Annonce

EU: Mindst 40 procent kvinder i bestyrelser fra 2026

Efter ti års ørkenvandring er EU-Parlamentet, EU-Kommissionen og Ministerrådet blevet enige om at fastsætte kvoter for kvinders repræsentation i bestyrelser og ledelser
Foto: William Vest-Lillesøe/SF
Kira M. Peter-Hansen (SF), medlem af Europa-Parlamentet
Efter ti års ørkenvandring indgik EU-Parlamentet, EU-Kommissionen og EU’s Ministerråd tirsdag en principaftale om kvoter for kvinders repræsentation i bestyrelser og ledelser.

Med trialogaftalen går EU nu ind for at mindst 40 procent af virksomheders bestyrelser skal bestå af kvinder. Og at mindst 33 procent af virksomheders direktioner skal bestå af kvinder.

EU’s medlemslande har indtil 2026 til at gennemføre EU-beslutningen nationalt.

Trialogaftalen skal nu endeligt godkendes af Ministerrådet og EU-Parlamentet i juni og juli.

Aftalen er blevet mulig efter at Tyskland, Holland og også Danmark har skiftet holdning til spørgsmålet. De tre lande støtter nu op om kravet om mindst 40 procent kvinder i bestyrelserne:

Derfor ønsker vi også at være med i EU-politikken på det her område

“Argumentet imod har været, at vi mente, at vi selv fint kunne skubbe udviklingen frem. Så det var ikke nødvendigt med EU-lovgivning. Status er bare, at der stort set ikke er sket noget. Vi mener ikke, at det går hurtigt nok. Derfor ønsker vi også at være med i EU-politikken på det her område,” udtalte ligestillingsminister Trine Bramsen (S) i februar til Jyllands-Posten.  

SF: Glæde og skuffelse

SF’s medlem af EU-Parlamentet Kira M. Peter-Hansen er både meget glad, men også skuffet over den historiske enighed i EU:

“Det er fantastisk, at vi efter 10 års dødvande endelig har fået en aftale om diversitet i bestyrelser. Det er et vigtigt skridt på vejen til ligestilling i toppen,” understreger hun i et skriftligt mail-svar til Netavisen Pio.

Kira M. Peter-Hansen savner egentlige sanktioner i EU’s trialog-aftale:

ikke så progressivt, som jeg godt kunne tænke mig

“Forslaget bærer selvfølgelig præg af, at det var 10 år gammelt, og derfor er det heller ikke så progressivt, som jeg godt kunne tænke mig. Der er en masse måltal og ringe sanktionsmuligheder, frem for et decideret krav om diversitet.”

“Det er hammer ærgerligt, at forslaget ikke er særlig bindende, men forhåbentlig vil landene stadig være deres opgave voksen og sikre, at virksomhederne lever op til målene om diversitet.”

EU-aftalen om kønskvotering i selskabsbestyrelser omfatter virksomheder med mere end 250 medarbejdere.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg kan sagtens finde nogle kvinder til de bestyrelser, der mangler. Det skal ikke være noget problem, og min pris finder vi nok ud af.

Så er det tid til at sælge aktier - hvis man har nogen. Symbolpolitik gavner næppe seriøse virksomheder.
PS: https://www.information.dk/debat/2020/11/misforstaaelse-kvindelige-leder...

Det ville gavne ligestillingen mere, hvis den blev gennemført i det politiske liv.
Valglovene burde ændres så hver vælger fik 2 stemmer, 1 på kvindelisten og 1 på mandelisten, således at at kønnene blev ligeligt repræsenteret plus minus 1.