Nu går Arne på pension: Kun akademikere vrøvler om at arbejde til de er over 70 år
Nu går Arne på pension: Kun akademikere vrøvler om at arbejde til de er over 70 år
Arne Juhl, som blev synonym med tidlig pension, kritiserer borgerlige politikere for at ville afskaffe ordningen og råder unge til at spare op for at trække sig tilbage tidligere

Arne Juhl - manden, som lægger navn til Arne-pensionen
Arne Juhl blev Danmarksberømt, da han blev ansigtet på Socialdemokratiets kampagne om tidlig tilbagetrækning. I folkemunde omtalt som "Arne-pension".
På Arbejdernes internationale kampdag, den 1. maj, kan han formelt kalde sig pensionist, eftersom han har været lang nok tid på arbejdsmarkedet til at få Arne-pension.
Netavisen Pio har taget en snak med Arne Juhl om, hvad han skal bruge tiden på, hvad han vil opfordre unge til, og hvad han mener om de borgerlige angreb på pensionen, som er opkaldt efter ham.
Nyder det gode liv
Hvad kommer du til at savne mest fra dit arbejde?
“Jeg kommer i hvert fald ikke til at savne, at vækkeuret ringer klokken kvart i fire. Det sidste halvandet år kommer jeg ikke til at savne noget. Det var bare for at slå tiden ihjel, så man ikke skulle jages af jobcenteret,” siger Arne Juhl til Netavisen Pio. Arne Juhl har arbejdet over 40 år som bryggeriarbejder på bryggeriet Fuglsang og efterfølgende har han arbejdet på blandt andet Carlsberg.
Hvad med kollegaer og fællesskabet?
“Ja, dem kommer jeg nok til at savne. Det er også det eneste,” siger Arne Juhl. Den gamle bryggeriarbejder har fået lov til at anvende Fuglsangs minibryggeri til sine egne eksperimenter.
“Nu snakkede jeg med hende, som var direktør derude. Hun sagde, at jeg var velkommen til at komme og brygge alt det øl, jeg ville. Det skal jeg også have tid til nu,” fortæller Arne Juhl, der for nyligt er blevet introduceret til alskens ny bryggerikunst.
“Jeg vil prøve at lave noget nyt. Det er også spændende indimellem. Til min nieces studentergilde lavede hun øl med hyldeblomst i. Det var der mange, der syntes godt om,” siger Arne Juhl og tilføjer:
“De unge mennesker vil have noget andet. Det skal være lidt mere sødt. De er ikke til de traditionelle øl”
Er der andet, du ser frem til, nu hvor du går på pension?
“Jeg skal bare tage det stille og roligt. Jeg skal mere på campingferie, og så har jeg to hunde, der skal luftes,” lyder det.
Fingrene væk fra pensionen
Hvad vil du råde unge generationer til, som lige nu træder ind på arbejdsmarkedet?
“De skal sørge for at komme ind på en arbejdsplads, hvor der er overenskomstdækning og pension. Og så skal de selv sætte noget ekstra af til pension. Ellers skal de jo arbejde til de er langt over 70 år. Det er der ingen murere, tømrere eller dem i hårde fag, der kan holde til. Så hvis jeg var dem, ville jeg sætte noget mere af til pension, så man selv kan bestemme, hvornår man trækker stikket,” siger Arne Juhl.
I april så vi det seneste angreb på tidlig tilbagetrækning fra borgerlige partier med KLAR-alliancen, som argumenterer for at ordningen er en dårlig idé, fordi vi mangler arbejdskraft. Hvad tænker du om det?
“Det er jo akademikere, der sidder derinde og vrøvler om sådan noget. De har aldrig været ude og lave et stykke hårdt fysisk arbejde. Undskyld jeg siger det, men det mener jeg altså,” siger Arne Juhl, som understreger, at der også er brug for universitetsuddannede. Men der er forskel på, hvor meget ens job slider på kroppen.
Der er ingen folk, der kan være i et hårdt fysisk job i 50 år uden at få nogle skavanker
“Der er ingen folk, der kan være i et hårdt fysisk job i 50 år uden at få nogle skavanker. Dem, der studerer og så kommer ud på arbejdsmarkedet, når de er 30 år, kan godt sidde på deres flade indtil de er 75 år. Men mureren og tømreren kravler rundt på tage og stilladser. Jeg er helt sikker på, at nogle af akademikerne ikke ville holde en måned på sådan en arbejdsplads”
Havde ikke forventet så meget opmærksomhed
Du har fået en meget central rolle i kampagnen om tidlig pension - også kaldet Arne-pension. Hvordan føles det at være med i en politisk kampagne, som pludselig blev så stor?
“Hvis jeg havde vidst, at den ville blive så stor, så tror jeg, at jeg havde takket så fint nej til det,” siger Arne Juhl, der fortæller, at han ikke havde forudset, hvor stor opmærksomheden på kampagnen ville blive:
“Jeg blev ringet op af 3F, som spurgte, om de måtte give mit nummer til Socialdemokratiet, fordi de havde set, at jeg var med i en kampagne i 3F. De kunne godt lide min profil. De spurgte, om jeg ville være med, og jeg tænkte ikke så meget over det. Men jeg havde ikke regnet med, at det skulle give sådan et kaos, som det blev.”
Kun ved et tilfælde fik Socialdemokratiet lov til at lave kampagnen med Arne Juhl.
“Hvis min arbejdsgiver ikke havde misforstået det, så havde de slet ikke fået lov at komme ind på Fuglsang. Han troede, at det var 3F, der kom ind. Hvis han vidste, at det var Socialdemokratiet, så var de ikke kommet ind. Fuglsang er upolitiske,” siger Arne Juhl, der fortæller, at cheferne trods alt endte med at blive glade for opmærksomheden.
“Men som de sagde bagefter: 'Hold kæft, alle de reklamekroner, vi har sparet. Vi fik al den reklame i den bedste sengetid. Mange tak,' sagde de så”.
I Haderslev, hvor Arne Juhl bor, vil han blive fejret den 1. maj med taler fra blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) og formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Morten Skov Christiansen. Derudover vil skuespilleren Bodil Jørgensen holde en tale på sønderjysk, og et band vil byde på Kim Larsen-musik.
Tilføj kommentar