Annonce

EL-profil: De blå sparker kun nedad

Mens de blå raser mod kontanthjælp er de rigeste blevet rigere, uden at røre en finger, mener Enhedslistens Christian Juhl. De indtægter er de blå ligeglade med.
Debatten gik lystigt i Folketingssalen under åbningsdebatten forleden.

Kontanthjælpen er for høj og ledige skal tvinges i arbejde, mener især de blå partier.

De har travlt med at sparke til almindelige arbejdere.

De borgerlige politikere glemmer, at pengene er der og kunne bruges til bedre velfærd. Men de er også blevet uddelt igen. Af de samme blå partier, til de rigeste som skattelettelser.

I år er 7.800 danskere blevet dollar-millionærer.

Er de blevet det med hårdt slid, sved på panden og flid ? Eller på grund af risiko-villighed ?

Nej. De er næsten udelukkende blevet rigere af den pengepolitik som centralbankerne har ført under corona-krisen.

Det betyder bl.a. at Bestseller-ejeren Anders Holck Poulsens formue er steget med 20 milliarder kroner - uden at han har rørt en finger.

Og ja, ja – han tjener også penge via sin egen indsats ved at sælge tøj, der bl.a. er produceret af lavtlønnede syersker under militærstyret i Myanmar.

De mange penge er arbejdsfrie indtægter – kontanthjælp til landets rigeste.

Men den slags er Venstre, Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance ganske tavse om. De sparker kun nedad.

Specialarbejder, folketingsmedlem for Enhedslisten, arbejdsmiljøordfører


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Og ja, ja – han tjener også penge via sin egen indsats ved at sælge tøj, der bl.a. er produceret af lavtlønnede syersker under militærstyret i Myanmar."

Hvor er det lige Christian Juhl tror, at hans iPhone er produceret henne? Hvor mange af Enhedslistens vælgere vil være villige til at betale 30.000 kroner for en danskproduceret iPhone med overenskomst og løn under sygdom?

Vi er i Danmark ekstremt konkurrencedygtige som lønmodtagere. Det ses på at alle lønmodtagere er i arbejde. Hvis ikke vi var konkurrencedygtige ville der være stor arbejdsløshed. Det skyldes i høj grad udenlandsk arbejdskraft som arbejdsgiverne bruger til at konkurrenceudsætte danskerne. Vi arbejder hårdere for mindre penge. Det fungerer i grunden på samme måde som dit iphone eksempel. Der er billige iphones i kina så derfor produceres de i kina. Nej vi vil ikke betale for en dansk produceret telefon, men arbejdskraften i dk skal ikke udsættes for konkurrence fra 3. verdens lande.

Alle lønmodtagere er i arbejde, skriver du. Er vand også vådt?

Kontanthjælpen har vel egentlig ikke noget med almindelige arbejdere at gøre. Almindelige arbejdere går på arbejde så de gennem deres skatter kan bidrage til bl.a. underhold af dem der ikke kan arbejde.
"...pengene er der..."
Fortæl venligst os andre hvor vi kan gå hen og hente pengene.
Og fortæl også venligst hvor pengene kommer fra.
Jeg oplever modsat Christian Juhl hvordan den vanvittige venstrefløj sparker nedad, fordi lavt betalte danske arbejdere tvinges til at bo i områder med uintegrerede, ofte krminelle, velfærdsmigranter.
I øvrigt - til lykke til dollarmillionærerne. Misundelse ar en af de syv dødssynder.

Absolut enig. De rige lever af andre folks penge. Og andre folks arbejdsindsats. Den værdien, som ligger bag penge skabes gennem den værdi en arbejdsindsats medfører. Ikke gennem passiv aktieafkast eller huslejestigninger i den private boligudlejning. Penge i sig selv har ingen værdi.

De rige lever på ryggen af alle almindelige mennesker, som hver dag skaber den værdi de riges penge kan omsættes til af bekvemligheder og nu også latterlige rumflyvninger.

De rigeste 20% står således for over 50% af de effekter, som udløser klimakatastrofen. Det er kun en lille procent andel af mennesker på jorden som står for over halvdelen af alle flyrejser og ressourceforbrug.

Dette er en uholdbar situation.

Selskabsskatten skal igen sættes op til 40%, formueskatten genindføres, store afgifter på overføldig luksus, beskatning af overskud ved salg af bolig som overstiger 500.000 kr., større beskatning af indtægter over 1.000.000 kr.

Pengene skal bl.a. bruges til omstilling af samfundet til vedvarende energi, bæredygtig ressourceforbrug, gøre op med den økonomiske ulighed.

Jeg forstår simpelthen ikke hvad du mener, Jeppe. Kim Larsen, som nu er død, levede selvfølgelig af billetindtægter til koncerterne og sit pladesalg mv. Ja, andre folk købte hans musik og oplevelser med ham for deres egne penge. Var det at leve på ryggen af almindelige mennesker? Skulle han have spillet gratis?
Tilsvarende ser jeg dagligt DR TV med nogle højt betalte medarbejdere (de får gennemsnitligt en pænt højere løn end jeg nogensinde har fået). Lever de ikke ligeledes på ryggen af almindelige mennesker? Nogle af dem rejser i øvrigt meget rundt i verden.
Skal vi alle have det samme i løn/indtægt, eller hvad er det egentlig, du mener?

Venstre og deres formand Jacob Elleman-Jensen taler meget om frihed. Frihed til at vælge. Og da frihed kun kan opnås gennem økonomisk uafhængighed i denne her verden kan det kun betyde, at Venstre går ind for en solid borgerløn til alle, så de kan opnå den omtalte frihed til at vælge. For uden penge har du ikke noget valg og ingen frihed.

Så Venstre for borgerløn. Hvem havde lige troet det.

Annonce