Annonce

Bred enighed: “Det er modbydeligt. Det er skræmmende. Og det skal stoppes”

12 nye initiativer mod antisemitisme skal sikre de danske jøder imod hadforbrydelser
Foto: Joe Piette, Flickr

Regeringen, Danmarksdemokraterne, SF, Liberal Alliance, De Konservative, Enhedslisten, De Radikale, Dansk Folkeparti og Alternativet har indgået en aftale om 12 nye initiativer til bekæmpelse af den stigende antisemitisme i Danmark.

Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Europa og resten af verden oplever i denne tid en epidemi af antisemitisme, som er dybt bekymrende

De 12 nye initiativer er et supplement til Handlingsplanen mod antisemitisme fra 2022. Initiativerne sikrer en øget strafferetlig indsats mod hadforbrydelser, bekæmpelse og overvågning af antisemitisme på internettet, en styrket indsats på uddannelsesområdet samt flere midler til forskning og oplysning om antisemitisme.

Om den styrkede indsats siger Justitsminister, Peter Hummelgaard (S), at:

“Europa og resten af verden oplever i denne tid en epidemi af antisemitisme, som er dybt bekymrende. Gang på gang kan vi læse om chikane og trusler mod jøder eller om hærværk med antisemitisk motiv. Hagekors malet på døre eller på gader. Jødehad på sociale medier, ” og tilføjer:

“Medier kan berette om, at en 12-årig pige i Frankrig er blevet voldtaget – angiveligt fordi, hun er jøde. Det er modbydeligt. Det er skræmmende. Og det skal stoppes. Danmark skal være et land, som er trygt for alle. Derfor har regeringen og alle Folketingets partier i dag præsenteret en række nye initiativer i kampen mod antisemitisme.”

Strengere straffe og en antisemitismekoordinator

Aftalen indebærer blandt andet, at der er mulighed for en landsdækkende strafskærpelse for hadforbrydelser, hvis en begivenhed, som da Hamas angreb Israel den 7. oktober 2023, medfører ekstraordinær risiko for flere hadforbrydelser.

Efter Anden Verdenskrig lovede vi hinanden, at vi skulle passe på de danske jøder

Et andet tiltag er, at der afsættes tre millioner kroner i 2024 og 2025 til en antisemitismekoordinater i Københavns Politi.

Antisemitismekoordinatoren skal styrke borgernes møde med politiet, når de vil anmelde en hadforbrydelse med antisemitisk motiv.

Danmarksdemokraternes Betina Kastbjerg siger ifølge pressemeddelelsen: 

“Efter Anden Verdenskrig lovede vi hinanden, at vi skulle passe på de danske jøder, og derfor er jeg også særligt tilfreds med, at vi nu indfører muligheden for strafskærpelser for hadforbrydelser, samtidig med at der ansættes antisemitiske koordinatorer i politiet. Det er et godt første skridt på vejen mod en tryggere hverdag for vores jødiske medborgere.”

Tech-giganterne skal holdes i ørerne

På internettet vokser antisemitismen også. Kirkeminister Morten Dahlin fra Venstre siger:

“Det er helt afgørende, at vi slår ring om vores jødiske medborgere, og at vi får sat en stopper for den udvikling, vi ser. Derfor er jeg glad for, at der er så bred opbakning til, at vi sætter hårdt ind mod antisemitisme i Danmark.

Det sker blandt andet igennem en kortlægning af antisemitisme på sociale medier, for det er et af de steder, hvor der helt åbenlyst er store problemer med antisemitisme lige nu.”

I aftalen afsættes der 0,6 millioner kroner i 2024 og 1,2 millioner kroner til Det Jødiske Samfunds Center for Afdeling for Kortlægning og Videndeling af Antisemitiske Hændelser (AKVAH) til imødegåelse af antisemitisme på tech-giganternes platforme.

AKVAH skal overvåge om tech-giganterne overholder interne retningslinjer og politianmelde eventuelle straffelovsovertrædelser.

Lærere og pædagoger skal undervises i antisemitisme

Der er i handlingsplanen også afsat to millioner kroner til undervisningsmateriale til lærer- og pædagoguddannelserne, så de studerende uddannes i antisemitisme.  

I dag kan vores børn se folk på sociale medier, der argumenterer for, at holocaust er fake news

Jødisk informationscenter får i den forbindelse 2,9 millioner kroner i tilskud i 2024 og 2025 til at udbrede deres viden og materiale om antisemitisme.

