I dag har han fået konstateret uhelbredelig lungehindekræft, og lever dag efter dag i frygt for, om det bliver den sidste.
“Jeg har to piger på 18 og 16 år, og de kommer til at opleve en opvækst uden en far. Det ønsker jeg ikke, at nogle andre skal gå igennem”, fortæller Dan Henriksen til Netavisen Pio.
Dan Henriksen var en af deltagerne, da fagforeningen Blik- og Rørarbejderforbundet torsdag havde inviteret politikere og eksperter til konference om et asbestfrit Danmark.
I Danmark dør omkring 300 mennesker om året af asbestrelaterede kræftsygdomme ifølge Kræftens Bekæmpelse.
Det kan få dødelige konsekvenser
Asbest kan forårsage forskellige former for kræft, når asbestfibrene indåndes. Kræften opdages oftest først årtier efter, at man har været udsat for materialet.
Selvom asbest har været forbudt at benytte i 40 år, så udsættes håndværkere stadig for det farlige materiale, når de arbejder i gamle bygninger - og det kan få dødelige konsekvenser.
En af de store udfordringer ved asbest i Danmark, er dermed den forfejlede opfattelse af at asbest er noget, der hører fortiden til. Og ifølge VVS-montør Jesper Kallehauge-Terndrup er udbredelsen af det farlige materiale gået i glemmebogen.
“Det er svært at få bug med det fordi, at opmærksomheden omkring det, er så snævert, som det er”, siger han til Netavisen Pio.
Uopmærksomheden bekymrer seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse, Johnni Hansen. Han konstaterer tilmed, at tilfældskurven over lungehindekræft er stigende - på trods af forbuddet mod asbest i Danmark.
Det vidner om en trist virkelighed, hvor asbest stadig lever i bedste velgående rundtomkring i samfundets ældre bygninger og private hjem.
“Jeg er bekymret, da asbest stadig findes derude, men vi ved ikke helt, hvor det findes”, siger seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse, Johnni Hansen, til Netavisen Pio.
At komme asbest til livs er fortsat en vigtig sag for Blik og Rørarbejderforbundet, og denne tager de gerne op med landets politikere, der sidder på pengekassen.
Asbest stadig lever i bedste velgående
Blik og Rørarbejderforbundet har udarbejdet otte konkrete anbefalinger i kampen mod asbest, og disse er allerede landet i Christiansborg-politikernes dueslag.
Forbundsformand Henrik W. Petersen ønsker, at der nedsættes en ny asbestgruppe, som man gjorde tilbage i 2018.
Dog uden begrænsninger, der kræver en omkostningsneutral fremgangsmåde, og hvor man ikke må gå på tværs af ministrene.
Det handler nemlig både om bolig, sundhed, beskæftigelse og arbejdsmiljø, mener forbundsformanden.
“Der skal langt større politisk fokus på sagen, og den brede befolkning skal vide, hvad det her handler om”, siger forbundsformand for Blik og Rørarbejderforbundet, Henrik W. Petersen, til Netavisen Pio.
Enhedslistens arbejdsmiljøordfører Christian Juhl vil indkalde den ansvarlige minister, beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), til et samråd, hvor ministeren skal forholde sig til Blik- og Rørarbejderforbundets anbefalinger:
“Jeg håber, at vi efter samrådet, kan få nedsat en arbejdsgruppe om asbest version to, fordi den anden fik vi i 2015, og den var færdig i 2018. Det var de lettere ting, som ikke kostede så meget. Nu skal vi i gang med de dyrere og lidt mere kontroversielle dagsordener, hvor vi vil få noget politisk modstand - i hvert fald fra højre side,” siger Christian Juhl til Netavisen Pio.