Annonce

Har medierne allerede udpeget de skyldige i FE-skandalen?

De samme medier der på forhånd har dømt Mette Frederiksen i mink-sagen gør hende nu ansvarlig for FE-skandalen.
Det er efterhånden en kliché, men bedst som alle troede at dansk politik ikke kunne blive mere dramatisk, er tidligere FE-chef Lars Findsen og tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) blevet sigtet efter “landsforræder” paragraffen for at lække statshemmeligheder.

Sigtelsen af Hjort og Findsen er endnu et trist kapitel i fortællingen om et kriseramt forsvar, hvor hærchefen for få år siden blev idømt fængsel for magtmisbrug. Findes Findsen og Hjort skyldige, er det svært at sætte ord på skandalen, uden atter at forfalde til klichér.

Frikendt og sigtet

Forud er gået det bizarre forløb, hvor tilsynet med Forsvarets Efterretningstjeneste (TET) under ledelse af den fra Minkkommissionen kendte Michael Kistrup, på baggrund af en whistleblower-rapport rejste hård kritik af FE.

Spiontjenesten blev beskyldt for ulovligt at havde vidregivet oplysninger om danske statsborgere til udenlandske efterretningstjenester og endda også at overvåge et medlem af tilsynet.

Det resulterede i hjemsendelse af blandt andet Findsen mens sagen blev undersøgt, og nogenlunde samtidigt begyndte en jævn strøm af lækager fra den ellers så tillukkede efterretningstjeneste, der har adresse på Kastellet i København.

FE og Findsen blev pure frikendt og kritikken fra TET hældt ned af brættet, men lækagerne står tilbage

FE og Findsen blev i det store og hele frikendt og kritikken fra TET hældt ned af brættet, men lækagerne står tilbage. Og det er sandsynligvis dem ikke bare Findsen, men også Hjort er sigtet for at bidrage til.

Mellem linjerne gives svaret: De skyldige er Frederiksen og Bertelsen

Indtil videre kender vi intet til anklageskriftet, som Findsen kalder “vanvittigt”, men det afholder ikke kommentatorer og journalister fra at placere ansvaret i sagen.

Mads Brügger skriver i Frihedsbrevet, at anholdelsen af Findsen i Kastrup Lufthavn er fuld af fingeraftryk, som næsten kun kan hidrøre fra Barbara Bertelsen og Mette Frederiksen. Noa Redington istemmer i Politiken, at ingen kan være i tvivl om, at Mette Frederiksen og Barbara Bertelsen har afsagt dommen.

Berlingske, der på forhånd har dømt Mette Frederiksen skyldig i grundlovsbrud  i minksagen, spørger retorisk  om, hvem der fandt på at sigte Findsen og Hjort efter den strenge paragraf 109, der giver mulighed for aflytning. Mellem linjerne gives svaret: Frederiksen og Bertelsen.

Ursynden er i følge medierne offentliggørelsen af TET-kritikken og hjemsendelsen af Findsen der satte lavinen af lækager i gang, men selv om man er blevet dårligt behandlet af sin arbejdsgiver, så det ingen undskyldning for at bryde sin tavshedspligt.

Findsen og Hjort er ikke whistleblowere.

I Danmark er det ikke politikerne, der rejser anklage

I Danmark kan politikere ikke bare beslutte at rejse tiltale. Slet ikke imod andre politikere uden en rigsret.

At insinuere at Trine Bramsen, Mette Frederiksen, Nick Hækkerup og andre på egen hånd skulle rejse så alvorlige anklager, er i sig selv en grov anklage, som journalister bør kvalificere før den bringes til torvs.

I det hele taget er det paradoksalt, at medierne kritiserer regeringen for ikke at havde mørklagt kritikken fra TET. Man kan i så fald kun gætte på rubrikkerne, hvis det havde været tilfældet, men mon ikke det havde været noget med magtfuldkommenhed, DDR-tilstande og knægtelse af embedsværket?

Dernæst svares der aldrig på, hvordan sådan en mørklægning skulle havde fundet sted.

