel gerne set en højere opbakning til Uffe som statsminister-kandidat?

Men Uffe er jo en anderledes politiker. Jeg tror, han deler vandene

”Ja, selvfølgelig havde jeg da gerne set det. Spørger du mig om, hvorfor opbakningen ikke er større, så kan jeg ikke svare på det. Men Uffe er jo en anderledes politiker. Jeg tror, han deler vandene. Der er mange, der er meget vilde med ham, og så er der nogen, som måske har det ret svært med hans figur. For han er en anderledes politiker. Der er ingen tvivl om, at han deler vandene. Men jo, jeg havde da gerne set nogen bedre tal,” siger gruppeformanden, der fortæller om Alternativets ”drøm”:

”Vores drøm er en progressiv grøn blok. Et regeringssamarbejde mellem nogen af de mindre partier, som alle har en grøn dagsorden, og som meget langt hen ad vejen også arbejder for et mere socialt retfærdigt og et mere frit Danmark. Modsat det systembevarende fokus, som jeg synes både Socialdemokratiet og Venstre har. Det er vores drøm. Og måske når vi det ikke til det forestående valg – for sådan nogen ting tager tid,” siger Alternativets gruppeformand, Carolina Magdalene Maier.     

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der er jo også det, at Alternativet er, i lighed med Liberal Alliance, en aflægger af Det Radikale Venstre, hvorfra de dels har arvet nogle megalomane forestillinger om egen betydning, men dertil også den tilbøjelighed til at deltage i spillet om magten på højt plan. Dertil kommer, at der utvivlsomt er mange ordentlige mennesker i Alternativet, som har de bedste hensigter, men som lider af den vildfarelse, at de tror, at de er enige om en hel masse, hvilket de ikke er, og det bliver dem en hård opvågnen, den dag de finder ud af dette. Uffe Elbæk er ikke politiker, og det har han aldrig været, og han har med ihærdighed formået at unddrage sig at erhverve det mindste anstrøg af troværdighed. Men han kan være til fare for hele det politiske liv ved at stille ultimative krav. Det har jo ikke været muligt for ham at indgå nogensomhelst form for politiske alliancer, der kunne pege fremad. Med alt dette in mente er det vel næppe forkert at mene, at han er til fare for almindelige mennesker i dette land.

Annonce