Annonce

Kommentator: Tibet-sag viser, hvor svært det er at stille embedsværk til ansvar

Undrer sig over udeblevet ramaskrig over, at danskere fik deres grundlovssikrede rettigheder knægtet. "Det er en virkelig stor skandale".
Tibet-kommissionen afleverede i sidste uge sin endelige rapport.

Og ifølge politisk kommentator Benny Damsgaard, så har den efterfølgende debat om rapportens konklusioner slet ikke kunne stå mål med den skandale, som den i virkeligheden afdækker.

Det siger han i podcasten ‘Tingets Tilstand med Damsgaard og Jespersen’ - Netavisen Pios ugentlige podcast om dansk politik.

Tibet-kommissionen afdækker, hvordan kinesiske politikere og embedsmænd på besøg i Danmark, gentagne gange er blevet skærmet for at se og høre danske demonstranter.

Blandt andet blev tibetanske flag konfiskeret og demonstranterne blev skjult bagved mandskabsvogne, så kineserne ikke kunne se dem.

Konklusionen i rapporten er, i følge Benny Damsgaard, meget klar.

Der er: “Massiv kritik af Udenrigsministeriet og Politiets Efterretningstjeneste for at have en kultur, hvor man har påvirket og presset ned igennem systemet, mod Politiet, for at gå ekstraordinært langt og alt for langt i forhold til Grundloven for at forhindre, at de kinesiske gæster så tibetanske flag,” siger han.

Ingen politikere involveret

Der er anden gang, at Tibetkommissionen forsøger at placere en form for ansvar. I første omgang, i 2017, blev et par mellemledere i Københavns Politi gjort ansvarlige. Der var nok ikke nogen, der troede på, at kommissionen fik en chance mere af daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (C).

Det er en virkelig stor skandale

Benny Damsgaard hæfter sig ved, at der ikke er noget i rapporten, der tyder på, at politikere har været involveret i beslutningen, men at det alene er sket i embedsværket.

“Hverken borgerlige politikere eller politikere af rød observans har været involveret i de her beslutninger. Alt tyder på, at det er foregået i embedsapparatet.”

Reglerne trænger til opstramning

Han undrer sig over, at konklusionerne ikke har fået større opmærksomhed:

“De konkluderer sort på hvidt, at Udenrigsministeriet og Politiets Efterretningstjeneste knægtede borgernes grundlovssikrede rettigheder af hensyn til handelsinteresser. Det er en virkelig stor skandale - også i betragtning af, at der ikke rigtigt kommer til at ske noget, da hovedparten af de, der har været involveret, er gået på pension”.

Den eneste konkrete ting, der er sket, er, at regeringen nu vil kigge på reglerne for, hvordan man er en god embedsmand,

Benny Damsgaard mener, at den manglende opmærksomhed understreger, hvor svært det er at stille embedsværket til ansvar - også når de gør ting, der som her, er helt uden for skiven.

“Det tyder på, at reglerne for embedsmænd og hvad de kan foretage sig, trænger til en opstramning. Men jeg tvivler på, det sker,” siger han.

 

Hør hele podcasten ‘Tingets Tilstand - med Damsgaard og Jespersen’ her på Netavisen Pio eller der, hvor du i øvrigt downloader dine podcasts.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Virkelig stor skandale" OK, så kan den sag vist ikke blæses mere op.
Jeg er ret sikker på at den alm. dansker ikke ligger vågen om natten, fordi nogle få demonstranter ikke fik lov til at blafre med et par flag.
Hvis demonstrationen var godkendt, er det selvfølgelig kritisabelt, men hvis det skal betegnes som " en virkelig stor skandale " så har man da for lidt fantasi. Men pressen og de politiske korrekte har da noget at gå op i. Jeg gætter på at flertallet ikke gider høre mere om den sag.