Hvis Trine Bramsen uden videre vetoede pressemeddelelsen, så ville hun ikke være minister længere

Det er ikke op til ministeren at afgøre, om en pressemeddelelse kompromitterer rigets sikkerhed. Det har vi PET til at gøre. Hvis Trine Bramsen uden videre vetoede pressemeddelelsen, så ville hun ikke være minister længere, for så ville Enhedslisten og SF vælte hende.

Hvad er meningen med et uafhængigt tilsyn? 

Det havde ikke blot været pressemeddelelsen fra TET der skulle mørklægges, men hele tilsynets årsrapport der offentliggøres på FE’s hjemmeside.

At tro det kunne ske uden om medierne og støttepartiernes opmærksomhed er naivt og man kan i det hele taget spørge, hvad meningen er med et uafhængigt tilsyn, hvis regeringen bare kan vælge at lukke ned for det? 

FE står i dag med et for efterretningstjenester katastrofalt image, nemlig som nogen der ikke kan holde på en hemmelighed. Der risikerer at gøre tjenesten til en paria, i det for Danmark så afgørende internationale efterretningssamarbejde.

medierne bør ikke på forhånd afvise, at der rent faktisk kan være bund i anklagerne mod Findsen og Hjort

Hvis det hele viser sig at være en fis i en hornlygte, og noget der kunne havde været klaret med en kammeratlig samtale, så er der rigtig nok tale om en skandale, men medierne bør ikke på forhånd afvise, at der rent faktisk kan være bund i anklagerne mod Findsen og Hjort.

Læs også Enhedslisten: "Tanke om at mørkelægge FE-rapport er ”absurd”

Opdatere 18/10 2022 hvor "pure frikendt" er erstattet med "i det store og hele frikendt".

 

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

De danske medier tror de bestemmer hvad vi snakker om i Danmark. FB har dog rykket ved denne magt og det ved medierne godt. Derfor er de meget ihærdige når de skal vise de stadig kan dømme selv statsministre og frikende andre HJort og Findsen. Medierne har dog ikke den dømmende magt i DK og forsat disrespekt for det danske folkestyre må have konsekvenser for en medieverden som er vokset kolosalt.
Efterretningstjenesterne arbejder i det sjulte og derfor bør deres arbejde også holdes skjult. Det har Hjort og Findsen glemt i deres ageren og en opstramning på det område er på sin plads. Der skal dog også være plads til skandaler i efterretningsarbejdet da det ikke altid kan klares indenfor almindelige rammer.

Hej Jesper, godt fremlagt.
De "blå's" største problem er vel at de ikke er i stand til at fremlægge historiske resultater udover nedskæringer i Sundhedsvæsnet, Ældreområdet, Politiet og de sociale ydelser. En del af resultaterne på deres spareiver ses nu i samfundet.
Hvad gør man så ?.
Angriber alt og alle der ikke er på den blå vogn, uanset hvad. Gør regeringen en ting bliver der angrebet, gør regeringen så det modsatte er den gal igen osv. Never ending story. Det der er det store spørgsmål må være; hvordan blå blok får medierne til at gøre det de gør?
Nu har vi jo ikke korruption i DK, så det kan ikke være det. Men noget må det være, tænk grundigt og gæt selv.

Selvfølgelig er der korruption i Danmark og det på begge sider. Vi er kun mennesker. Når jeg skriver oprydning i FE sagen er det jo netop slendrian med informationer. Der er allerede nu nogle sager på landsplan også indenfor s hvor korruption foretages endda i det åbne. Det kunne også trænge til en oprydning men så skal alle politikerne acceptere de faktisk er gået for langt og det er de ikke klar til endnu.
Hvad angår medierne er det Berlingske hus klart politisk styret og har været det længe. De skriver det kun kommer igennem på lederspalterne, men det har ingen hold i virkeligheden. Der er for mange statspenge puttet i de medier og vi må nok acceptere de er blevet politikernes forlængede arm. Så meget for presse frihed.

Ja, du har naturligvis ret i at intet parti, det være blå eller rød blok kan frasige sig at lave ting der ikke burde forekomme. Der bliver nød til at komme en klar beviselig anklage mod Findsen, ellers har Sikkerhedsudvalget med Mette og Bertelsen i front en alvorlig sag som kan koste Mette posten. Hun kan ikke nøjes med at smøre den af på sin justitsminister denne gang.

