Annonce

Gul fagforening er nu Danmarks næststørste forbund

Kun 3F er med knap 208.000 medlemmer større end Det Faglige Hus. Det viser en ny opgørelse.
Foto: Det Faglige Hus
Formand for Det Faglige Hus, Johnny Nim
Den gule fagforening Det Faglige Hus er nu Danmarks næststørste forbund. Kun overgået af fagforbundet 3F.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik over antallet af erhvervsaktive medlemmer af de enkelte forbund.

Det Faglige Hus’ fagforeninger har således pr. 31. december 2022 tilsammen 175.242 medlemmer

Det Faglige Hus’ fagforeninger har således pr. 31. december 2022 tilsammen 175.242 medlemmer. Mens 3F har 207.847 medlemmer.

Det Faglige Hus har tre fagforeninger, nemlig 2B - Bedst og Billigst (96.703 medlemmer), Fagforeningen Danmark (58.620 medlemmer) og Funktionærkartellet (19.919 medlemmer). Det betyder, at Det Faglige Hus tilsammen tegner sig for de nævnte 175.242 fagforeningsmedlemmer.

HK må nøjes med en placering som Danmarks tredjestørste forbund med 165.234 medlemmer.

Fremgang hos Akademikerne

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har pr. 31. december i alt 1.063.249 medlemmer. I 2021 havde FH 1.048.623 medlemmer.

Det betyder, at FH samlet har medlemsfremgang. Men kun på papiret. For fremgangen skyldes, at Finansforbundet sidste år blev genoptaget i FH. Finansforbundet har 39.581 medlemmer.

Uden optagelsen af Finansforbundet ville FH altså pr. 31. december 2022 have haft 1.023.668 medlemmer.

Til gengæld er der fremgang hos hovedorganisationen for de langtuddannede, Akademikerne.

Medlemstallet er vokset til 314.025 pr. 31. december 2022

Organisationen havde i 2021 302.626 medlemmer. Medlemstallet er vokset til 314.025 pr. 31. december 2022.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kan kun undre mig. Lønmodtagere vedbliver med at save den gren over de selv sidder på. Måske det bunder i frustrationer. Det var f.eks. frustrationer, som fik vælgere i USA til at stemme på Donald Trump.

De er jo billigere, og det betyder virkelig noget for rigtig mange mennesker i en tid med høj inflation og efter længere tids reallønsnedgang.
Men hvorfor dog så ikke spare pengene helt? Forskellen mellem det og Det Faglige Hus er jo alligevel marginal i bedste fald.

For der første er de ikke en fagforening, men en forretning. For det andet ville jeg aldrig havde råd til et medlem i forretning. Over årene bliver det dyrt i forretningen, men det bestemmer folk jo selv.

Netop, det er penge ud af vinduet.

Hvis økonomien er der, hvor man må vælge mellem fagforening eller mad (og det er den for nogle), så spar pengene til fagforening helt i stedet for at sende penge til en platugle og hans fupforening.

Præcis. 3f beviser igen og igen, at de er pengene værd. Og jeg betaler af samme grund mit kontingent med glæde.

Hvornår har 3f nogensinde vist noget ja jeg undre mig.. nok fordi jeg er i en af de faggrupper der gang på gang bliver ned prioriteret og gang på gang oplever lokal aftaler der stiller en dårligt i forhold til standart aftalerne

Er helt uforstående med det du skriver. Går du ned i løn? Standard aftalen kan man da ikke gå under. Nedprioriteret, det må du lige fortælle om??

Er helt uforstående med det du skriver. Går du ned i løn? Standard aftalen kan man da ikke gå under. Nedprioriteret, det må du lige fortælle om??

Hvorfor melder de samme mennesker sig så ikke ud af folkekirken? Her kan de spare omkring 1,2% i SKAT.

Men ja. Det er billigere.

- 3F fagforening 467,50 kr. A-kasse 524,00 kr.. Samlet 991,50 kr.

- Det Fagligehus fagforening 69,00 kr. A-kasse 485,00 kr.. Samlet 554,00 kr.

437,50 før skatte fradrag. Måske 250,00 kr. efter skat pr. måned.

3F har stor værdi for deres medlemmer samlet set. Både hvad angår overenskomster, bekæmpelse af løn dumping og strejker om nødvendigt. Men de har omkring 64 afdelinger landet over. Særligt antallet af A-kasser kunne 3F overveje om d ikke har for mange for at kunne gøre den samlede pris mere attraktiv.

Men uden fagforeninger som 3F og HK og lignende ville løn- og arbejdsforhold have været betydeligt ringere i Danmark. Særligt for lavtlønsområdet.

