Bred politisk aftale skal sikre hurtigere udbetaling af erstatninger til minkavlere

Regeringen, SF, Liberal Alliance og De Radikale er blevet enige om tiltag, der skal sikre hurtigere udbetaling af erstatninger til minkavlere.
Foto: Coulorbox
Kik ind i nu tom minkfarm
SVM-regeringen, SF, Liberal Alliance og De Radikale er onsdag blevet enige om tiltag, der skal sikre at udbetalingerne af erstatning til minkavlere kan gå langt hurtigere.

Med aftalen etableres et fast track, der gør, at minkavlere kan vælge en forenklet erstatningsmodel, der baseres på standardsatser, sådan at sagsbehandlingstiden nedbringes. Ambitionen er, at langt størstedelen af sagerne, der kører i fast track-ordningen, vil være afsluttet omkring midten af 2024.

Derudover har partierne aftalt at forhøje forskudsudbetalingerne til minkavlere med mink tilbage i 2020, så en gennemsnitlig avler går fra at have modtaget ca. 50 pct. af den samlede erstatning til at kunne få udbetalt ca. 70 pct. På den måde vil en større del af erstatningerne komme hurtigere ud til minkavlerne.

Tillægsaftalen består af otte tiltag:

  1. Forhøjelse af forskudsudbetalinger til minkavlere
  2. Nyt fast track til hurtigere udbetaling af erstatning
  3. Understøttelse af forskudsudbetaling til følgeerhverv
  4. Fremrykning af endelige afgørelser for minkavlere uden mink i 2020
  5. Øget medarbejderstyrke til Minksekretariatet
  6. Effektivisering af nedrivningen af minkfarme
  7. Involvering af minkavlere i nedrivning af minkfarme
  8. Værdisikring af erstatningerne

Minister utrolig glad

Fødevareminister Jacob Jensen (V) glæder sig rigtig meget over aftalen:

”Jeg er utrolig glad for, at en bred samling af Folketingets partier i dag har givet håndslag på, at der nu skal fart på udbetalingerne af erstatninger til minkavlerne. Jeg vil gerne takke for den rigtig gode dialog, jeg har haft med partierne, og for at partierne har arbejdet hurtigt og taget ansvar. Det betyder, at vi hurtigere kan komme videre med at få tiltagene ud at virke, så minkavlerne kan få deres penge langt hurtigere, end der tidligere har været i udsigt til.”

SF's fødevareordfører, Carl Valentin, understreger, at det aldrig har været meningen, at tidligere minkavlere skulle vente så længe på deres erstatninger:

det er ikke i orden over for de mennesker, det går ud over

”Det har aldrig været meningen, at de tidligere minkavlere skulle vente så længe på deres erstatninger, og det er ikke i orden over for de mennesker, det går ud over, uanset hvad man ellers mener om minkavl. Derfor er vi i SF glade for, at vi nu er med til at sikre, at udbetalingerne går hurtigere, så det bliver lettere for modtagerne at komme videre med deres liv og i gang med at lave noget andet.”

Fødevareordfører Carsten Bach (LA), glæder sig over, at erhvervet har været involveret i udformningen af fast track-ordningen:

”Minkavlerne fortjener i allerhøjeste grad en værdig proces med udbetalingerne af deres erstatninger. Derfor er det positivt, at erhvervet nu bliver inddraget i udformningen af den konkrete model for fast track-ordningen. På den måde kan den enkelte få klarhed over, hvad ordningen indebærer, og om den giver mening for vedkommende. Liberal Alliance mener, i tråd med branchen selv, at ordningen er den rette. Den har nemlig fokus på avlernes rettigheder – ikke systemets behov.”