Før i tiden tog jeg medier som Jyllands Posten og Berlingske Tidende som seriøse aviser. I dag anser jeg dem udelukkende som propaganda apparater og kan ikke tages deres indhold for andet end en sjov historie.

Den blå svindel og manipulation med den danske befolkning fortsætter.

Den blå svindel

OG

den RØDE SVINDEL har hentet en etbenet pirat til Danmark.

Ja for sådan gør man i en retsstat .

der lader sig diktere af utidssvarende konventioner.

Helt på din side Jeppe, det er til tider rystende læsning hvor objektiviteten er totalt udeladt til fordel for " Blå " propaganda, uanset hvad regeringen fremlægger kører den blå propagandamaskine i højeste gear for at jorde beslutningerne, gerne med hjælp fra en " blå " Professor, ( det her land er overfyldt med " professorer "), der kloger i snart sagt alt. Det værste er forsøgene på karaktermord på vores fremragende Statsminister samt forsvarsministeren. DET ER SATEME USMAGELIGT!

Jeppe - En vedholdende gentagelse af "blå svindel" når ikke man har andet at byde på forekommer ret triviel at gense gang på gang.

Beklageligvis har arbejderbevægelsen og partiet ikke medier, der kan imødegå samtlige blå aviser. Det er rigtigt trist, at der kun er de sociale medier med deres uhyrlige retorik - til at imødegå de blå avisers ekstreme signalering af, at det er dem, der bestemmer hvem der er yt og hvem der er inn. Man bliver politiktræt - helt ind til marven. Desværre.

En gang under Thorning, sagde en af kommentatorerne, medierne bestemmer om man højner en politiker eller det modsatte, og til Thorning først højner de dig, så smadrer de dig, de bestemmer hvem der inde og ude, og det samme gør de nu med Mette F. Men det skal de ikke få lov til. Vi har så dygtig en statsminister, som de prøver at slide op, både i oppositionen og fra radikal side, fordi hun er så rundforvirret den kone til Sofie C. N.

Det er meget medierne og diverse kommentatorer og journalister der dømmer uden at vide noget konkret, det er gisninger formodninger, egne tolkninger og tidligere , nu gamle mænd, som udtaler sig fordi de har haft en tid i PET og FE. Der er et tilsyn, det skal man rette sig efter, det er uvildigt, og det kan regeringen ikke gøre noget ved. Når de to personer er sigtet, så går der en undersøgelse i gang af politiet, og den må man anstændigvis vente på om fører til en anklage og retssag. Det gør det hvis beviserne holder.
Det indirekte at anklage, en statsminister og departementchef for at gøre det af hævn, er så groft påstået bl.a. af Noa Redington i Politiken. Det burde han være for klog til. Han er helt ude i hampen.
Det er en møgssag som alle nok gerne ville være for uden, men ting er lækket gennem et stykke tid, og hvem lækken er?????

I glemmer vist den blå bloks største agitator TV2.

De gør de dog med en vis finesse, men ingen der ser deres programmer, kan være i tvivl om hvor deres politiske tilhørsforhold er.

Måske skal deres såkaldte journalister bevise deres værd hos TV2, inden de reelt bliver optaget hos Venstre eller de Konservative. ? 🤢

Har fravalgt TV2, og føler slet ikke at jeg er går glip af noget.

De borgerlige og deres medier har efterhånden givet danskerne det indtryk, at Mette F. styrer alt, lige fra politiet, PET, FE. om anklagere skal rejse sag, om dommerne skal varetægtsfængsle til hvilke vejrudsigter der skal bringes. Og alle embedsmænd lige fra departementschefer, og kontorbude til direktører og professorer i Sundhedsstyrelsen er korrupte, og resten er Socialdemokrater.
Vi må gå ud fra at ALLE bliver fyret, hvis de borgerlige kommer til magten.
Trump har ikke levet forgæves, og har inspireret danske medier og politikkere.
Det kan godt være, at Danmark kommer godt igennem Corona-krisen, men den demokratiske krise sætter dybe ar i mange år.

