Annonce

Anbefalinger: Fire gode podcasts

Autentisk ghettosnak, seneste nyt om dinosaurere, hyggelig historieformidling og politikere med absolut flertal. Her er fire gode podcasts.
Under corona har jeg givet podcasts en ærlig chance og blevet positiv overrasket.

Podcastformatet formår at sætte historien i fokus og leverer en unik storytelling, hverken bøger eller radio ikke er i stand til, i interaktionen med andre mennesker.

I den forbindelse har jeg udvalgt podcasts og indsnævret mine favoritpodcasts til en anbefalingsliste.

 

1) På Bagsædet   

Værterne, Kamal Hassan og Havshen Nabaz, var nomineret til årets par ved den seneste Zulu Awards, og det undrer mig ikke.

Hav og Kemal leverer i mine øjne den mest autentiske podcast i øjeblikket. Den dynamiske, karismatiske og humoristiske duo formår at give lytteren en spand af ærlighed, grin, samt gode råd og værdier.

Hele deres væremåde bringer positiv nostalgi til barndommen og ungdommen til den ghetto jeg voksede op i.

Deres etnolekt, talemåde og fremmedord er anderledes end mange andre podcasts, da de formår at repræsentere det minoritetsetniske miljø og den urbane del af Kongeriget Danmark.

Jeg hører oftest podcasten, når jeg er ude og gå en tur med hunden og jeg må ligne en lalleglade tosse, fordi jeg smiler eller griner ofte imens..

De er gode til at veksle mellem den seriøse samtale, hvor de går fra at give råd om ensomhed, til at lave sjov med at Hav har svært ved at sidde alene i to timer alene uden at blive ensom.

Måske er der af og til for meget wallah-sprog, men det fjerner ikke fokus fra podcastens gode indhold. Mashallah.

‘På Bagsædet - Med Hav & Kemal’ kan høres på DR’s hjemmeside.

 

2) I dinosaurernes fodspor - Med luppen fremme

Hvad er dinosaurer ud over store kødklumper med primitive hjerner? Et godt spørgsmål, som bliver besvaret til det fulde af Oliver Seppo og Thomas Bugge i ‘I dinosaurernes fodspor’ som er lavet af DR.

For nyligt har USA offentliggjort fund af værktøjer fra juratiden, som vil og kan ændre det moderne menneskes opfattelse af menneskeracen og dets selvopfattelse som overlegen.

Tanken om at dinosaurer skulle være væsner, som ikke besad kundskaber eller viden virker meget fjern efter at have hørt podcasten. Dinosaurerne havde systemer, hvor forskellige dinosaurer havde et område, som de havde ansvaret for.

Ønskede utilfredse dinosaurer forandringer måtte de henvende sig til den dinosaurer som havde ansvaret inden for det specifikke ressortområde.

Meget sigende siger de to værter sarkastisk ”De minder slet ikke om menneskene”.

Podcasten har givet meget stof til eftertanke. Jeg tror ikke på Gud, men måske bør jeg begynde at tro på dinosaurer?

Værterne er drevet af deres egen nysgerrighed. Sammen med lytteren ønsker de at blive klogere på verden, historien og de nye videnskabelige fund.

‘I dinosaurernes fodspor’ kan høres på DR’s hjemmeside.

 

3) Historien Fortsætter

Som historiestuderende er jeg interesseret i den verden omkring os, men også verden af i går

Det kan dog blive langtrukkent at skulle studere historie, læse historie og høre historie konstant. Men Lars Harhoff Andersen og Julian Svejgaard leverer en innovativ og anderledes måde at formidle historie.

‘Historien Fortsætter’ tager sit udgangspunkt i aktuelle nyheder og giver en historisk baggrund til at forstå dem.

På mit studie har jeg lært at en stor del af historiefaget består af formidlingen, hvilket disse to historikere mestrer fuldt ud.

Det er ikke kun den historiske formidling Svejgaard og Andersen er gode til, de formår at gøre programmet hyggeligt. De sidder og drikker et glas vin til hver episode, griner og er gode til at give hinanden plads.

I min opfattelse er dette landets bedste historiepodcast, fordi de formår at sammensmelte det relaterbare, det faktuelle, det aktuelle og det komiske i en store smeltedigel af verdensklasse formidling.

Og hvem kan desuden ikke stå for en podcast som tager tykt pis på det Radikale Venstre i tide og utide?

‘Historien fortsætter’ kan høres der hvor du normalt lytter til dine podcast.

placeholder


4) Absolut Flertal

Politisk kommentar, debattør og tidligere folketingskandidat David Trads har skabt et format, hvor han opstiller det hypotetiske scenarie, hvor det parti han får besøg af, sidder på absolut flertal i ti år.

Hvordan ser samfundet så ud?

Som politisk interesseret og engageret er denne podcast både interessant og skræmmende på samme tid.

Ingen af de politikere, som deltog i podcasten, sagde noget kontroversielt eller nyt ift. partiets linje.

Selve konceptet er godt udtænkt, men man sidder med følelse med at David Trads godt kunne have gået hårdere til politikerne, men det virker ikke som en del af konceptet. Konceptet virker til at gå ud på at Trads er mere lyttende og spørgende frem for kritisk.

‘Absolut Flertal’ kan høres her på Radio 4.

Adam El-Matari er historiestuderende på Aalborg Universitet med sidefag i dansk.


Flere artikler om emnet