Moderaternes beskæftigelsesordfører, Tobias Elmstrøm siger, at:

“For Moderaterne har det været vigtigt, at styrkelsen af det strafferetslige værn mod hadforbrydelser går hånd i hånd med forebyggende tiltag som oplysning og uddannelse – særligt til vores børn og unge.”

Fra børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye (S), lyder det:

“I dag kan vores børn se folk på sociale medier, der argumenterer for, at holocaust er fake news. Denne moderne antisemitisme har dybe rødder i europæisk kultur og risikerer at skabe grobunden for nye forfølgelser og overfald. Derfor er det vigtigt, at vi nu styrker oplysningen i skolen.”

Dansk Folkeparti støtter alle skridt, der bidrager bare en lille smule i kampen mod antisemitisme

Ikke alle lader dog til at være lige begejstrede for den styrkede undervisningsindsats. Dansk Folkepartis Mikkel Bjørn siger: 

“Dansk Folkeparti støtter alle skridt, der bidrager bare en lille smule i kampen mod antisemitisme. Men denne aftale berører kun krusningerne i overfladen på det store hav af antisemitisme i muslimske miljøer. Hvis man tror, at man kommer antisemitisme i muslimske miljøer til livs med studieture og frivilligt undervisningsmateriale, så har man ikke forstået problemet.”

Antisemitismen spirer

At der er sket en stigning i antisemitiske hændelser siden Hamas angreb er blandt andet dokumenteret i en rapport den 7. marts 2024 fra Det Jødiske Samfund om antallet af antisemitiske hændelser.

Senest er der siden den 19. juni 2024 sket flere tilfælde af antisemitisk hærværk rundt omkring i København blandt andet i form af malede Davidsstjerner med hagekors i midten.

Rapporten konkluderer, at der i 2023 var 121 indberetninger af antisemitiske hændelser, hvilket er det højeste antal nogensinde. I 2022 var der ni hændelser.

Ifølge justitsministeriet har politiet fra den 7. oktober 2023 til den 13. juni 2024 registreret 187 anmeldelser og 42 sigtelser om hadforbrydelser, tilknyttet søgenøglen “jødedom”.

Senest er der siden den 19. juni 2024 sket flere tilfælde af antisemitisk hærværk rundt omkring i København blandt andet i form af malede Davidsstjerner med hagekors i midten.

Hærværket er blandt andet dokumenteret af Jotam Confino, B.T.s korrespondent i Mellemøsten på det sociale medie X.

Parterne forpligter sig til at stemme for de lovgivningsændringer, det kræver at gennemføre aftalen.

Flere artikler om emnet

Kommentarer

Vi kunne jo begynde med at stoppe opholdstilladelser for muslimer. De er til fare for landets sikkerhed, jf. tilfældet Sverige.
Med den begrundelse overtræder vi ingen internationale konventioner.

Foreslog du lige, at vi for at bekæmpe antisemitisme skal stoppe med at give opholdstilladelser til folk, der hader jøder? Det lyder ikke helt dumt. Hvor er det ærgerligt at S-vælgerne ikke vil stoppe med det.

For mange år siden var der en mand, der gerne ville optages i det lokale jødiske samfund. Desværre blev han afvist. Begrundelsen var tilsyneladen så fornærmende, at manden satte sig hen og grublede og fik skrevet en bog, fuld af had og hævn.Der blev endda indført en pasus om, at bogen indeholdt sandheden og der måtte ikke ændres et komma i den. Efter utallige revisioner er den pasus der stadig. Har selv læst den.
Jeg forstår godt, at det er frustrerende at blive afvist af noget, man gerne vil være en del af. Man synes jo, at man er lige så god som de andre. Hvem ville ikke blive sur? Det kan jeg godt forstå.
Det jeg har det lidt svært med er, at der stadig er nogen, der mener, at der er nogen, der skal slås ihjel for den fornærmelse, der trods alt skete for halvandet årtusind siden, cirka.
Selv om jeg har været her længe, har jeg ikke været med hele vejen; men da jeg var barn i 1950'erne, lærte vi da i skolen, at man skulle passe lidt på med de der jøder; det var jo da dem, der slog Jesus ihjel, ik?. Min far sagde godt nok, at det var noget vrøvl, men vores lokale præst mente nu heller ikke, at min far var en god kristen.
Måske DF, ifølge artiklen, trods alt har fat i noget vigtigt? Det måtte jo ske.
Man må medgive Hamas, at deres aktion 7 oktober sidste år, virkelig har været en massiv succes. De har rigtigt fået gang i antisemitismen rundt omkring, og hensigten helliger som bekendt midlet. Et par rettroende fra eller til betyder ikke så meget. De er dog blevet martyrer, ikke. kan man ønske mere?