"Trump har ikke levet forgæves, og har inspireret danske medier og politikkere".
Du maler med den brede pensel.
Mener du også folketingspolitikere? Og socialdemokraterne?

Jeg er ikke enig med dig. Langt den overvejene del af danske folketingspolitikere er klogere end som så.
Heldigvis.

At du ikke er enig med mig kommer ikke som nogen overraskelse. Jeg kan ikke huske, at du har været enig i noget som helst her på PIOs sider.
Men du har da sikkert ret i at flertallet af folketingspolitikerne er for kloge til Trump-metoder. Så mangler vi bare at de siger fra. Men typisk tier de stille og lader de ukloge råbe op.
Hvad medierne angår, har jeg efterhånden ingen respekt mere. De er gennemsyret at sensationer og negativitet. Det objektive kan du efterhånden kun finde i vejrudsigten.

hans, er det bevidst fortrængning at du ikke husker at 'du har været enig i noget som helst her på PIOs sider'?
Hvis du vil kan du godt finde eksempler.

Nu er jeg jo ikke arkæolog, så jeg har ikke tænkt mig at grave SÅ dybt. :-)

nej det forstår jeg; det kunne jo ende med at du måtte give mig ret.

Hvis FE har begået ulovligheder, bør det komme frem. Der er vel ingen, der i fuld alvor mener, at ulovlighede skal hemmeligholdes? Udover Ditlev Tamm?

Hvis FE ikke har begået ulovligheder, er det selvfølgelig problematisk, hvis organisationen lækker som en si. Men hvis man ser på, hvad Hjorten rent faktisk har sagt, som han kan anklages for, er det jo enten lovligt at aflytte Merkels telefon, og i så fald bør Hjorten frifindes, og loven laves om, så det bliver ulovligt - eller også er det ulovligt at aflytte Merkels telefon, og i så fald er Hjorten en whistleblower og en helt.

"Findsen og Hjort er ikke whistleblowere" står der i lederen - hvor ved Niels Jespersen egentlig det fra? Er det ulovligt at aflytte Merkels telefon? Er det ulovligt at aflytte danske statsborgere uden en dommerkendelse? Er det ulovligt at offentliggøre ulovligheder?

Uanset hvad - hvis regeringen er ansvarlig, er de borgerlige regeringer, som kom forud for regeringen Mette Frederiksen, også ansvarlige, for det var under de mørke år under Fogh Rasmussen og Løkke Rasmussen, at den aktive udenrigspolitik lagde grunden for den måde, efterretningstjenesterne fungerer på i dag.

"bør det komme frem" ja, at der ER begået ulovligheder, men IKKE hvad de står i. Det ville da være nam nam for Putin og Xi.

Tak til PIO for oversigtsartikel. Jeg havde ikke hoved og hale på hvad der er sket, efter at have orienteret mig tilfældigt ved at læse Noa R og set “tirsdagsanalysen”. Begge snakkede om kaos og landets renommé. Godt vi har et tilsyn der tør.

Både Noa R. Og de to Mogensen og Kristiansen dømmer ud fra egne holdninger og tolkninger. Jeg synes de burde have mere respekt for lov og ret, og afvente om der kommer anklage eller hvad.

Beslutningen om at anholde og sigte FE-chefen er næppe besluttet af en fuldmægtig i systemet. Det ligger vist helt fast - Det er et rent logisk resonnement.

Beslutningen må nødvendigvis være taget i regeringens sikkerhedsudvalg, som omfatter stats-, udenrigs-, justits- samt finansministeren plus deres fire departement-chefer samt en mødereferent.

Det er de otte personer, som træffer afgørelse om, hvorvidt en spionchef skal sigtes/anholdes m.v. Og politi og anklagemyndighed foretager det fornødne.

Derfor har medierne ret i, at pilen peger på Mette F. det øvrige sikkerhedsudvalg, som ansvarlig.

Skulle det forholde sig anderledes ser jeg frem til at blive oplyst herom.

Og dommeren der varetægtsfængsler er selvfølgelig bestukket af Mette F.
Beviserne er selvfølgelig også falske og fremskaffet af politiet på justitsministerens ordre.
Flemming, hvordan går det ellers med de små lyserøde mænd i din have om natten, og hører du stadig stemmer i dit hoved.