De Radikales fødevareordfører, Christian Friis Bach, håber at tiltagene kan hjælpe flere tidligere minkavlere til at komme videre:

Vi håber, det kan hjælpe flere til at komme videre

”Det har været et tragisk forløb for de mange minkavlere og relaterede virksomheder, og derfor er det godt, at vi nu kan sikre en hurtigere udbetaling af erstatninger og bedre rammer for den videre proces. Vi håber, det kan hjælpe flere til at komme videre. Tak til ministeren og de andre ordførere for et godt forhandlingsforløb.”

Læs nærmere om model for hurtigere erstatning til minkavlerne her.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Kommentarer

Det er en kæmpe skandale, for det første var det unødvendigt at slå minkene ihjel ,men når fejlen var sket
burde man have udbetalt pengene meget hurtigere.
Det er groft man kan tage folks levebrød og slippe godt fra det ,det er et nummer for kynisk og
er typisk magtmisbrug.

Bent, jeg vil vove den påstand, at du INTET ved om mink og smitte.
Det eneste du kan bygge din påstand på, er bagklogskab.
Selv i dag ved sagkundskaben ikke om det var rigtigt eller ej. Kun at smitte-risikoen rent faktisk var til stede.

Synes du også det er i orden at de Minkavlere, der selv havde nedlagt deres erhverv inden Corona opstod 2020, kan få erstatning for bygninger og bure? Det har lige været fremme i TV-avisen at 290 tidligere Minkavlere har søgt erstatning for de bygninger og bure de avlede Mink i, selv om de forlængst havde stoppet som minkavlere p.g.a. dårlig økonomi grundet lave priser på Minkskind. Går den så går den, men det var noget de borgerlige partier fik gennemført i deres "hetz mod den socialdemokratiske regering. Mon ikke en del af årsagen til at Jakob Ellemann-Jensen har fået STRESS er fordi han nu skal samarbejde med en person (Mette Frederiksen) som han tidligere har udtalt som ikke værende troværdig og en person man ikke kunne stole på.

Mit svar var henvendt til den ovennævnte "blå" Bent Hansen.

Bent Hansen 1705 1538
Her et par af de udtalelser der florerede om covidsmitten og mink -
Veritable virusfabrikker SSI om produktionsforholdene på minkfarmene - Vi står med en risiko for et nyt Wuhan Kåre Mølbak direktør for SSI efter opdagelsen af cluster 5 variant af covid i mink - Denne udmelding fik flere lande til at true med indrejse og handelsrestriktioner overfor Danmark - Det var på dette bagtæppe at regeringen skulle handle mod en pandemi der bare buldrede derud af -
Eferfølgende har TV2 vist en dokumentarfilm “ Miinkfarmens skjulte smitte “ der afslører hvordan der var minkejere der ignorerede myndighedernes anbefalinger vedr test af medarbejdere -

Fortsat -
Disse medarbejdere cirkulerede mellem flere forskellige minkfarme i et ikke registreret ansættelsesforhold - og bidrog til en yderligere smittespredning bla pga manglende test - ( veritable virusfabrikker )
Så den der med de stakkels forfulgte og uskyldige minkejere , den køber jeg ikke - I øvrigt er det påfaldende hvor lidt TV2 dokumentaren fylder i denne debat.

Bare for en ordens skyld:
Grundloven, § 73
Stk. 1.
Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom, uden hvor almenvellet kræver det. Det kan kun ske ifølge lov og mod fuldstændig erstatning.

Noget tyder på at loven om erstatning er sjusket igennem efter pres fra de borgerlige.
Et par hundrede minkavlere havde mere eller mindre opgivet at have mink, men de står nu til at få millioner i erstatning. Men bankerne er glade, for ellers ville mange af avlerne været gået konkurs, da priserne på pels var styrtdykket i et par år.

290, som er tilkendt erstatning havde slet ingen mink.

Og hvad ejendomsretten angår, så ejer 0,6% af befolkningen 60% af alt landjord i Danmark. Det skal der laves om på og er helt utilladeligt. Ejendomsret her og ejendomsret der.

Annonce