Personligt kunne jeg aldrig finde på at stå uden for en ægte overenskomstbærende fagforening. I længden er det at spille hasard. Så betaler jeg hellere det det koster. Før eller siden vil flugten til de gule "fagforeninger" få store konsekvenser for særligt lavtløns området, som de seneste 20 år har vist sig i Tyskland, hvor lavtlønsjobs betales med noget nær det halve af tilsvarende danske lønninger. Før starten af 00'erne var langt flere tyskere medlem af en fagforening i forhold til i dag. Men så kom HARTZ reformerne og op mod 20.000.000 tyskere gled ned i fattigdom. Og så var der ikke længere råd til et fagforeningsmedlemsskab. Resultatet er i dag de dårlige lønninger for lavlønsjobs i Tyskland. I de bedre lønnede jobs i Tyskland har folk bevaret medlemskabet af en fagforening. Og det ses. For her er lønniveauet sammenligneligt med danske lønninger. Til tider måske bedre. Så en fagforening gør en stor forskel på løn- og arbejdsforhold. Det kommer de lavtlønnede i Danmark til at mærke de kommende år, hvis deres flugt til de gule "fagforeninger" fortsætter. Men tænke mange ikke tænker så langt. Men det kan da spørge tyskerne, hvad de synes om at arbejde for 90 kr. i timen. Med sådan en løn er det vist ikke kun fagforeningen der skal spares på. Eget hjem er f.eks. ikke inden for rækkevide med sådan en løn. Så de sparede par hundrede pr. måned kan hurtigt ende md at blive til mange tusind mistede kr. pr. måned.

Man river sig i håret. Hvorfor vil almindelige mennesker ikke have det godt? Hvorfor er så mange "selvskader"?

Meget mærkelig.

"Hvorfor melder de samme mennesker sig så ikke ud af folkekirken? Her kan de spare omkring 1,2% i SKAT."

Jeg har aldrig set nogen undersøgelser af det spørgsmål, så jeg må blankt erkende, at jeg ikke aner, om dem med meget skrøbelige økonomier fravælger folkekirken i samme omfang som fagforeningen. Gør du, eller gætter du bare?

Men det kunne da være virkelig interessant at få belyst. Selv meldte jeg mig ud af folkekirken for temmelig længe siden, fordi jeg ikke tror på noget overnaturligt, men det er jo noget lidt andet.

Det er ved at være på tide, at vores forhandlere får fingeren ud af luftkanalen og begynder at få forhandlet nogen fordele hjem til deres medlemmer, så forskellen kan ses. Det blev forsømt endnu engang.

Præcis, forskellen er ikke til at få øje på, pengene går til golf ture og dyre weekend ophold for spidserne.

Det undrer mig virkelig, der skal vist lidt selvransagelse til hos de rigtige fagforeninger, gør de det godt nok.
De fik flotte resultater hjem syntes jeg, men hvad er så grunden. Jeg har stor respekt for 3F, de laver meget for deres medlemmer. Så det er lidt mærkeligt.

3f har fået vendt udviklingen, og oplever ikke længere tilbagegang i medlemstallet. Så det er jo nok mere de andre forbund, der har bolden i denne sag.

https://piopio.dk/3f-vaelter-sig-i-nye-medlemmer

Kære Pio
Lad nu da være med at kalde dem en fagforening. Det er en forretning.

Nemlig. En arbejdsgiver drevet forretning.

Min underviser i kollektiv arbejdsret var klar i mælet om, at det ikke er sprogligt korrekt at omtale det Faglige Hus som en fagforening, da de ikke i arbejdsretlig forstand er det. Når man over en bred kam ikke kan føre faglige sager for sine medlemmer for de relevante fagretlige instanser, kan man næppe kaldes en fagforening. Det er altså ikke kun et spørgsmål om, hvorvidt de ønsker at være apolitiske eller ikke er med i FH - de kan simpelthen ikke varetage en meget stor del af medlemmernes interesser, hvis de har overenskomst. Og så er man ikke en fagforening. Men medlemmerne opdager det først, når det er for sent. Og så er det måske knapt så billigt et medlemskab, hvis dem man betaler til, ikke kan løfte den egentlige opgave.

Enig.

Medlemmerne af de gule fagforeninger ( kristelige og det faglige hus ) er et bundt nasserøve. De nasser på de medlemmer af de rigtige fagforeninger, der forhandler de løbende overenskomster, stiller tillidsrepræsentanter og sikkerhedsrespræsentanter og prøver at sikre ordentlige løn- og ansættelsesforhold hos uorganiserede arbejdsgivere.

