Annonce

Styrelse hiver i håndbremsen efter kras kritik

3F mener, at påtænkt ændring vil åbne en ladeport for billig udenlandsk arbejdskraft i landbruget fra tredjelande. Kritikken har gjort indtryk, og nu genovervejer styrelse sagen
Foto: Colourbox
Dansk mark
Styrelse for International Rekruttering og Integration (SIRI) under udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) meddelte mandag, at man 1. april indfører en ny praksis, der ifølge fagforbundet 3F, vil give landmænd og gartnerier fri adgang til at hente alle de billige landbrugspraktikanter i tredjelande, de har lyst til.

Kritikken fra 3F har tilsyneladende gjort indtryk. For onsdag skriver SIRI i en pressemeddelelse, at styrelsen nu vil “genoverveje” sagen:

Praksisændringen træder derfor ikke i kraft pr. 1. april som oprindeligt meldt ud

“SIRI har nu modtaget nye oplysninger, som medfører, at SIRI vil se på ændringerne på ny. Praksisændringen træder derfor ikke i kraft pr. 1. april som oprindeligt meldt ud,” hedder det i en pressemeddelelse fra SIRI.

Styrelsen skriver videre, at den påtænkte ændring bestod i, at SIRI fremover alene vil påse, at praktikstedet har en lærepladsgodkendelse, “men at SIRI ikke længere vil påse antallet af udenlandske praktikanter hos praktikværten, inden der meddeles en ny tilladelse til en praktikant inden for landbruget.”

SIRI føjer til, at styrelsen nu har modtaget nye informationer fra fagforbundet 3F, der gør at styrelsen nu genovervejer sagen:

“Efterfølgende har 3F gjort SIRI opmærksom på, at dette ikke synes at være i overensstemmelse med tidligere indgåede aftaler mellem arbejdsmarkedets parter og udlændingemyndighederne, og at de er bekymrede for, at der er tale om en væsentlig lempelse.”

Ikke hensigten at lempe væsentligt

SIRI anfører i pressemeddelelsen, at det ikke har været hensigten at den påtænkte praksisændring skulle medføre “en væsentlig lempelse”:

“Da den ikke ændrer ved betingelserne i overenskomsten mellem parterne, ligesom praktikværterne fortsat er forpligtet til at overholde de betingelser, der er fastsat i lærepladsgodkendelsen.”

SIRI vil nu se nærmere på 3F’s kritik og så vende tilbage senere med en ny melding til landbrugets og gartneriernes arbejdsgivere og fagforbundet 3F:

“SIRI vil på baggrund af oplysningerne fra 3F undersøge sagen nærmere. Den varslede praksisændring pr. 1. april træder derfor ikke i kraft. Parterne vil blive orienteret, når der er en afklaring."

Tirsdag udsendte 3F’s grønne gruppe en pressemeddelelse, hvori det hed, at den nye praksis ville “åbne en ladeport for billig udenlandsk arbejdskraft i landbruget”.

Jeg er dybt forundret og meget skuffet - ja nærmest rasende

“Jeg er dybt forundret og meget skuffet - ja nærmest rasende, over, at ministeren på denne måde forsøger at snige en kontroversiel regelændring ind ad bagdøren uden at inddrage parterne i beslutningen. Det er bestemt ikke den måde, jeg ser et godt samarbejde på,” sagde formanden for 3F’s grønne gruppe, Allan Busk, ifølge en pressemeddelelse fra 3F tirsdag.

Ny praksis vil sætte det faglige udvalg ud af spillet

Ifølge 3F-pressemeddelelsen har den hidtidige praksis været, at en landmand eller en gartneriejer kunne få det antal udenlandske praktikanter, som det faglige udvalg vurderer, at landmanden eller gartneren har kapacitet til at oplære.

Det fremgår af pressemeddelelsen, at ordningen med de udenlandske praktikanter blev etableret som en kulturel udveksling i 1980’erne:

“Udlændingene får lærlingeløn i op til 18 måneder, og meningen med ordningen er, at de skal lære, hvordan man bedriver effektivt og godt landbrug i Danmark. Derfor skal der være tilstrækkelig med oplæringskapacitet i hver enkelt virksomhed.”

Der har dog, ifølge 3F, været en række tilfælde, hvor de udenlandske praktikanter er blevet brugt som billig arbejdskraft og har levet under kummerlige forhold. Blandt andet har Fagbladet 3F afsløret adskillige eksempler på, hvordan udenlandske praktikanter er blevet misbrugt i danske landbrug og gartnerier.

3F: Åbner for mere social dumping

I pressemeddelelsen tirsdag understreger 3F, at den påtænkte praksisændring vil åbne for mere social dumping:

Via sin styrelse åbner ministeren nu endnu en ladeport for billig udenlandsk arbejdskraft

“Via sin styrelse åbner ministeren nu endnu en ladeport for billig udenlandsk arbejdskraft i landbruget og på gartnerierne. Det er er den direkte vej mod mere misbrug, social dumping og løn-trykkeri,” udtalte Allan Busk.

Nu medfører den kradse kritik fra 3F’s grønne gruppe altså, at SIRI nu genovervejer sagen.