Hvordan kan det være antisemitismen når man forfærdes over folkemord på kristne og muslimske semitter i Israel?
Israel eksisterer kun i kraft af massive hjælp fra vesten. Hvorfor er der ingen dansk jøder der tage afstand til folkemord og krigsforbrydelser som Zionisterne begår i apartheid
enklaver/ selvstyrende området Gaza. Er danske jøder også Zionister der har medansvarlig for mord på 35,000 børn, kvinder og mænd i Gaza.
Vi kan ikke længere have en plads i KBH opkaldt efter en apartheid stat der undersøges for krigsforbrydelserr

Ansvaret for enhver dræbt i Gaza hviler alene på forbryderbanden Hamas. Vrøvl og sludder bliver aldrig til sandhed ligegyldigt hvor mange gange, det gentages.

Og Alidan, vi skal nok selv bestemme, hvem vi opkalder hvad efter.

Når en Hamas terrorist trænger ind i dit hus og truer dig og din familie til at forholde sig i ro. Hvor efter et israelsk præcision våben på 900 kg smadderhuset og dræber alle.
Vis er skyld, i hvert fald ikke den palæstinensiske familie
For hvert palæstinensisk barn som bliver dræbt vil du have skabt en ny terrorist.

Til Dan Petersen: Helt enig

Man skal være folketingspolitiker for at tro, at initiativet vil ændre en tøddel.
Til en begyndelse kunne man jo lade være med at tildele dansk statsborgerskab til personer fra MENAPT landene
.

Du mener altså,at nogle mennesker er bedre end andre?
Hvornår var det sidst vi så sådan en ideologi?

Det er ikke et spørgsmål om hvad jeg mener - det er hvad de der udøver antisemitisme mener
.

Antisemitisme" er dum fiktion! Regeringen har netop annonceret en af sine "pakker", denne gang mod antisemitisme, der nu også skal omfatte kritik af Israel som stat. Et lignende lovforslag er på vej gennem USAs Kongres. Netanyahu fryder sig! Men klassisk antisemitisme (ubehaget ved den kosmopolitiske fremmede) findes jo slet ikke i Danmark i dag - der findes kun kritik af Israel. Og hvorfor kritiserer vi Israel? Fordi det er et KOLONIPROJEKT på linje med Rhodesia og Sydafrika, hvor hvide mennesker som os selv, med overlegne våben, tager et stykke land fra de indfødte, i dette tilfælde palæstinenserne. Sådan har trafikken været i 400 år, men det er jo forbudt i dag, kun Israel har fået lov til at slippe af sted med det; takket være det tætte bånd til USA, hvis befolkning ser Israel som en moderne gentagelse af deres (western-forløjede) "erobringen af Midtvesten". Kære Peter Hummelgaard: vi vil blive ved med at kritisere Israel, krigsforbryderen Netanyahu, og den danske regering for dens passive medløben!

Historisk fodnote: groft sagt har "vi" (hvide europæere) praktiseret to forskellige former for kolonisering gennem de seneste 400 år. I den ene model bliver de indfødte slået ihjel eller fordrevet til "reservater" ude i ørkenen (USA, Australien); i den anden bliver de indfødte gjort til billig arbejdskraft (Rhodesia, Sydafrika, de hollandske kolonier, osv.). Israel har valgt den amerikanske model - med det resultat at staten nu har mindst fem millioner livstidsfanger bag mure og pigtråd i Gaza og på Vestbredden. Og de kan ikke bare slå dem ihjel! Det er virkelig ikke en langtidsholdbar løsning. Tostatsløsning? Giv fangerne et flag og en nationalsang? Hold da helt op! Murene skal ned, og Israel skal omdannes til en pan-religiøs stat, det Hellige Land for kristne, jøder og muslimer.

