Annonce

Danske Bank genovervejer udbytte

Danmarks største bank vil "revurdere" planen om at udbetale 7,3 milliarder i udbytte til aktionærerne. Nordea fastholder: 12 milliarder på vej til ejerne.
Danske Bank vil nu “revurdere” planen om at udbetale et udbytte til bankens ejere - aktionærerne - på 7,3 milliarder kroner.

Det fremgår af en selskabsmeddelelse som Danske Bank udsendte mandag - kort efter, at regeringen og bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, i en fælles erklæring opfordrede til "at bankerne i lyset af den alvorlige situation genovervejer deres udbyttebetalinger."

Danske Bank skulle efter planen have afholdt generalforsamling tirsdag i sidste uge. Bankens ledelse indstillede til generalforsamlingen, at der blev udbetalt et udbytte til bankens aktionærer - ejerne - på 7,3 milliarder kroner. Aftenen før generalforsamlingen skulle have fundet sted blev den dog udsat til en endnu ikke fastsat dato med henvisning til corona-krisen.

I sidste uge meddelte Danske Banks pressechef over for  Netavisen Pio, at banken trods aflysningen af generalforsamlingen fastholdt planen om at udbetale et udbytte til bankens ejere på de 7,3 milliarder kroner.

Ingen konkrete løfter fra Danske Bank

Men på baggrund af fælleserklæringen fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) og Finans Danmark er Danske Bank nu kommet på bedre tanker: 

bestyrelsen vil løbende følge situationen tæt og revurdere, hvilket udbytte, den vil foreslå

“(....) bestyrelsen vil løbende følge situationen tæt og revurdere, hvilket udbytte, den vil foreslå,” hedder det blandt andet i Danske Banks selskabsmeddelelse.

Heri ligger, at Danske bank vil genoverveje om det nu også er rigtigt at udbetale et udbytte på 7,3 milliarder kroner i en tid, hvor samfundet befinder sig i en historisk krise - og i kølvandet på, at regeringen tidligere på måneden rakte bankerne en pæn stor økonomisk håndsrækning ved at nedskrive den såkaldte kontracykliske buffer til nul kroner. Netop med henvisning til corona-krisen.

Danske Bank oplyser pt. intet konkret om, hvad den nærmere revurdering vil resultere i.

Revurderingen kan således resultere i alt fra, at banken fastholder planen om at udbetale et udbytte på 7,3 milliarder kroner - til at banken helt dropper at udbetale et udbytte til sine ejere. Eller for eksempel ender med at halvere udbyttet til ejerne.

Danske Bank oplyser pt. intet konkret om, hvad den nærmere revurdering vil resultere i

Danske Bank oplyser over for Netavisen Pio, at offentligheden formentlig først vil høre nærmere, når Danske Banks bestyrelse udsender en selskabsmeddelelse om, hvornår banken afholder sin generalforsamling, inklusive nærmere oplysning om dagsordenen for generalforsamlingen. Her skal man holde øje med punktet 'resultatvurdering'.

Nordea fastholder planer om at udbetale 12 milliarder i udbytte

Danmarks næststørste bank, finskejede Nordea, har planer om at udbetale et udbytte til sine ejere på 12 milliarder kroner.

En beslutning, der skulle være konfirmeret på en generalforsamling onsdag. Men den er nu i stedet udsat til 14. maj.

Nordea har ikke udsendt nogen officielle meddelelser om, om banken har tænkt sig at følge henstillingen fra den danske regering og Finans Danmark om at genoverveje planerne om at udbetale udbytte.

Men Nordeas presseafdeling meddeler følgende pr. mail til Netavisen Pio:

På nuværende tidspunkt har Nordeas bestyrelse ikke foreslået nogen ændringer

”Som tidligere nævnt tager vi den aktuelle situation meget alvorligt og overvåger situationen tæt. På nuværende tidspunkt har Nordeas bestyrelse ikke foreslået nogen ændringer af beslutningsforslagene til den ordinære generalforsamling. Skulle det ændre sig, vil Nordea naturligvis kommunikere det i overensstemmelse med lovgivningen, børsreglerne og vores informationspolitik."

Nykredit meddelte mandag, at den suspenderer sin forventninger til 2020, og også, at den dropper den planlagte udbetaling af udbytte til sine aktionærer:

“Vi har afstemt med ejerkredsen, at vi for nuværende fastholder den kapital, der er tiltænkt udbytte, i virksomheden,” fremgår det således af en fondsbørsmeddelelse fra Nykredit.

Nationalbanken: Drop udbetaling af udbytte

Nationalbanken har højst usædvanligt direkte henstillet til banker og institutter om ikke udbetale udbytte.

Nationalbanken mindede i forrige uge om, at bankerne netop har fået en håndsrækning fra regeringen i form af ekstra råderum - et råderum, der nu ikke bør anvendes til “at udbetale udbytter”:

Det er vigtigt, at institutterne bruger det ekstra handlerum til at udbygge deres udlånskapacitet og ikke til at udbetale udbytter

“Det er vigtigt, at institutterne bruger det ekstra handlerum til at udbygge deres udlånskapacitet og ikke til at udbetale udbytter eller tilbagekøb af egne aktier,” hed det i en pressemeddelelse  fra Nationalbanken.

Opdateret 15.30 med kommentarer fra Nordea

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Thomas, det er utroligt at du, som er så negativ over for alt som skrives på PioPio gider spilde både din og vi andres tid på dine udgydelser. Kunne du ikke bare holde dig til din egen forkvaklede opfattelse af vores demokrati. Gør os alle en tjeneste og hold dig væk fra PioPio.