10.000 godkendte praktikpladser

Der er i dag cirka 10.000 godkendte praktikpladser i dansk landbrug og hos gartnerierne. Cirka 2.000 af pladserne er optaget af udenlandske praktikanter.I 2010 blev praksis ændret ved overenskomstforhandlingerne, hvilket blev anerkendt af udlændingemyndighederne således, at en landbrugsvirksomhed kunne ansætte det antal praktikanter, svarende til antal erhvervsuddannelseslærlinge.

En praksis, som, ifølge 3F, har været anerkendt af såvel Landbrug og Fødevarer og arbejdsgiverforeningen GLS-A.

Kilde: 3F

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg synes ikke, jeg blev meget klogere på, hvem der i første omgang stod bag denne første-april-ændring. Var det ministeren, regeringen i bredere forstand eller embedsmænd i ministeriet eller styrelsen? Eller nogle helt andre?

Men tak til 3F for igen at være de vågne.

Via sin styrelse åbner ministeren nu endnu en ladeport for billig udenlandsk arbejdskraft i landbruget og på gartnerierne. Det er er den direkte vej mod mere misbrug, social dumping og løn-trykkeri,”

Ja, 3F kæmper imod SF!

Når pengene i kisten klinger, straks CO2’en ud af landbruget springer.

CO2 afgiften på landbruget gør at beskæftigelsen og fødevareproduktionen kun kan blive i Danmark med billigere lønninger.

Logik for burhøns!

Hvad havde SF forestillet sig!

At beboerne pludselig skulle lukke og slukke København, fordi Kastrup lufthavn pludselig lukkede på grund af C02 afgifter der reelt udtrykker flyindustriens klimaaftryk!

Nej, Kæbenhavn ville blive overstrøet med billig arbejdskraft!

Og endnu mere beton skulle bruges!

Når pengene i kisten klinger, straks CO2’en ud af landbruget springer

Når pengene i kisten klinger, straks billig arbejdskraft ud i landbruget springer!

Men så har Gøngehøvdingen i SF fået nye billetter at sælge!

En selvopfyldende profeti!

Endnu et kinderæg til SF fra Mogensen og Kristiansen netop i påsken.

Hvor højtiderne fejres og SF og fagbevægelsen må erkende sit Store Bededag nederlag!

Gyngerne og karussellerne!

Godt SF har dansk landbrug som sit sikre korte!

Og netop i påsken spredes gylle over det ganske land!

Så kan du ikke tåle lugten i bageriet?

Ja, så står flyselskaberne klar!

C02en fra oven kan spredes ud over det danske gyllelandskab og forenes i atmosfærisk varm SF luft!

For 3F er det en hel anden sag!

De lever af skidtet!

Sammen med Inger Støjberg!

Slaget om co2 afgifter ligger gemt i regeringsgrundlaget:

Det står der i regeringsgrundlaget om en CO2-afgift
Det står der i regeringsgrundlaget om en CO2-afgift på landbruget:
"Afgiften skal udformes på en måde, hvor erhvervet understøttes, således at erhvervets konkurrenceevne ikke forringes, og der dermed ikke flyttes arbejdspladser ud af landet samlet set."

Regeringen er nu på vej til at flytte arbejdspladser ind i Danmark!

Lars Løkkes store drøm!

Og måske overlever Store Bededag! Mette Frederiksen elsker helligdage!

Et notat fra Finansministeriet viser nu, at arbejdsudbuddet ved at afskaffe store bededag vil stige med 6.500 fuldtidspersoner, skriver Jyllands-Posten. Regeringen har ellers tidligere fremlagt, at afskaffelsen vil få arbejdsudbuddet til at stige med 8.500 fuldtidspersoner.

Tre fluer med et smæk!

Venstre bevarer 6.500 arbejdspladser i landbruget!
Moderaterne får udvidet arbejdsudbuddet med 6.500 personer!
Mette Frederiksen kan give Store Bededag tilbage til de danske fagforeninger!

Et voilà!

Regnestykke for burhøns!

Konen med æggene holder påskeferie!

I Norge er situationen en hel anden:

Norge mangler egg, melk og poteter: Tine og Nortura kalles inn på teppet
På Senterpartiets vakt har det blitt mangel på en rekke norske produkter fra den norske bonden. Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) fortviler: – Høna legger jo ett egg om dagen.

– Jeg er ikke fornøyd med situasjonen. Én prosent melk som må importeres, er én prosent for mye. Jeg vil ikke bagatellisere det, sier Pollestad til VG.

3F kæmper for danske landbrugsprodukter lavet af dansk arbejdskraft!

Nordmændene kæmper for selvforsyning!

En verden til forskel!

Marker og enge imod fjeld og elve!

3F har geografien med sig!

Nu mangler vi blot SF!

Skal landbrugsvarerne være dansk produceret!

Gøngehøvdingen tøver!

Hvad handler Gøngehøvdingen om?
Romanen skildrer begivenhederne i 1657-1658, da Svend Poulsen ifølge handlingen forsvarer Sjælland mod de svenske styrker (i virkeligheden var han dog ikke på Sjælland før 1658). Gøngehøvdingen Svend Poulsen er i romanen en romantisk helt, modig og ædel. Hans gønger beskrives som meget modige og som dygtige skytter.

Hvad vil SF?

Dansk landbrug eller udenlandsk landbrug?

I 3F er de ikke i tvivl!