En kommentar om "antisemitisme": de eneste ægte semitter i den her ballade, hvis vi absolut skal tale om race (jeg troede egentlig vi var kommet over det, men altså....) er palæstinenserne; så "antisemitisme" må logisk betyde "anti-palæstinensisk". Jøderne er en slags wannabe semitter. Javel, de har en religion som fortæller dem at de er de sande arvtagere til Davids og Salomons kongerige for tre tusind år siden. Deres forfædre blev fordrevet af romerne fra Jerusalem for to tusind år siden. Og nu skal det forestille, at det er de selvsamme jøder, der omsider vender hjem. Men det er altså lige så langt ud som jomfrufødsel. Afrikanske jøder ligner på en prik andre afrikanere, så i mine øje er det hvad de er. Ligeså med russiske jøder, de er umulige at skelne fra andre russere. Og de amerikanske jøder, jamen de er jo bare ligesom alle os andre. Så lad os droppe det race-fis!

Når jeg læser de sociale medier, er det ikke lige antisemitismen, der falder mig mest i øjnene, men derimod det omsiggribende had til palæstinensere og andre muslimer. Bare læs kommentarsporet her på Pio, hvor islamofoberne hver dag står i kø for at lukke deres racistiske gylle ud. Hvornår slår politikerne på Christiansborg ring omkring muslimerne, som i disse tider her i Danmark udsættes for en langt værre hetz, end de danske jøder udsættes for?

Og hvornår slår politikerne ring om de mange palæstinensiske børn, som dagligt risikerer at blive dræbt af israelske soldater i Gaza? Hvor er medfølelsen for de børn, som allerede er blevet slået ihjel? Hvornår tager danske jøder offentligt afstand fra folkemord og krigsforbrydelser begået af zionisterne i Israel?

Krigsforbrydelserne i Gaza er så horrible, at de får ethvert anstændigt menneske til at tage afstand fra den israelske regerings fremfærd. Så politikerne på Christiansborg skaber selv den antisemitisme, som de frygter, ved først helt uanstændigt at støtte den zionistiske apartheidpolitik, og derefter i samme åndedrag gøre enhver kritik af apartheid og zionisme til antisemitisme.

At zionisterne hævder at handle på alle jøders vegne er jo en lodret løgn, for man kan sagtens være jøde uden at være zionist, jeg har faktisk kendt flere af slagsen. Og det er denne lodrette løgn, der får vore ignorante politikere til at tro, at en kritik af zionisme derfor er en kritik af jødedommen. Hvad det jo ikke er: Zionismen er en politisk bevægelse, mens jødedommen er en religion. Der er tale om to vidt forskellige ting, så selvfølgelig kan man kritisere det ene uden at kritisere det andet.

Hvis kritik af apartheid- og krigsforbryderstaten Israel er antisemitisk, er jeg åbenbart antisemit, ifølge vore politikere. Det næste bliver vel, at jeg risikerer at ryge i fængsel for offentligt at udtrykke min modstand mod folkedrab og krigsforbrydelser.

Verden er sgu af lave!

Tak til Niels for et rigtig godt skriv!

Til Niels Duus Nielsen: Helt enig 👍

Hvorfor al den snak om zionisme? Er det ikke et forældet udtryk? Hvad er det egentlig for en type mennesker, der bruger det udtryk, og hvad lægger de i det? Det kunne jeg godt tænke mig at vide. For mig signaliserer det en forældet tankegang og medløberi på en forkerte side af stregen. Araberne var jo også pot og pande med nazisterne, hvilket nogen måske har glemt.

Lad israelerne om at kritisere det israelske styre - det klarer de udmærket selv. Og så kan araberne koncentrere sig om at kritisere de arabiske stater og styreformer og arbejde for forbedringer i deres del af verden, så de alle sammen kan vende hjem igen - til kalifat eller demokrati efter eget valg.

Jeg forstår ikke,får man en støre straf hvis man slår en jøde
end hvis man slår en muslim ???

Og det er FN og England der er skyld i al den vold og krig,mellem Isreal og Palæstinæserne
FN gav jøderne et land som var en Engelsk koloni.
Og Englænderne og FN stak af før der var aftalt Grundlov eller ligende

Peter Hummelgaard har udtalt at det er utilstedeligt at sætte spørgsmålstegn ved staten Israels eksistens. Jamen det gør jeg altså, lige her: ?