Jeg havde nogle kollegaer, som var medlem af en gul fagforening for at spare. Samtidig stemte de på Enhedslisten.

Besynderligt. Eller tilpasset deres livssituation?

I 21 Søndag var der et indslag om den amerikanske 1% rigeste. Her sagde en milliardær, at de fleste af hans milliardær venner var konservative Republikanere fordi det sikrede deres formue bedst muligt. Sådan er det vel. Man stemmer i mange tilfælde på det, som man umiddelbart mener gavner ens situation mest.

Det faglige hus er ikke en fagforening, men en fagforretning som kun lever på at nasse på de rigtige fagforeninger. Desværre hopper mange mennesker på deres løgn historier. Hvor mange penge har det faglige hus mon fået hjem i erstatning til deres medlemmer, det er nul kroner. Så drop med at kald dem for fagforening.

Det hedder sig jo ellers at i Danmark er der ikke fagforeningstvang, men det skal vist tages med et gram salt.
Når det så er sagt, må man vel sige at konkurrence er sundt ,det gælder vel også fagforeninger.
Strengt taget burde det være nok at være i en A kasse, der er vel ingen ordentlige arbejdsgivere der er
interesseret i at snyde sine medarbejdere.

"i Danmark er der ikke fagforeningstvang, men det skal vist tages med et gram salt"

Virkelig? Et helt gram?

"der er vel ingen ordentlige arbejdsgivere der er interesseret i at snyde sine medarbejdere"
Enig. For hvis de kan finde på at snyde deres medarbejdere, er de jo ikke ordentlige.
Men disse ikke-ordentlige arbejdsgivere findes der desværre også masser af, og derfor har vi brug for fagforeninger af den ægte slags, den slags der opererer som nonprofit-foreninger snarere end forretninger, som har medlemmer snarere end kunder, og som er sat i verden for at varetage medlemmernes interesser og intet andet.

Ordentlige arbejdsgivere? Jeg gætter på du ikke er inde i diverse akkordaystemer?! Der skal man sku slås for sine penge og bedst som man tror at nu har man fået hvad man MINIMUM har krav på, så ændrer mester i dine kørepenge, uden at gøre opmærksom på det.
For han vil spare penge.
Og hvis og så længe han ikke gør opmærksom på det, kan han jo slippe afsted med det?

God dag

Ordentlige arbejdsgivere? Jeg gætter på du ikke er inde i diverse akkordaystemer?! Der skal man sku slås for sine penge og bedst som man tror at nu har man fået hvad man MINIMUM har krav på, så ændrer mester i dine kørepenge, uden at gøre opmærksom på det.
For han vil spare penge.
Og hvis og så længe han ikke gør opmærksom på det, kan han jo slippe afsted med det?

God dag

Da Anders Fogh Rasmussen og Venstre gik til angreb på velfærdsstaten viste de præcis, hvor de skulle begynde. At adskille fagforeningerne fra deres stærke tilknytning til Socialdemokratiet. Dengang gik en del af fagforeningskontingentet til støtte for Socialdemokratiet. Modsat arbejdsgiver foreninger som fortsat i dag betale millioner til de blå partier betaler fagforeningerne ikke længere til Socialdemokratiets partikasse.

Ved at skabe et brud mellem fagforeninger og Socialdemokratiet var afviklingen af velfærdsstaten startet. Det var også på det tidspunkt de gule arbejdsgiver orienterede fagforeninger opstod.

Kommentar:

Nu er det gudskelov sådan i Danmark, at Menneskerettighedsdomstolen har bestemt, at alle kan vælge lige den fagforening man selv ønsker, og ikke som før, hvor man påtvang løn-modtagerer at være medlem af en bestemt Fagforening...

Så med andre ord, der er frit valg på alle hylder, og uanset hvilken hylde man end vælger, skal det selvfølgelig i et demokrati respekteres af andre, som har valgt en anden hylde, osv...

God Dag,

Erling Drews...

Problemet er ikke at vi skal mere ud på gulvet. Problemet er ene og alene penge. Hvis vi i den etablerede fagbevægelse kunne tilbyde et medlemskab til samme pris som de gule nasserøve kan, ville de ikke have et eneste medlem. Men det kan vi ikke og kommer heller aldrig til at kunne. Det koster mange penge at drive ordentlig og redelig fagbevægelse, der både skal lave overenskomster og håndhæve at de også overholdes. Skal hjælpe medlemmerne med arbejdsskadesager og andre daglige problemer i forbindelse med deres beskæftigelse. Og endelig også være tilstede ude omkring i landet hvor medlemmerne arbejder og bor, og ikke kun i kæmpe paladser på Esbjerg havn.