Annonce

Politiformand: Tibet-beretning letter presset på mine kolleger

Tibet-sagen har haft store omkostninger for to suspenderede mellemledere i politiet. Formanden for Politilederforeningen håber, at presset nu letter.
Med Tibetkommissionens beretning nummer to, som blev offentliggjort mandag i denne uge, er det nu slået fast, at det ikke var menige politifolk på gaden, der selv fandt på at bryde Grundloven ved at tage tibetanske flag fra Kina-kritiske demonstranter.

Den konklusion glæder Heine Hansen, der er formand for Politilederforeningen under Politiforbundet.

Han håber, at Tibet-kommissionens beretning samtidig vil være med til at lette presset på de to mellemledere i politiet, som siden 2018 har stået anklaget for at give falsk forklaring for retten.

Anklagen førte til, at de to politifolk blev suspenderet fra tjeneste, hvilket de har været lige siden.

Gængs praksis

Tibet-kommissions beretning viser, at det på tværs af Politet, Udenrigsministeriet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) var gængs praksis at planlægge ud fra at Kina-kritiske demonstranter blev håndteret i strid med grundlovens bestemmelser om ytrings- og forsamlingsfrihed, fortæller Heine Hansen til Netavisen Pio.

Det skete for at undgå, at officielle kinesiske gæster i Danmark tabte ansigt ved at blive konfronteret med tibetanske flag i hænderne på kritiske demonstranter.

Det blev forventet, at man tog de her særlige hensyn

”Beretningen viser, at der har været pres på politiet højere oppe fra, og det er nu også bevist, at det blev forventet, at man tog de her særlige hensyn til de kinesiske æresbegreber, når der var officielt besøg fra Kina,” siger Heine Hansen.

”Politiets håndtering af de her kinesiske statsbesøg var efterspurgt fra et helt andet niveau. Den måde at håndtere det på, var ikke noget, der var udtænkt på mellemlederniveau Københavns Politi,” siger han.

Der skal skred i sagen

Heine Hansen håber, at den seneste beretning fra Tibet-kommissionen vil lette presset på de to operative mellemledere, der i kommissionens første beretning fra 2017 fik placeret hele ansvaret på deres skuldre.

”De menneskelige omkostninger for de to kolleger har været helt urimelige. De har været suspenderet i snart fire år, og jeg håber, at der nu kommer skred i den sag som anklagemyndigheden har rejst mod mine to kolleger. Det vil kun være rimeligt,” siger Heine Hansen.

Der er i alle ledelseslag i politiet kommet et meget større fokus på legalitet

Han glæder sig samtidig over, at der med Tibet-kommissionens beretning nu er kommet øget fokus på lovligheden af politiets procedurer.

”Der er i alle ledelseslag i politiet kommet et meget større fokus på legalitet og de procedurer og de her implicitte måder at planlægge og løse opgaver på. Det har modnet politiet som organisation,” siger Heine Hansen.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Alle landets borgere bør forebyggende sættes 14 dage bag tremmer🤔🤔🤔 . Hvor mange gange har du gjort noget ulovligt uden at blive opdaget 😒😒😒 Kørt lige lovlig hurtigt 🤔🤔🤔, hvor du ikke må, en genstand for meget bag rattet efter tante Hilda's fødselsdag 🤐🤐🤐, Kørt over for taxa rødt 😎😎😎. Ja, du kender det jo godt 😒😒😒.