Jeg syntes Hans Jensen burde skrue lidt ned for charmen og sine ideologiske holdninger og forholde sig mere neutralt/nøgten til sagen,
Som tidligere chefer i FE samt også en mangeårig Department chef informere så kan man ikke hemmeligholde anklageskrift/eller i det mindste hvad anklagen består I med mindre at det kommer fra Sikkerhedsudvalget (hvor Mette og Bertelsen sidder).
Nu viser det sig så at Hr. Flemming ikke så ”lyserøde mænd” i sin have, for Landsretten mener ikke at Findsen skal være fængslet længere så beviser er altså ikke af samme amplitude som anklageren ( og formodentligt Sikkerhedsudvalget) mener.
Det helt afgørende punkt (som jeg ser det) er om Sikkerhedsudvalget altid har vidst at man ”tapper” internet kabler, som tidligere statsminister, udenrigsminister og forsvarsminister har informeret, ja så har den nuværende regering et alvorligt problem med pludseligt at anklage Findsen og den øvrige 4 medarbejdere som er blevet frikendt. Om Ekstrabladet har ret i at Bertelen ikke kan fordrage Findsen eller ej ved jeg ikke. De må dog have et eller andet at have det i for at komme med beskyldningen. Og det giver kuldegysninger hvis det har noget på sig for så rejser mistanken sig om magtmisbrug.

Jeg er overbevist om, at regeringen er helt klar over, at denne sag er eksplosiv, og at det derfor er noget, som den ville lægge låg på, hvis den kunne. Så hvorfor kunne den ikke det? Der er så vidt jeg kan se to mulige forklaringer:

Enten er der tale om så alvorlige overtrædelser af loven, at det ville være endnu mere eksplosivt IKKE at gøre noget.

Eller også er der tale om en afledningsmanøvre for at få folk til at tale om noget andet end minksagen. Men givet det bagslag, som FE-skandalen har givet, er det svært at tro, at regeringen ikke har været klar over, at de borgerlige ville gå helt grassat, når deres elskede skæg og blå briller kommer under angreb, og at det derfor ville være meget uklogt at vende pressens og befolkningens opmærksomhed mod noget endnu mere eksplosivt.
Det er altså muligt, at der er tale om ekstremt inkompetent spin fra regeringens side, men det er ikke særlig sandsynligt. Der er grænser for inkompetence. Ergo må hele affæren tage udgangspunkt i, at lovbruddet er så alvorligt, at det ville fælde regeringen at lade stå til.

Dette er ren spekulation fra min side, da jeg ikke har adgang til pålidelige oplysninger i sagen. Jeg vil give Jakob Kaarsbo ret i, at den megen hemmeligholdelse af hele miseren er grobund for vilde spekulationer, hvad vi jo også ser i de borgerlige aviser.

Men når han argumenterer for, at Danmarks omdømme i udlandet er vigtigere end at få undersøgt et evt. lovbrud, så siger det vist alt om kulturen i FE. Samarbejdet med NSA - som ad flere omgange er blevet afsløret i ulovlig aflytning af amerikanske statsborgere - er vigtigere end at overholde dansk lov.
Alt sammen for at forhindre et imaginært angreb fra et Rusland, som ingen - INGEN - interesse overhovedet har for at optræde aggressivt over for Danmark.

Så længe russerne får fri passage gennem sunde og bælter, har de ingen grund til at forholde sig fjendtligt til Danmark. Selv vort medlemsskab af NATO er ligegyldigt for russerne, for de ved, at dansk militær ingen indflydelse har på det overordnede strategiske styrkeforhold.

Men det er da interessant at se, at borgerlige journalister - og borgerlige politikere - betragter mulige lovbrud som noget, der bare skal fejes ind under gulvtæppet og ignoreres. Det siger vist alt om kulturen i den borgerlige lejr.

En betændt sag. Selvfølgelig skal ret være ret, men jeg tror bare, at vi alle bliver tabere i dette spil.

Hvis CH har røbet statshemmeligheder, er de jo ikke hemmeligheder mere. Hvorfor er sagen så hemmelig?