Annonce

Anmeldelse: ’Der Findes Ikke Racisme I Danmark’

Gennem sit nyeste show formår stand-up komiker, Rachid Moutiq at sætte fokus på racismedebatten på en personlig og underholdende måde.

Drabet på amerikanske George Floyds har fået hundredtusindvis af mennesker på gaden og sat gang i debatten om systematisk racisme. Både ude i verden men også herhjemme i Danmark.

Det er netop ud fra denne problemstilling at komikeren Rachid Moutiqs show; ’Der Findes Ikke Racisme I Danmark’, kan synes mere vigtig og relevant end nogensinde.

Findes der racisme i Danmark? 

Nej, mener halvdelen af danskerne, ifølge en megafonmåling foretaget af TV2. Samtidig har politiske profiler som Søren Espersen udtalt, at racisme ikke er noget, der findes i Danmark.

Om titlen på Rachids show er en direkte kommentar på TV2s undersøgelse, eller om det er Rachids egen holdning til det danske samfund og det politiske system, gøres aldrig helt klart. Dog formår han gennem fortællinger om sine egne oplevelser at slå fast, at der findes strukturelle problemer, når det kommer til racisme.

Man får det indtryk, at Rachid er vokset op i et typisk ’indvandremiljø’.

Der er stadig er lang vej til opgøret med den strukturelle hygge-racisme.

Med stereotype fremstillinger af, hvad han selv betegner som ’perker’-kulturen bliver det klart for publikum, at han har set, stadig ser og oplever den strukturelle racisme, der findes i Danmark.

Eksempler, hvor politiet bevidst stopper personer på grund af hudfarve, og hvor Rachid bliver sat til at spille bongotrommer til ’perkersangen’ i folkeskolen er med til, på en charmerende og humoristiske måde, at sætte fokus på, at der stadig er lang vej til opgøret med den strukturelle hygge-racisme.

”Dem og os” 

Personligt var jeg bange for at sidde tilbage med en dårlig smag i munden og et aftryk på kinden af en verbale lussing, fordi jeg er etnisk dansk.

Dette var langt fra tilfældet.

Med en dansk mor og en marokkansk far, formår han at præsentere de kulturelle dilemmaer, han selv har stået overfor i sit barndomsmiljø. Inkluderende og samtidig tankevækkende storytelling. Der er ingen berøringsangst eller politisk korrekthed, og der bliver gjort tykt grin med alle farver og ideologier.

For mig personligt er god stand-up underholdende og oplysende. Det er en genre, hvor man på en charmerende måde kan sætte fokus på de problemer, man står overfor i samfundet, hvilket Rachids show også leverer til fulde.

Han engagerer sit publikum, men hvordan skal vi gøre det? 

Men jeg savner også de konstruktive elementer i Rachids stand-up.

Hvordan skal man forholde sig til de kulturelle forskelle, og hvordan kan vi i fællesskab løse de dilemmaer, han præsenterer gennem sine egne erfaring? 

Med en politisk forståelse, et kendskab til de kulturelle dilemmaer og en bevidsthed om den store berøringsangst, der eksisterer i samfundet, kunne Rachid sagtens påtage sig det konstruktive element i sin stand-up. Han engagerer sit publikum, men hvordan skal vi gøre det? 

Storyteller med politisk forståelse 

Som stor fan af stand-up-genren synes jeg, at showet demonstrerer, at Rachid er et nyt talent, der skal have en berettiget plads på den danske stand-up scene. Han laver også politisk EU-satire fra under navnet "det brune lys".

Det er tydeligt at mærke, at hans materiale er gennemarbejdet - og at Rachid er en fremragende storyteller med politisk forståelse.

På trods af kun tre års erfaring med stand-up formår han at indtage scenen og brænder igennem som en troværdig komiker, der ved, hvad han laver og vigtigst af alt: ved, hvad han vil fortælle.

Hans tour de force gennem sine personlige oplevelser som minoritet i Danmark får publikum både noget af grine af og tænke over.

Mette Skov Myrup er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet