Boganmeldelse: Ingen zombier, men masser af dystopi

Stephen Markley er en fremragende forfatter, og hans nye roman er en stor mundfuld fremtidsdystopi om de forventede klimakatastrofer.
Foto: Michael Amico
Stephen Markley har skrevet en gigantisk og anbefalelsesværdig fremtidsdystopi.
Den amerikanske forfatter og journalist Stephen Markley har skrevet en gigantisk roman. Dens titel er ’The Deluge’ (Syndfloden), og den udkom for nylig. Det er en stor mundfuld dystopi, der ikke rigtig minder om noget andet, jeg har læst.

Det er en fremtidsroman, begyndende i 2013 og strækkende sig frem til 2040. Det er en fremskrivning af de forventede klimakatastrofer.

I modsætning til tidens trends, med svampeinficerede, zombie-angribende uhyrer, hvor flertallet af menneskeheden er døde og byerne ligger i ruiner, går Stephen Markley helt anderledes til værks.

Mere ekstremt

Romanen udfolder sig langsomt og katastroferne kommer ikke prompte, men derimod som uforståelige, rystende, regionale udbrud, der rammer hverdagen og forskellige mennesker.

Stormfloder, havene, der stiger og oversvømmer byer, tørkeperioder og voldsomme temperaturstigninger samt medfølgende brande, det er alt sammen blot gjort mere ekstremt, end hvad der faktisk sker i disse år.

Vi følger et utal af forskellige mennesker, er hver især bliver radikaliseret

Det samme med menneskeheden og de forskellige grupperinger. De fossile brændstoffer er stadigvæk beskyttet af lobbyisterne og reklamevirksomhederne, der taler om ‘grøn omstilling’.

Miljøaktivister er stadigvæk delt mellem dem, der vil gå den politiske vej, og så dem vil anvende vold, sabotage og disruption. Og der er stadigvæk mange, der elsker at gøre grin med Greta Thunberg-typer og som ikke vil ændre politik.

Vi følger et utal af forskellige mennesker, er hver især bliver radikaliseret, og som har specifikke, politiske mål, men samtidig mister fodfæstet, fordi katastroferne gør det hele umuligt at kontrollere.

Storsælgende forfatter

Det er Stephen Markleys anden roman. Hans første, ’Ohio’, blev en anmelderrost bestseller, og han er blevet sammenlignet med den amerikanske forfatter, Don DeLillo.

Det interessante ved romanen er blandt andet, at de forventelige klimakatastrofer selvfølgelig ikke med et vil forandre alt

Og det er der en god grund til. Vi introduceres til betydelige mennesker, tidligere præsidenter og andre kendisser, og disse flettes sammen med fiktive personer, der alle på en eller anden måde krydser hinanden.

Det interessante ved romanen er blandt andet, at de forventelige klimakatastrofer selvfølgelig ikke med et vil forandre alt.

Det er samtidig evident, at de forskellige grupperinger, miljøforkæmperne, højreradikale frihedskæmpere, dommedagsprofeter, rigmænds forsvar for deres ret til at leve videre som de nu engang gør, had til nytilkomne, flygtende fra katastroferne og politikernes agendaer samt syltning af klimamål blot bliver radikaliseret yderligere, når alting spidser til.

Amerikansk og tankevækkende roman

Det er grundlæggende en amerikansk, dystopisk roman, men resten af verden rammes naturligvis også af klimakriserne.

Anders Breivik bliver for eksempel Norges statsminister, og havde det ikke været for den specifikke, amerikanske kontekst, hvor nogle højreradikale faktuelt hylder denne massemorder, var den del nok ikke kommet med.

Samtidig, mens man læser, forstår man også radikaliteten i, at et utal af mennesker mister deres boliger, at fødevarepriserne stiger helt ekstremt og hele systemet langsomt men sikkert bryder sammen.

Det hele er med. Det er en amerikansk tradition. Det er et forsøg på at skrive ”Den amerikanske roman”. Og Stephen Markley lykkes til dels med forehavendet.

romanen er samtidig interessant, fordi ingen af klimaaktivisterne undgår at begå seriøse fejl

Om ikke andet, så illustrerer romanen splittelserne og hvorhen det vil gå, hvis alting bliver endnu mere uudholdeligt.

Romanen er tankevækkende, og alle de individuelle portrætter og deres skæbner bliver udfoldet uden at Stephen Markley skynder sig, hvilket giver dem fylde, så man som læser forstår deres valg.

Det sker så mange vilde ting, men det er ikke helt ved siden af at forestille sig fremtiden så dystert. Dens budskab er nok, at det er en skændsel, at politikerne ikke gør noget for at undgå temperaturstigningerne.

Men romanen er samtidig interessant, fordi ingen af klimaaktivisterne undgår at begå seriøse fejl. Det er usikkerheden og det ukontrollerbare, der gør, at romanen på flere punkter holder.

Burde oversættes til dansk

Det koster menneskeliv. Sådan er det med massive katastrofer, men klimaet og fremskrivningerne er svære at fatte og gøre konkrete.

Det gør denne roman noget ved. Ved læsning bliver omfanget og de forventelige reaktioner mere konkrete.

Romanen burde oversættes til dansk. Det er en betydelig, amerikansk roman om vor samtid og de mange splittelser.

Læs den

Man får et indtryk af hvad der måske kan ske, og hvor besværligt kontrol og status quo er at opretholde, hvis videnskabsmændene faktisk får ret i deres prognoser.

Mange sider, hvis ikke alle, af det amerikanske samfund sættes i spil, og det er rørende, hvis ikke oprørende. Alle karaktererne er interessante, og man fatter hurtigt, at Stephen Markley er en fremragende forfatter.

Dog sker der noget ved koncentrationen i romanen i den sidste tredjedel, hvilket desværre skæmmer lidt, men ikke nok til at man ikke bør give sig i kast med den.

Læs den. Den forstår at sætte problematikkerne i spil, og den forstår hvordan katastrofer ikke bare er noget abstrakt, at det ikke rammer direkte altid, men i sidste ende kan ryste hele det totale system, og at ingen på det tidspunkt vil være i stand til styre noget som helst.

 

Stephen Markley: The Deluge. Roman. 880 sider. Simon & Schuster, 2023.

Freddy Hagen er uddannet cand.mag. i Moderne Kunst- og Kulturformidling fra Københavns Universitetet.


Flere artikler om emnet

Annonce