Annonce

VM i Qatar: Et diplomatisk boykot er det eneste rigtige

Helle Thorning-Schmidt taler for, at det officielle Danmark skal deltage ved VM. Men argumentet om, at vi bedre kan påvirke Qatar, hvis vi deltager holder ikke. For Qatar censurerer al kritik og vil fremstille et glansbillede af sig selv. Det kan vi ikke leve med.
Foto: Simon Læssøe
Medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, Niels Fuglsang.
Årets VM-slutrunde i Qatar markerer et lavpunkt i den globale sportshistorie.

Når VM om lidt fløjtes i gang sker det i en ørkenstat, som systematisk træder menneskerettighederne under fode. Hvor tusindvis er migrantarbejdere er døde, og hvor homoseksualitet er fodbudt af lov. Og hvor kvinder undertrykkes groft.

Landet har ingen tradition for fodbold og har aldrig før været kvalificeret til VM.

Hvad hele verden om lidt bliver vidne til er så stor en skandale, at det er svært at finde ord for det.

Glansbillede af et diktatorisk styre

Regimet i Qatar har kun et formål med af afholde VM. Det handler på ingen måde om sport, men udelukkende om at fremstille landet i så positivt et lys som muligt. Hvad vi kommer til at bevidne i Qatar bliver et glansbillede af et diktatorisk og totalitært styre.

Én stor propagandaforestilling om, hvor godt et land Qatar er. Det må efterhånden stå klart for enhver, at det alene er formålet.

Det seneste og måske mest groteske eksempel er de stemningsvideoer er fodboldfans fra forskellige nationer, som helt åbenlyst er betalte migrantarbejdere.

Vi har allerede set, hvordan sportstjener fra hele verden bliver betalt af regimet for at agere nyttige idioter for deres teater. Blandt andre danske Nadia Nadim, Brian Laudrup og Peter Schmeichel.

Vi har også set, hvordan Qatar tilbyder at betale billetter, fly og hotel til fans fra deltagerlande, hvis de taler godt om landet og medvirker under åbningsceremonien. Det seneste og måske mest groteske eksempel er de stemningsvideoer er fodboldfans fra forskellige nationer, som helt åbenlyst er betalte migrantarbejdere.

placeholder

Sport og politik er sammenfiltret

Når man følger debatten, ser jeg mange argumentere for, at man bør holde sport og politik adskilt. Det argumentet køber jeg overhovedet ikke. Dette års VM viser med al tydelighed, at sport og politik er blevet fuldstændig sammenfiltret, hvilket vi selvfølgelig bør tage bestik af.

det løb er kørt for længst.

Der er også dem, som mener, at det officielle Danmark selvfølgelig bør drage til Qatar og støtte op om det danske landshold. Blandt dem er tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Hun argumenterer i Berlingske for, at det officielle Danmark bør de være til stede for at skubbe på positive forandringer, såsom menneskerettigheder mv.

Hvor tiltalende en tilgang det nu end måtte være, mener jeg simpelthen, at det løb er kørt for længst. Der er ganske vidst sket forbedringer på en række områder i Qatar, men det er marginalt.

For nyligt så vi desuden FIFA forbyde det danske landshold at træne i trøjer med teksten ”Human Rights for All”. At så universelt gældende et budskab ikke må ytres under slutrunden viser, at dialog ikke er vejen frem.

Jeg frygter, at deltagelse fra det officielle Danmark vil bidrage til at blåstemple VM-slutrunden og det qatarske regime.

Lad os støtte Amnesty

Jeg frygter, at deltagelse fra det officielle Danmark vil bidrage til at blåstemple VM-slutrunden og det qatarske regime.

Den chance mener jeg simpelhen ikke vi bør tage. Og derfor er det den helt rigtige beslutning, at regeringsrepræsentanter, embedsmænd og kongehus bliver hjemme.

Lad os i stedet støtte den kampagne, som Amnesty har startet om, at Qatar og FIFA skal kompensere de mange tusinder familier, der har set deres elskede blive trådt på og i mange tilfælde blive slået ihjel. Man kan skrive under her.

Medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg synes vi som land skal holde op med at"opdrage" på andre lande og koncentrere os om selv at opføre os ordentligt. Vi kan alligevel ikke lave om på de andre lande, og hvis vi ikke kan lide deres selskab, kan vi holde os væk. Jeg kunne fx aldrig drømme om at tage en tur til Mellemøsten.

Det kan du have ret i Gunnar Johansen.

Og kan vi så ikke også slippe for at høre mere om og fra Helle Thorning-Schmidt - det skingre kvindemenneske - en ad DKs ringeste statsministre
.

Når nu mange er enige om at Qatar ikke er det rigtige sted at afholde VM - og utilfredsheden med FIFA er stor blandt mange medlemmer - hvorfor dropper de så ikke FIFA?
Det er utroligt at der ikke bliver handlet på den korruption der uomtvisteligt (?) foregår
.

På sin vis også enig med Gunar Johansen .
Men naturligvis skal der være menneskelige &anstændige forhold..og ikke undertrykkelse og korruption...
Det er bare forsent og ændre..når Danmark deltager med et Landshold og Danske Drenge der kan udrette noget Stort ..bør der også være opbakning fremfor afstand..
Lad os se god Fodbold ⚽ og heppe på Danmark🇩🇰