​​Dan Henriksen udsat for asbest på arbejdet: Nu er han uhelbredelig syg

“Jeg har to piger, og de kommer til at opleve en opvækst uden en far. Det er det værste, man overhovedet kan komme ud for”
Foto: Jakob Carlsen
Blik og Rørarbejderforbundets konference om et asbestfrit Danmark
Dan Henriksen blev under sin læretid som VVS’er, udsat for asbest på en renoveringsopgave.

I dag har han fået konstateret uhelbredelig lungehindekræft, og lever dag efter dag i frygt for, om det bliver den sidste.

“Jeg har to piger på 18 og 16 år, og de kommer til at opleve en opvækst uden en far. Det ønsker jeg ikke, at nogle andre skal gå igennem”, fortæller Dan Henriksen til Netavisen Pio.

Dan Henriksen var en af deltagerne, da fagforeningen Blik & Rød torsdag havde inviteret politikere og eksperter til konference om et asbest-frit Danmark.

Flere hundrede dør af asbest-relaterede sygdomme 

I Danmark dør omkring 300 mennesker om året af asbestrelaterede kræftsygdomme, ifølge Kræftens Bekæmpelse.

Det kan få dødelige konsekvenser

Asbest kan forårsage forskellige former for kræft, når asbestfibrene indåndes. Kræften opdages oftest først årtier efter, at man har været udsat for materialet.

Selvom asbest har været forbudt at benytte i 40 år, så udsættes håndværkere stadig for det farlige materiale, når de arbejder i gamle bygninger - og det kan få dødelige konsekvenser.

En af de store udfordringer ved asbest i Danmark, er dermed den forfejlede opfattelse af at asbest er noget, der hører fortiden til. Og ifølge VVS-montør, Jesper Kallehauge-Terndrup, er udbredelsen af det farlige materiale gået i glemmebogen.

“Det er svært at få bug med det fordi, at opmærksomheden omkring det, er så snævert, som det er”, siger han til Netavisen Pio.

Udvikling bekymrer seniorforsker

Uopmærksomheden bekymrer seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse, Johnni Hansen. Han konstaterer tilmed, at tilfældskurven over lungehindekræft er stigende - på trods forbuddet af asbest i Danmark.

Det vidner om en trist virkelighed, hvor asbest stadig lever i bedste velgående, rundt omkring i samfundets ældre bygninger og private hjem.

“Jeg er bekymret, da asbest stadig findes derude, men vi ved ikke helt hvor det findes”, siger seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse, Johnni Hansen, til Netavisen Pio.

Politikere sover i timen 

At komme asbest til livs, er fortsat en vigtig sag for Blik og Rørarbejderforbundet, og denne tager de gerne op med landets politikere, der sidder på pengekassen.

Asbest stadig lever i bedste velgående

Blik og Rørarbejderforbundet har udarbejdet otte konkrete anbefalinger i kampen mod asbest, og disse er allerede landet i Christiansborg-politikernes dueslag.

Forbundsformand Henrik W. Petersen vil have politikerne op ad sædet.

Forbundsformand Henrik W. Petersen ønsker, at der nedsættes en ny asbestgruppe som man gjorde tilbage i 2018.

Dog uden begrænsninger, der kræver en omkostningsneutral fremgangsmåde, og hvor man ikke må gå på tværs af ministrene.

Det handler nemlig både om bolig, sundhed, beskæftigelse og arbejdsmiljø, mener forbundsformanden.

Kommer til at møde politisk modstand 

“Der skal langt større politisk fokus på sagen, og den brede befolkning skal vide, hvad det her handler om”, siger forbundsformand for Blik og Rørarbejderforbundet, Henrik W. Petersen, til Netavisen Pio.

Enhedslistens arbejdsmiljøordfører Christian Juhl vil indkalde den ansvarlige minister, beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), til et samråd, hvor ministeren skal forholde sig til Blik & Rørs anbefalinger:.

“Jeg håber, at vi efter samrådet, kan få nedsat en arbejdsgruppe om asbest version to, fordi den anden fik vi i 2015, og den var færdig i 2018. Det var de lettere ting, som ikke kostede så meget. Nu skal vi igang med de dyrere og lidt mere kontroversielle dagsordener, hvor vi vil få noget politisk modstand - ihvertfald fra højre side,” siger Christian Juhl til Netavisen Pio.

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce